Stiri Vulturi

Editorial. 1 an, 3 antrenori, 3 căpitani și o mulțime de întrebări

David Istrate

David Istrate
15.09.2018

nationala romania baschet

În cursul zilei de duminică, „Vulturii” vor disputa o partidă importantă împotriva Macedoniei, ce va conta în precalificările pentru Eurobasket 2021. Din lot lipsesc nume importante, precum Vlad Moldoveanu, Andrei Mandache sau Roland Torok, dar cu toate acestea România își va juca șansa până la capăt.

Ultimele 12 luni au fost foarte aglomerate pentru naționala de baschet masculin a României. În urmă cu aproximativ un an, țara noastră organiza grupa C de la Eurobasket, obținând astfel și participarea mult dorită la un turneu final, după ce în 2015 am ratat-o la mustață. Din această grupă au făcut parte nume grele, precum Spania sau Croația, cărora li s-au alăturat Muntenegru, Ungaria și Cehia.

Cu un lot format din veterani precum Andrei Mandache, Vlad Moldoveanu sau Octavian Popa-Calotă dar și din tinerii care tocmai câștigaseră titlul european la U21 divizia B, Emanuel Cățe, Nandor Kuti și Bogdan Nicolescu, România a început plină de optimism turneul. În cele din urmă, trupa lui Marcel Țenter nu a reușit să câștige niciun meci, însă a jucat cu mult curaj în fața fiecărui adversar și probabil dacă ar fi beneficiat și de aportul lui Giordan Watson unele rezultate ar fi arătat diferit. Cu toate acestea, rămânem cu mai multe faze memorabile în minte: triple double-ul reușit de căpitanul Andrei Mandache în confruntarea cu Muntenegru (primul după 22 de ani în istoria Eurobasket), încercarea lui Nandor Kuti de a da slam-dunk peste Dario Saric și contraatacul fabulos reușit de naționala României în meciul cu Spania.

 

Imediat după încheierea turneului Marcel Țenter a fost înlocuit de la cârma naționalei, în locul său venind Zare Markovski, un antrenor macedonian cu multă experiență. Acesta a declarat încă de la început că accentul va cădea pe tinerii baschetbaliști și că va fi nevoie de multă răbdare pentru a construi o echipă puternică. Schimbarea s-a observat odată cu prima fereastră din cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2019, când în lot au fost convocați 6 jucători noi. Chiar dacă mulți dintre ei erau foarte tineri, „Vulturii” au jucat cu multă determinare și după înfrângerea la limită suferită în Italia au reușit să o învingă pe Olanda, la Cluj-Napoca. De asemenea, Zare Markovski l-a desemnat drept noul căpitan al naționalei pe Vlad Moldoveanu, sportiv ce evolua în Turcia la acea perioadă.

În februarie a avut loc cea de-a doua fereastră a preliminariilor, iar România a reușit o victorie surprinzătoare la Zadar, în fața Croației, care a ridicat considerabil șansele naționalei noastre de a se califica mai departe. Din păcate, a urmat înfrângerea de pe teren propriu în fața Italiei, scor 101-50, care a afectat moralul sportivilor români înaintea ultimelor două jocuri. Cu patru jucători noi și lipsită de Andrei Mandache, Vlad Moldoveanu și Rolland Torok, România a cedat duelurile cu Olanda și Croația și astfel, s-a clasat pe ultima poziție în grupă, pierzând șansa de a se califica în faza a doua a preliminariilor.

După terminarea partidei cu Croația, Zare Markovski a declarat că este motivat să rămână în continuare la naționala României și să faca tot ce îi stă în putință pentru a ajuta la dezvoltarea baschetului românesc. Cu toate acestea, după două luni, conform surselor de care dispune redacția noastră, am aflat că Markovski a fost înlocuit de Tudor Costescu. Această schimbare a fost anunțată imediat de site-ul nostru, în timp ce pe site-ul federației nu a apărut niciun anunț oficial în acest sens. Într-adevăr odată ce a fost publicat lotul lărgit al României pentru duelul cu Macedonia, Tudor Costescu a apărut ca antrenor principal, însă în continuare nu s-a făcut nicio precizare legată de plecarea lui Markovski. Prin urmare, aceasta rămâne una dintre întrebările principale pe care ni le punem. De ce a plecat Zare Markovski de la națională?

În același timp, este cunoscut faptul că Tudor Costescu este unul dintre cei mai buni antrenori români iar ca dovadă stă titlul obținut la U20 în vara anului trecut. În lotul definitivat de Costescu apar două nume noi, Lucas Tohătan și Dragoș Diculescu, însă remarcăm absențele veteranilor Vlad Moldoveanu, Andrei Mandache și Rolland Torok. Nici federația și nici cluburile la care evoluează cei trei sportivi (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca și CSA Steaua București) nu au făcut nicio precizare în acest sens. În formația actuală, România a disputat două amicaluri împotriva lui Athletic Constanța și a lui SCM U Craiova. Cele două partide s-au încheiat cu o victorie în fața constănțenilor, scor 108-73, și o înfrângere cu Craiova!

Recent, Bobe Nicolescu a fost anunțat drept noul căpitan al naționalei. Prin urmare, în ultimul an, am avut 3 antrenori, Marcel Țenter, Zare Markovski și Tudor Costescu și 3 căpitani, Andrei Mandache, Vlad Moldoveanu și Bobe Nicolescu. De asemenea, nu mai puțin de 26 de jucători au făcut parte din lotul României la cel puțin o acțiune, de la Eurobasket 2017 până în acest moment. Acest lucru caracterizează întreg sportul românesc în care constanța, tradiția și continuitatea nu sunt văzute ca valori și în care succesul imediat și de scurtă durată este preferat în detrimentul unei construcții solide de pe urma căruia să putem beneficia ani de zile.

În concluzie, se ridică multe întrebări legate de viitorul baschetului românesc, de viziunea de lungă durată pe care o au oficialii federației și de transparența care ar trebui să fie într-o societate sănătoasă. Însă, în același timp, avem și motive de optimism în legătură cu echipa națională, principalul fiind constituit de nucleul format din tinerii Bobe Nicolescu, Emanuel Cățe și Nandor Kuti. Așa cum a zis și Zare Markovski, nu avem decât să sperăm că și din generațiile următoare se vor ridica astfel de jucători. Ceea ce putem face noi este să susținem în continuare naționala, să ne implicăm cu tot ce putem și să avem răbdare.

„Putem continua până mâine dimineață, însă ca să concluzionez reiau ce am spus: trebuie să le oferim jucătorilor mai multă atenție, mai multă dragoste, începând de la federație, antrenori, arbitri până la media și suporteri”

- Zare Markovski după înfrângerea cu Croația de la Cluj-Napoca 

*foto: fiba.basketball

12 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    macedonean
    nu macedonian
    si
    amicale nu amicaluri

    In plus, o premiza cam falsa aceea ca aceste schimbari repetate ar fi detrimentale pentru viitorul baschetului romanesc. Marcelinho clar nu mai acea ce sa caute, mwrkovski o fi plecat el pt ca si a dorit altceva si nu a fost lasat iar Costescu e un antrenor bun si in plus e roman si stie sa lucreze cu romani. Cat despre capitani, mandache si VM probabil au refuzat convocarile pt ca vor sa produca la echipele de club si sunt destul de aproape de pensie.
    Viitorul baschetului romanesc e in aceeasi buda cu cel al sportului romanesc, nici mai bine, nici mai rau. Sa nu ne mai lamentam inutil si sa acceptam si apreciem (a se citi aplaudam) ce avem ca mai bine nu va fi prea curand. Suntem la ani lumina distanta fata de nationalele care joaca baschet la nivel de turneu final de camp european.

    cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    • Istrate David:

      Observatii
      Imi cer scuze pentru greselile gramaticale si mi le asum. Legat de cealalta problema, sa inteleg ca sugestia dumneavoastră este sa ne multumim cu mediocritatea pentru ca si-asa mai bine nu are cum sa fie?

      cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      nu ca nu are cum
      ei anticipez ca nu va fi mai bine. In nici un sport, nu doar in baschet. Daca nu sunteti de acord, haideti cu argumente.
      Ideea nu era sa ne multumim neaparat cat sa apreciem mai mult ce avem acum ca lucrurile nu se vor schimba radical in bine foarte curand. Si ne frustram pe noi ca privitori/suporteri si frustram prin comentariile noastre si tinerii care sunt la inceput de drum. Pestele de la cap se pute iar conducerea frb si a sportului romanesc in general pute de la o posta.

      cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    • Istrate David:

      De acord
      Chiar daca tind sa fiu pesimist eu inca sper ca va fi mai bine. Prin argumentul meu incercam sa sugerez ca este nevoie de continuitate si nu zic ca trebuia sa ramana Marcel Tenter sau Zare Markovski, dar cred ca trebuie sa alegem un antrenor si sa mergem cu el pe o perioada mai lunga pentru ca asa se construieste chimia aceea pe care o vedem la spanioli sau la sarbi. Daca fiecare antrenor vine cu o filozofie diferita si daca jucam cu 26 de jucatori pe parcursul unui an vom culege rezultatele pe care le-am vazut. Dar da sunt de acord ca nu trebuie sa ii frustram pe tineri si de aceea am incheiat cu citatul lui Markovski care zicea sa aratam atentie, dragoste si rabdare.

      cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      de acord
      cu continuitatea, e o regula general valabila in sport ai avem un exemplu concret in baschetul romanesc: csm csu oradea. Vedem insa cine e la frb si ce face deci nu ne putem astepta la prea multe lucruri..normale.

      cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      si inca ceva
      daca tot ati folosit si Spania printre exemplele pozitive. La European aucdat chix si acum pierd cu Ucraina, bine, in formula fara vedete inteleg. Ce sa mai cerem noi? Ideal ar fi sa ramanem acolo,, cu sanse de claificare la turnee finale. Asta e speranta pt urmatorii 10-15 ani. Dupa, mai povestim.

      cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    eu in loc de
    ei

    cu 5 ani în urmă (15.09.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    si put in loc de
    pute 😋
    Fiecare cu omisiunile lui, doar ca dvs sunteti editorialist, eu comentator 😁

    cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    • Istrate David:

      Haha
      Am fost si eu pana nu demult comentator si am ramas partial cu obiceiuri :D

      cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita:

      ...
      @student U, pestele se împute de la cap da' se curăță de la coadă! Hâc!

      cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    Raspunde
  • YMCA alin67 :

    premiza, detrimentale?!!!
    "Ne frustram pe noi", "Dar da sunt de acord ca nu trebuie sa ii frustram pe tineri", ca sa citez din comentariile ambilor "comentatori". Baieti, sunteti varza, la fel ca baschetul romanesc. Domnule Istrate, crezi ca "chimia" e ceea ce lipseste baschetului romanesc, sau, altfel spus, "chimia" e ceea ce face ca Spania sau Serbia sa fie mai bune decat Romania in acest sport, sau in orice alt sport? Ma bucur ca a aparut o echipa de tineri care pare promitatoare in sportul romanesc, singura in acest moment, Romania U21, la fotbal. Restul, sunt = 0.
    Hai Romania! (la tenis)

    cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      du te aline
      si intoarce te cand te chemam noi

      cu 5 ani în urmă (15.09.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!