Stiri

EXCLUSIV. Petricevic rupe tăcerea: "Apelez la tribunal pentru prima oară de când sunt în România"

Eduard Popa

Eduard Popa
07.10.2017

Doi ani au trecut de la momentul în care Curtea de Conturi a blocat activitatea Asociației Baschet Club Timisoara, iar Primăria Timisoara a decis să înființeze, cu scopul de a salva baschetul timisorean, Sport Club Municipal Timisoara.

Anunțat drept un colac de salvare a secției de baschet masculin, ce plutea în derivă aproape scufundată de datorii si incertitudini, noul club a "tras la mal" doar activele Asociației precum palmaresul, dreptul de a evolua în prima ligă, culorile, logo-ul si chiar istoria vechiului club. Datoriile financiare au fost neatinse sub pretextul că Sport Club Municipal Timisoara nu poate prelua obligațiile asumate de către Asociația Baschet Club Timisoara, deoarece este o entitate juridică distinctă si nu si-a asumat aceste datorii.

Trecerea timpului contribuie ca marea să devină tulbure, iar datoriile iau forma unor valuri ce se sparg sporadic pe malul baschetului masculin timisorean. Total Baschet a luat legătura cu Dragan Petricevic, fostul antrenor al bănățenilor în urmă cu doi ani, care a acceptat să vorbească pe marginea subiectului.

Într-o amplă declarație acordată site-ului nostru Petricevic spune că nu a avut de ales decât să apeleze la instanță pentru a-si apăra munca si demnitatea sa, desi o face cu inima strânsă împotriva orasului unde "am adus și am lăsat o cantitate uriașă de afecțiune și dragoste pentru club și oraș."


Da, într-adevăr se împlinesc doi ani de zile de când am plecat de la BC Timisoara și, cum în continuare nu reușesc să găsesc înțelegere din partea conducerii acestui club, am hotărat pentru prima dată de când sunt în România să acționez pe cineva în judecată. Am mai plecat neplătit integral pentru munca prestată, s-a întamplat și la alte patru cluburi, dar la Timișoara m-am dăruit cel mai mult, acolo împreuna cu o implicare profesională, am adus și am lăsat o cantitate uriașă de afecțiune și dragoste pentru un club și oraș. Tocmai de aceea consider că, dacă ar fi existat bunăvoință, până acum se găsea o soluție.

- Am crezut într-o noțiune de datorie morală - 

Am crezut într-o noțiune de datorie morală, că unii oameni nu vor uita meritele mele pentru cele doua trofee și alte patru finale jucate în perioada în care eram antrenor, dar sa pare că nu rămâne decât să îi acționez în instanță, și cea civilă în România, precum și la Federația Internațională de Baschet.

Menționez faptul că la vremea când am plecat, eram deja neplătit cu cuantumul sumei pe care o solicit și acum. Am semnat o înțelegere amiabială cu președintele clubului de atunci și am trecut doar salariile neplătite, niciun leu în plus, vreo despăgubire sau ceva de genul. Asta după ce, când am plecat pentru prima dată din Timișoara în 2011, am renunțat la 14 salarii. Deși aveam contractul garantat pe doi ani și puteam să solicit toți banii am hotărât pentru binele clubului să primesc doar ceea ce am câștigat până la momentul plecării.

- Am solicitat doar salariile neplătite, niciun leu în plus si nicio despăgubire - 

Acest lucru îl poate confirma întreaga conducere a clubului de la vremea respectivă. Și în 2015 când am plecat, am solicitat doar banii munciți până în ziua plecării. Lucru pe care la vremea aia, oamenii de la club l-au apreciat ca un gest foarte corect din partea mea. Erau deja trei salarii și jumătate neplătite și puteam lejer să solicit întreruperea contractului în defavoarea clubului, adică toată suma, dar tot pentru club și oamenii care ramân, am considerat că este moral să primesc doar banii pentru perioada muncită. Din păcate, aceiași oameni de la care acum nu găsesc nicio înțelegere, deși încerc de doi ani, și nici măcar nu mi-a fost propusă vreo variantă, o eșalonare, o formă de plată. Nu am fost niciodată invitat să discutăm despre această problemă.

Am vorbit de câteva ori la telefon cu domnii Radu Țoancă și Ilie Trițoiu, răspunsurile au variat de la "rezolvăm garantat" spre "ce treabă am eu cu restanțe făcute de alții" până la "nu suntem același club". Ei bine, dacă nu este același club, atunci întrebările mele sunt de ce folosesc aceeași adresă de e-mail, de ce culorile și sigla sunt aceleași, de ce adresa este aceeași, de ce palmaresul obținut de vechiul club se menționează ca și palmaresul actual, de ce în materiale de promovare în vederea unor acțiuni ale actualului club apare poza cu echipa de la vechiul club...și mai putem continua. Cunosc și eu regulamente, cunosc ce înseamnă un protocol de colaborare în urma căruia un club cu probleme primește șansa să continue activitatea, să nu se desființeze și baschetul românesc să nu rămână fără o echipă. Dacă tot există o șansă de salvare, aceste protocoale atrag și niște obligații. Cel puțin obligații de a achita datoriile față de sportivi, de antrenori și ceilalți angajați.


- Nu poți să schimbi doar numele și gata, nu plătești oamenii care au muncit, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat - 

S-a apelat la aceeași procedură și în 2011/2012 când a apărut BC Timișoara și a preluat locul deținut de BC Elba Timișoara, dar conducerea clubului de atunci a găsit soluții să achite datoriile față de angajați. A durat un an, doi, dar s-au plătit. Nu poți să schimbi doar numele și gata, să nu plătești oamenii care au muncit și să continui ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Acum, din păcate, nu există aceeași conștintiezare a gravității problemei și de aceea actualmente s-au înregistrat 4-5 plângeri ale foștilor jucători la FIBA și la instituțiile civile din România. La acestea se vor aduna și ale mele de acum.

Vreau să menționez că nu am nimic personal cu nimeni din acest club, mai ales cu staff-ul tehnic sau cu sportivii. Din toată inima le doresc rezultate cât de bune! Îi rog și pe cei din presă sa evite titluri spectaculoase de genul "atac dur la adresa SCM BC Timișoara" deoarece nu este atac ci încercare sa îmi apăr drepturile câștigate muncind. Nu mă bucur că trebuie să vorbesc în public despre asta, dar fiți convinși că dacă eu luam șase salarii în avans și plecam după trei luni, apărea articol despre acest aspect imediat și nu după doi ani, cum se întâmplă acum.

Această acțiune o fac cu inima strânsă, îmi pare rău că s-a ajuns până aici, dar e vorba de munca și demnitatea mea. Nu doresc să las banii mei câștigați prin muncă celor care acum se bucură de rezultatele muncii la care am contribuit și eu, nu doar ei."

Mai citiți și:

Kyle Shiloh: „Atitudinea neprofesionistă a BC Timișoara afectează întreaga imagine a ligii din România”

Ilie Trițoiu: „Sunt articole fabricate, nu au legătură cu realitatea. Eu sunt înjurat fără să am nicio vină”

Hristo Nikolov: „Declarația managerului bănățean este dubioasă și neprofesionistă”

Ilie Trițoiu: „Cei care au de primit bani nu ne-au ajutat cu nimic. Ar trebui ca vechea administraţie să lămurească situaţia lor”

Derrick Low: “Suntem uniți și vom merge până în pânzele albe împotriva clubului și a oamenilor fără onoare de la Timișoara”

Bogdan Popescu: “Îmi doream să mă retrag de la BC Timișoara. Nu e fair-play ce se întâmplă”

Foto: timisoreni.ro, debanat.ro, arhivă personală, totalbaschet.ro

4 comentarii la aceasta stire:
  • YMCA alin67 :

    articol plin de greseli
    ... "pana in momentul plecari","pana in ziua plecari", "pentru club si oameni care raman" "aceeasi club", "culorile si sigla sunt aceeasi", "sa desfinteze","aceasta actiune fac cu inima stransa", si multe altele.Stiu ca rolul articolului este de a oferi informatii,dar sunt prea multe greseli si lecturarea lui devine suparatoare. Datorita repetarii acelorasi greseli pe parcursul a catorva fraze, nu cred ca poate fi invocata graba,si de aceea indraznesc sa-l sfatuiesc pe tanarul scriitor sa citeasca mai mult si sa mai studieze gramatica. Daca vrea sa devina jurnalist va avea nevoie.Sper sa nu se supere si sa il ia ca pe un sfat "parintesc".

    cu 6 ani în urmă (07.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita:

      ...
      Probabil e transcriptul înregistrării, poate Drăgan vorbește puțin stricat română... :)) Scuze s-ar găsi!

      cu 6 ani în urmă (07.10.2017)
    • YMCA alin67:

      scuze...
      Si "vorbeste"... cu un "i"?!

      cu 6 ani în urmă (07.10.2017)
    Raspunde
  • Eduard Popa :

    Salut.
    Îmi cer scuze. Era de datoria mea să mai citesc materialul încă o dată înainte de a-l transmite.
    Mulţumesc pentru comentarii. Am modificat erorile, am pus şi diacritice. Sper ca acum "să placă la toată lumea". :))

    Eduard Popa - redactor Total Baschet

    cu 6 ani în urmă (07.10.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!