Stiri

EDITORIAL. Despre regulamente, interpretări și arbitri

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
28.10.2015

Partida dintre CSM-U Oradea și ”U” BT Cluj-Napoca s-a dovedit a fi una dintre cele mai captivante dispute din actualul sezon al Ligii Naționale de Baschet masculin. Confruntarea a avut absolut toate ingredientele necesare pentru a fi catalogată drept un regal baschetbalistic, iar „floater-ul” lui Adamovic a tras cortina peste spectacolul de duminică seara, din Arena „Antonio Alexe”. 

Un alt moment al partidei a atras însă în mod special atenția spectatorilor. Ne referim la decizia arbitrului Marius Ciulin de a anula aruncările libere după faultul antisportiv contabilizat în dreptul lui Barac, ca urmare a unei reacții nesportive la adresa sportivului clujean Jawara. După cum v-am obișnuit, indiferent de numele echipei, site-ul nostru a fost singura publicație care a tratat pe larg acest subiect. Conform interpretărilor colegului meu Paul Olar, ca urmare a modului în care s-au desfășurat evenimentele de după sancționarea lui Barac cu greșeală antisportivă, s-a tras concluzia legitimă că Marius Ciulin a anulat decizia inițială, iar mingea a revenit orădenilor, din spatele panoului, ca urmare a coșului înscris de Jawara.

În cursul zilei de marți Federația Română de Baschet, prin vocea președintelui CCAB, a remis un comunicat de presă prin care a acordat un vot de încredere deciziei „crew-chief-ului” Marius Ciulin de a anula aruncarea liberă fructificată de către Darius Hargrove. Adrian Voinescu a considerat că Marius Ciulin „a luat decizia corectă [...] conform celor precizate în Interpretările Oficiale ale Regulamentului Jocului de Baschet”. Lăudăm inițiativa președintelui CCAB de a păși în față și a explica situația ivită, iar ulterior vom analiza efectele acesteia, însă până atunci dorim să subliniem că în întreg comunicatul CCAB nu se face nicio referire la modul în care mingea a fost repusă în joc, contrar Interpretărilor Oficiale ale Regulamentului Jocului de Baschet. Cu alte cuvinte operația a reușit, pacientul e decedat, glorie „mielului”. Regulamentul spune că posesia trebuie acordată de la prelungirea liniei de centru, pe partea opusă mesei scorerului, când în fapt mingea a fost repusă în joc din spatele panoului, asemeni unei repuneri după coș marcat, aspect din care a rezultat, alături de gesticulările lui Ciulin, că arbitrii au revenit asupra deciziei anulând faultul antisportiv acordat ulterior.

O altă discuție interesantă se poate face pe marginea rolului activ al arbitrului. Putem vorbi de un rol activ sau dimpotrivă, de un rol pasiv al cavalerului pe parcursul jocului? Dat fiind faptul că pe terenul de baschet arbitrul veghează asupra bunei desfășurări a partidei, se consultă cu colegii pentru a lua decizia corectă, dispune oprirea jocului în momentul în care sunt anumite probleme tehnice, am putea conveni că pentru îndeplinirea obiectivelor enumerate este nevoie de un rol activ al oficialului. Prezenta optică este îmbrățișată și de către art. 36.2 „Sancțiuni” din cadrul Regulamentului Jocului de Baschet, care precizează următoarele:

36.2 Sancţiuni

36.2.1 O greşealǎ antisportivǎ va fi înscrisǎ în contul jucǎtorului vinovat.
36.2.2 Aruncǎri libere trebuie acordate jucǎtorului asupra cǎruia s-a comis greşeala, urmate de:
• O repunere a mingii în joc,din prelungirea liniei de centru, pe partea opusǎ mesei scorerului.
• O angajare între doi în cercul central, la începutul primei perioade.

După cum puteți observa regulamentul evocă faptul că în cazul unei greșeli antisportive, aruncările libere TREBUIE acordate jucătorului asupra căruia s-a comis greșeala”. Cuvântul „TREBUIE” subliniează faptul că este vorba de o normă imperativă, de la care nu se poate deroga. Astfel arbitrul trebuie să se asigure că acordă liberele jucătorului asupra căruia s-a comis greșeala antisportivă. 

În exemplul articolului invocat de către președintele CCAB, cu numărului 44 - 4, se specifică expres faptul că lui A1 (nr. jucătorul faultat) „i se acordă două aruncări libere”, iar dacă „A2, un alt jucător, încearcă aruncările libere”, în acel moment se aplică sancțiunea anulării liberelor și a posesiei. În speța noastră nu au fost acordate liberele deoarece arbitrul Rașoga nu știa dacă este vorba de fault tehnic sau fault antisportiv, dovadă că nu a știut să indice câte libere se aruncă, iar Ciulin a observat că Hargrove se pregătește să arunce libere, însă a intervenit decât după ce mingea a părăsit mâinile sportivului. În acest caz, care este rolul arbitrului? Unul pasiv? Sau doar domnul Ciulin oscilează după bunul plac? Iar mingea de ce a fost repusă de sub panou? În virtutea cărui articol din regulament? Linia de delimitare e foarte subțire.

Revenind la decizia președintelui CCAB de a face mai multe precizări cu privire la situația ivită, consider că s-a deschis „cutia FRB” echivalentul cutiei Pandorei, efect de care nu știu dacă se va bucura prea mult președintele Horia Păun. Mai curioși de fire, ar fi fost interesant să lecturăm motivarea forului românesc când Marius Ciulin a fluierat un fault pe care nu avea cum să-l observe.

Să nu ne înțelegeți greșit. Lăudăm inițiativa lui Adrian Voinescu. Este un pas spre normalitate, spre transparență, un pas pe care toți angajații forului românesc ar trebui să-l urmeze. În acest sens site-ul nostru a remis, asemeni prezentului caz, o sesizare către domnul Horia Păun și domnul președinte CCCLT Mihai Aldea pentru a ne lămuri în baza cărei „interpretare oficială” a statutului FRB s-a anulat legal SuperCupa României la baschet feminin, iar către domnul secretar general Dan Berceanu, în baz cărui articol CCCLT „hotărăște, face regulamentele” conform afirmațiilor dânsului făcute pentru o publicație locală.

Am ținut să facem aceste precizări pentru a sublinia faptul că uneori culoarea regulamentelor nu este alba sau neagră, ci în majoritatea cazurilor vorbim de o nuanță de gri care trebuie interpretată sistematic și logic, pornind de la scopul pe care norma/articolul îl/o protejează și ajungând la transpunerea ei în concordanță cu jocul de baschet. Scopul redacției este să tratăm în timp util, obiectiv, situații invite pe parcursul sportului pe care cu toții îl îndrăgim spre dezbaterea publică a acestora. Departe de noi a insulta sau a nega munca depusă cu sudoare de toți cei implicați direct în sportul cu mingea la coș. Cu toate acestea, dacă cineva s-a simțit deranjat de munca noastră ne pare sincer rău și vom încerca în materialele următoare să punem mai mult accent pe această temă.

5 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe justplay :

    Of, of
    Ce-ti mai place sa amesteci c*****l!

    cu 8 ani în urmă (28.10.2015) Raspunde
  • FC Argeș Pitești adu :

    arbitrii
    Oricum am da.o arbitrii au gresit.nu s.au facut intelesi...nici macar ei intre ei.dar fata de sezoanele trecute parca arbitrajul e mult mai ok.felicitari totalbaschet pt aceasta legatura pe care o face intre baschet si suprteri.

    cu 8 ani în urmă (28.10.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe vlad :

    Ciulin
    Lui Ciulin ii place sa iasa in evidenta, sa arate ca el e cel mai bun, miezu din dodoasca. Niciun arbitru normal nu ar fi procedat asa - ar fi anulat libera lui Hargrove si l-ar fi pus pe Jawara sa execute. Dar Ciulin a fost mai catolic decat papa si le-a anulat (corect, dar total impotriva spiritului jocului).
    Aialalti 2 arbitri n-au inteles mai nimic din faza si nu stiau ca tre sa se repuna de la "free throw line extended" asa ca n-au dat importanta (cum nici voi n-ar trebui sa dati).
    Cat despre faza din semifinala Ploiesti Oradea de acu niste ani cu faultul fluierat de Ciulin desi nu-l vedea: Ciulin nu se intelege bine cu Fabiana si de aceea (+ pentru ca a vrut sa iasa in evidenta - dovada ca a dat si tehnic la banca dupa) a fluierat si tarziu si de pe partea gresita (unghi prost).

    cu 8 ani în urmă (28.10.2015) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM :

    !
    spune ciulin si trage apa..... Meci de meci fluiera cand nu vede faza pentru ca jucatorul faultat este cu spatele la el(gen meciul Oradea Ploiesti)..... Sper ca la Cluj, cel putin la meciurile televizate sa i se poata oferii reluari..... poate asa o sa inceapa si el sa priceapa sportul asta!

    cu 8 ani în urmă (28.10.2015) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    rezultat
    inclin sa cred ca ar fi fost mai normal sa anuleze aruncarea si sa il puna pe cel faultat sa arunce. chiar daca regulamentul nu prevede aceasta, arbitrii oricum au incalcat regulamentul, doi dintre ei nestiind ce vrea ciulin sa faca, iar ciulin gresind partial. eu ma bucur ca nu a influentat rezultatul jocului, caci cu 2 puncte marcate atunci si posesie, clujul ar fi castigat aproape sigur.

    cu 8 ani în urmă (28.10.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate