Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

EXLCUSIV. Toma către Green: "Nu vei primi o licență medicală pentru a juca în România"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
20.09.2017

În urmă cu două zile Total Baschet a prezentat povestea lui Jermaine Green, blocat în România după ce Politehnica Iasi a ales să nu-i achite biletul de întoarcere spre Statele Unite ale Americii. Jucătorul de origine americană ne-a prezentat pe larg situația sa din momentul sosirii si până în momentul în care clubul a decis să-i rezilieze contractul. 

Mai citiți si:

Partea întâi: EXCLUSIV. Jucător de baschet blocat în România

Conform relatărilor examenul medical si testul de efort au fost realizate pe 22 august, la sapte zile distanță de la sosirea sportivului la Iasi. Între tot acest timp Green s-a antrenat alături de colegii săi, fără a întâmpina probleme. Pe 24 august, desi inițial i s-a comunicat că a trecut testul medical, clubul i-a reziliat contractul pe motiv că "nu poate efectua activități de intensitate maximă mai mult de 3-4 minute". Două zile mai târziu clubul a anunțat legitimarea unui alt sportiv de origine americană.

Vestea a fost transmisă de către Gabriel Toma, iar dialogul dintre managerul iesean si jucătorul american întrece orice asteptări.

Jermaine Green: Gabi, putem să ne vedem? Ce s-a întâmplat nu e corect.
Gabriel Toma: Îmi pare rău Jermaine. Te înțeleg, dar un test medical este de discutat. Mâinile noastre sunt legate. Nu putem rezolva nimic cu o întălnire. 
J.G.: Pot să refac încă o dată testul medical înainte de a cheltui bani pentru a aduce alt jucător? Ai stiut situația mea înainte să ajung aici. Am dormit foarte puțin de la stresul prin care am trecut eutanasiându-mi câinele plus fusul orar alături de plimbările lungi din zilele precedente. 
G.T.: Deja am întrebat alți doi doctori, alături de cel care te-a testat.
J.G.: Nu îmi vine să cred că sunt singurul jucător care a picat testul.
G.T.: Un nou test nu este necesar.
J.G.: Atunci de ce mi-a spus cel de la birou că totul e ok? A zis că nu sunt probleme. Mi-am eutanasiat câinele să vin aici. Îmi doresc să fiu aici.
G.T.: Deoarece nu au analizat sângele.
J.G.: Analizele de sânge au fost bune.
G.T.: Te rog să nu faci lucrurile incomode pentru mine. Am încercat totul. Cu două opinii separate. Am împins să faci alte teste. Si eu îmi doresc să fii aici. Te-am adus aici. Din păcate sistemul medical spune că nu esti fit pentru efort din mai multe direcții, nu doar stres sau oboseală. Nu vei trece testul medical si nu vei primi o licență medicală pentru a juca în România în acest sezon. Te rog să înțelegi, e mai bine. Poate vei găsi un contract în altă parte, unde testele medicale nu sunt asa de grele ca aici. 
J.G.: Cunosc faptul că unii jucători nici nu au efectuat acest test. Dar e în regulă. Nu văd niciun motiv pentru care să mai insist, chiar dacă sunt în formă si nu simt nicio problemă. Mă simt extrem de incofortabil pentru că am renunțat la multe pentru a venit aici.

J.G.: Gabi, am o întrebare. Primesc plata pentru zilele lucrate aici, corect?
G.T.: Salut Jermaine. Din păcate contractul nostru a încetat. Nu putem să îți cumpărăm bilet deoarece nu mai esti sub contract cu noi. La fel e si situatia plăților. Nu mai esti jucătorul nostru si nu putem efectua nicio plată. Ultima zi să părăsesti apartamentul va fi mâine. Îmi pare rău pentru vestile rele.
J.G.: Gabi, am lucrat 9 zile sub acel contract. Am câstigat dreptul de a fi plătit pentru acele 9 zile, iar în contract se specifică de un bilet la întoarcere. Asa e normal, am lucrat până pe 24.
G.T.: Cum nu ai trecut examenul medical, contractul nu e valid. Aceasta este concluzia departamentului nostru juridic. 
J.G.: Asta înseamnă că sunt blocat în România?
G.T: Urăsc să aduc vesti rele. Te simt si te înțeleg. Asta este situația.
J.G.: Nu, nu mă înțelegi.
G.T: Ok, cum spui tu.

G.T: Salutare Jeremiah. După cum ți-am promis, prima oră a dimineții am fost la club si m-am întâlnit cu avocatul nostru. Răspunsul îl găsesti în articolul II.11 - efectele condiției rezolutorii sunt pentru viitor si pentru trecut, ca urmare nu te califici pentru salariu. Art. IV.1 spune că aceste obligații pot fi îndeplinite doar de un baschetbalist profesionist, iar rezultatele medicale spun că nu te încadrezi în această calificare. Decizia finala a clubului este că nu îti vom achita nici salariul si nici biletul de avion înapoi. Mai mult, suntem îndreptățiți să îți cerem valoarea biletului de avion pe ruta Houston - Iasi si al doilea bilet platit de noi pe ruta Bucuresti - Iasi si cei 50 de euro împrumutați de noi către tine. Jermaine trebuie să îți părăsesti apartamentul astăzi căci proprietarul va intra în posesia lui tot astăzi. 

Jermaine Green a încercat să rezolve situația cu presedintele clubului, Vasile Manole, însă nici acesta nu s-a lăsat înduplecat:

Pe data de 8 septembrie jucătorul s-a programat la o altă clinică privată din Iasi pentru a fi testat medical respectiv pentru a efectua testul de efort. Rezultatul medical a indicat că este "apt pentru activități sportive", iar cel de efort că "poate efectua activități sportive".

Vom reveni cu amănunte!

3 comentarii la aceasta stire:
  • tzontzolino :

    situatie
    1. Cand iti asumi riscul si accepti un contract in care scrie ca daca nu treci de teste esti bun de aruncat...(asa inteleg)
    2. Cand iti asumi acelasi risc si ajungi la o echipa fara experienta. N-am auzit astfel de probleme la echipele mari.
    3. Oricum sunt sanse mari sa bata doar pe Dinamo si din primavara sa devina Baia Mare 2...

    cu 6 ani în urmă (20.09.2017) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Markus :

    Penibil
    Cred ca jucatorul avea dreptul la un retest. Din pacate si-au batut joc de el intr-un mod oribil. Tot din pacate, vor avea de suferit la imagine si incredere toate echipele din tara. Oare FRB nu se poate autosesiza? Pentru mine este destul de clar ca cei de la Iasi au gasit intre timp un alt jucator, probabil cu CV mai bun, din moment ce nu au vrut sa repete testele/analizele.

    cu 6 ani în urmă (20.09.2017)
    • tzontzolino:

      ...
      Normal ca avea dreptul la alt test (repeti tu ca om de rand orice analiza dubioasa), normal ca avea drept la bani pentru perioada muncita...dar la noi in tara se practica perioada de proba fara plata

      cu 6 ani în urmă (20.09.2017)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!