Stiri

EDITORIAL. O carte bine jucată de conducerea clubului din Sfântu Gheorghe

Radu Bărăian

Radu Bărăian
20.04.2015

Porchia Green alături de coechipierele sale din Mexic.

Poza realizată pe 22.06.2014 este principala dovadă a contestației depuse de Sfântu Gheorghe

Baschetul este un sport spectaculos și imprevizibil. O știm cu toții. Este echivalentă afirmația dacă folosim substantivul ”feminin” după subiect? Înainte de a oferi un răspuns previzibil, permiteți-mi să vă împărtășesc unul dintre multele motive pentru care liga feminină merită atenția noastră. 

Duminică seară a avut loc meciul decisiv al finalei Ligii Naționale de Baschet, ultimul act fiind disputat între ACS Sepsi SIC, câștigătoarea sezonului regulat și CSM Târgoviște, campioana en-titre a României clasată pe locul doi înainte de playoff. Cele două grupări s-au întâlnit de patru ori înainte de faza a doua a stagiunii, atât în Cupă cât și în campionat, bilanțul fiind de 3-1 în favoarea echipei din județul Covasna. Sepsi SIC a cedat un singur meci, în Cupa României, competiție pe care și-a adjudecat-o în cele din urmă. În campionat elevele lui Zoran Mikes s-au impus la diferențe confortabile, ultimul duel având loc în februarie când Sepsi a demolat formația din Târgoviște, scor 70-48. Așadar covăsnencele porneau cu prima șansă, iar după jocurile din Sala Sporturilor Kati Szabo gazdele se aflau la un pas de titlu, cu 2-0 la general. Seria s-a mutat la Târgoviște, iar meciul trei a avut nevoie de două reprize de prelungiri pentru a stabili formația gazdă ca și învingătoare. Nervii tari și experiența și-au spus cuvântul în meciul patru, iar finala a intrat în meciul decisiv. De această dată presiunea a fost pe umerii grupării din Covasna, Târgoviște a profitat de acest aspect și s-a impus cu scorul de 72-65 pentru a ridica a 12-a oară trofeul de campioană națională. 

Aparent cortina s-a tras peste ediția 2015 a playoff-ul Ligii Naționale de baschet feminin, o ediție organizată după sistemul ”cel mai bun din cinci meciuri plus condiție fizică”, asta deoarece duelurile din finală s-au întins pe parcursul a 10 zile pentru a permite lotului național feminin reunirea în vederea EuroBasket Women 2015. 

Spun aparent deoarece conducerea ACS Sepsi SIC a decis să apeleze la asul din mânecă pregătit înaintea confruntării de duminică seară, depunerea unei contestații la Federația Română de Baschet. Într-un comunicat de presă sosit pe adresa redacției, managerul Rusz Istvan explică faptul că sportiva Porchia Green nu avea dreptul de a fi legitimată de CSM Târgoviște în actualul sezon. După cum bine știți, clubul din județul Dâmbovița este interzis de FIBA în a mai efectua transferuri deoarece nu și-a achitat datoria de peste 100.000 euro către fostul antrenor, Dikeoulakos. Conform regulamentului FIBA, Târgoviște are dreptul de a legitima doar acele sportive ale căror carte verde se afla la Federația Română de Baschet, înainte de dictarea sancțiunii, pe 17.04.2014. Conform comunicatului de presă, sportiva Porchia Green a evoluat vara trecută la campioana din Mexic, Águilas de Tabasco, neavând dreptul de a evolua la CSM Târgoviște în stagiunea 2014/2015.

Mingea se află la sediul Federației Române de Baschet, forul românesc urmând să se decidă în cursul săptămânii viitoare. Dacă aceste informații se dovedesc a fi adevărate, gruparea alb-verde are toate șansele de a câștiga titlul la masa verde. În culpă s-ar putea afla și forul românesc, acesta fiind însărcinat de FIBA pentru a verifica toate cărțile verzi ale sportivelor ce evoluează la cluburile afiliate. Nu ar fi pentru prima oară când forul internațional ar pune presiune pe FRB în cazul Târgoviște, tocmai de aceea noul statut al FRB va prevedea posibilitatea de sancționare mai aspră a cluburilor care ignoră deciziile dictate de tribunalul FIBA.

Până la soluționarea cazului rămâne sub semnul întrebării titulatura acordată de site-ul nostru, la finele sezonului regulat, grupării târgoviștence drept ”cel mai inteligent management”. Conducerea clubului ACS Sespsi SIC vine tare din urmă având șanse mari să-și lase adversarul atât fără titulatură cât și fără titlu. 

9 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Attila :

    Hahaha
    Imi place profesionalismul.Poza asta fiind dovada clara.Mai vedeti ca exista in fiecare campionat si STATISCICI OFICIALE.Nu poza este dovada.Bafta in a cauta.P Green a jucat pe data de 22.06.2014 in Mexic.

    cu 8 ani în urmă (20.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Marius Stern :

    Opinia unui neutru
    Eu sunt suporter al ICIM Arad,deci nu sunt direct implicat in aceasta disputa,dar mie mi se pare(spre deosebire de opinia autorului articolului)ca actiunea conducerii clbului din Sf.Gheorghe este complet gresita.Sa va explic de ce.Cele doua echipe au jucat in acest sezon competitional de 9(noua)ori una impotriva celeilalte.Nu-mi vine sa cred ca nu se stia ca Green a jucat in Mexic decat acum inaintea ultimei partide directe.Mai degraba cred ca in disperare de cauza vazandu-si amenintata indeplinirea visului de a deveni campioana conducerea din Sf.Gheorghe a recurs la aceasta masura,care nu tine de jocul propriu zis,in acest moment.Sunt convins ca nu vor avea nici o sansa de castig in actiunea lor(stim cine e presedinte la Federatia Romana de baschet si ce legaturi are cu conducerea echipei targovistene).Probabil vor sustine ca la data emiterii comunicatului Federatiei Europene,Green juca in Romania si ajutati de faptul ca Mexic nu apartine de Federatia Europeana de baschet au putut face manevra de reintoarcere in Romania a jucatoarei si de obtinere a "cartii ei verzi".Dar nici din punct de vedere moral nu mi se pare in ordine sa pretinzi victoria la"masa verde"dupa ce ai fost invins pe teren,chiar daca cu un pic de"ghinion"(ca sa nu zic altfel)in meciul 3 al finalei.Oare credeti ca jucatoarele din Sf.Gheorghe nu au si ele mandria lor si ar accepta sa fie numite campioane dupa ce au pierdut pe teren finala ? Sau suporterii din Sf.Gheorghe ar fi asa de fericiti cu un asemenea mod de obtinere a titlului ? Eu in locul lor nu as accepta un trofeu obtinut in acest mod.

    cu 8 ani în urmă (20.04.2015)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Imoral:

      Romanie
      Domnule Marius Stern, cu respect, eu cred ca dvs. sunteti total deplasat in comentariul facut. Stiu, fiindca traiesc si eu pe aici, ca in Romania dvoastra toata lumea se leaga de omul cinstit, care nu poate sa ceara adevarul, care trebuie sa taca orcand este furat, batjocorit etc.(din "disperare" nu?!) Scrieti ca demersul clubului nu este moral, este un demers gresit etc. Vedeti, aici este diferenta dintre un roman si un secui. Dvs. tineti morala pentru cei care sunt furati, iar noi dorim pentru totdeauna ca sportul si nu numai, sa fie curatat de acesti smecheri zisi mari manageri-conducatori de cluburi sufocate de bani multi(banii nostri!), sa fie un joc curat, cinstit!(necunoscut pe acele meleaguri?). Noi intotdeauna am acceptat infrangerea, oricat a fost ea de grea, dar numai daca este o lupta egala de la inceput. Nu cu arbitraj partinitor-revoltator, cu echipe umflate cu jucatori fara drept de joc etc. Dar stiti foarte bine cum este in Romania dvs.cu singura echipa din secuime... Castaga campionatul la anu...daca doresc UNII, si tot asa!!! Cunoscanduva, asteptam mult mai mult de la un ardelean. Dar cred ca cu timpul, ati devenit un roman cu "o morala foarte ridicata". Poate altadata, va legati de cei care duc acest frumos sport in prapastia numita Romanie!!!

      cu 8 ani în urmă (22.04.2015)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe ghost :

    Pt Marius Stern
    http://www.fiba.com/pages/eng/fc/FIBA/fibaStru/nfLeag/p/langlc/en/nationalfederationnumber/328/nfProf.html
    Mexico (MEX)
    Asociación Deportiva Mexicana de Basquetbol A.C.

    Contact Details:
    Asociación Deportiva Mexicana de Basquetbol A.C.
    ADEMEBA C/ Tenis #111, Colonia Country Club, Delegación Coyoacán, 04220 Mexico
    Tel.: +52 (55) 56 89 77 33
    E-mail: gabrielvillareal@hotmail.com; zvallejo@lnbp.com.mx
    Website: www.ademeba.org

    President
    Mr. Robledo, Modesto

    Secretary General
    Mr. Silva, Ulises M. Lares

    Quick Facts *
    Date of Affiliation to FIBA: 1936
    Rank on FIBA Ranking: 22

    *Information last updated in season 1994/95.

    Date of Affiliation to FIBA: 1936!!!!!!!

    cu 8 ani în urmă (20.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Andras :

    P. Green
    Nu-mi place ca titlul sa fie decis la masa verde, dar nu ar fi singurul caz, si nu e specific nici Romaniei. Da, ei ar fi trebuit sa anunte federatia mai devreme...

    Cat despre daca ea a jucat sau nu in Mexic, se pare ca da, a jucat: http://vivabasquet.com/4938-aguilas-de-tabasco-campeonas-de-la-lnbp-femenil/#.VTYBqVnkh8s (sau traducerea cu Google: http://tinyurl.com/q8azhbk ). Ea e mentionata ca a ajutat la castigarea meciului.

    cu 8 ani în urmă (21.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe adresademail :

    Doar info
    Daca veti urmari statistica SuperCupei Romaniei la baschet feminin, veti observa ca P. Green nu a figurat in lotul echipei din Targoviste. De ce? Pentru ca, la acea vreme, FRB a solicitat clarificarea situatiei de la FIBA - iar FIBA a decis, ulterior, ca GREEN poate evolua pentru Targoviste. Va umpleti de penibil cei care comentati doar ca sa va aflati intreaba.

    cu 8 ani în urmă (21.04.2015)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Imoral:

      Info?
      Afirmati unele lucruri care nu toata lumea stie(nu are de unde! numai daca se afla in marele circ frb.) Va rog cu respect sa ne prezentati mai multe date in acest sens.
      Scrieti ca "Va umpleti de penibil cei care comentati doar ca sa va aflati intreaba." - dar dvs. nu comentati? si inca jalnic?!

      cu 8 ani în urmă (22.04.2015)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Marius Stern :

    Pentru userul"IMORAL"
    Mi-ar fi placut sa va dati numele daca tot imi reprosati atitudinea mea.Dar in fine,am sa incerc sa va raspund si asa.Consider ca demersul clubului din Sf.Gheorghe este gresit NU pentru ca au contestat dreptul de joc al Porchiei Green ci pentru ca au facut-o de abia dupa ultimul meci.Repet,au fost 9 meciuri in acest sezon intre cele 2 echipe.De ce nu s-a facut contestatia dupa primul(cand in Cupa Romaniei chiar v-au furat arbitrii in ultimul sfert din meciul de la Targoviste),sau dupa al treilea,sau dupa al cincilea sau dupa...Este imoral sa pretinzi victoria daca nu ai obtinut-o pe teren(e opinia mea)mai ales cand ai avut campionatul in mana aproape tot sezonul si ai ajuns pana la 2 - 0 in finala si 12 puncte avantaj in meciul nr.3.Daca ati remarcat(dar poate nu ati vrut sa observati)am scris ca echipa din Targoviste este ajutata de Federatia romana de baschet.Deci nu le tin lor partea.Am lasat pentru finalul commentului meu sa va raspund la acuzatia ca sunt "un roman cu morala foarte ridicata".Nu am pretentia ca as fi un model al suporterului ideal(am si eu defectele mele)dar ceea ce ati scris dumneavoastra despre "diferenta dintre un secui si un roman"adica prin extensie intre moral si imoral este in opinia mea o generalizare nemeritata care nu va face cinste.Eu asa am fost educat(din familie)ca exista oameni buni si rai in orice popor.Nu am sa va raspund in nici un caz ca nu sunteti binevenit in "Romania mea".Din pacate aceasta e tara in care traim(cu bune si cu rele)si sa stiti ca au loc in ea si romanii si maghiarii(secuii)si nu cred ca va face bine sa va "victimizati mereu".O ultima intrebare(retorica)sa-mi permiteti.Daca Sf.Gheorghe ar fi castigat meciul 5 al finalei ar mai fi depus aceasta contestatie ??? Daca se poate as dori un raspuns sincer(eventual chiar din partea managerului echipei dumneavoastra).

    cu 8 ani în urmă (22.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe adresademail :

    pt Imoral
    Lumea care se informeaza, inainte de a acuza, stie, de obicei, adevarul. Daca faci o acuza nefondata, normal ca gresesti. Federatia v-a demonstrat cu acte adevarul, stimati frustrati. Cat priveste managerul vostru, inca se straduieste sa asorteze incaltamintea sport (adidasi sau bascheti) la sacou. Aceste lucruri insa se invata greu...

    cu 8 ani în urmă (23.04.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate