Stiri Cupa României Masculin

Editorial. Dan Fleșeriu și lungul său drum până la intrarea în istoria baschetului sibian

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
20.04.2019

Editorial. Dan Fleșeriu și lungul său drum până la intrarea în istoria baschetului sibian

BC CSU Sibiu și-a trecut în palmares primul trofeu după 20 de ani. Formația sibiană a câștigat Cupa României, după ce a trecut în Final Four-ul de la Cluj-Napoca de Dinamo Știința București în semifinale și CSM CSU Oradea în finală. Dan Fleșeriu, antrenorul originar din Sibiu, a devenit al doilea tehnician din istorie care aduce un trofeu pe Cibin. Singurul antrenor care a mai reușit această performnață a fost Mircea Vulc, cel care a câștigat două titluri naționale, în 1995 și 1999.

Dan Fleșeriu se află la al patrulea sezon pe banca lui BC CSU Sibiu. Revenirea acasă a consemnat și primul anagajament la o echipă de baschet masculin. Ajuns la 43 de ani, Dan Fleșeriu și-a început cariera de tânăr la Magic Sibiu, un club de fete fondat chiar de el iar mai apoi la Universitatea Cluj-Napoca. Primele rezultate notabile în baschetul feminin au venit la Satu Mare și apoi vârful la CSM Târgoviște. La ultimele două echipe enumerate, Dan Fleșeriu a bifat șapte semifinale și patru finale. Principalele referințe din baschetul feminin rămân cele două titluri naționale și o SuperCupă cu echipa din Dâmbovița. Ultimul titlu al lui Dan din baschetul feminin este ceva aparte, după ce CSM Târgoviște a întors finala cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe de la 0-2.

Trecerea de la baschetul feminin la cel masculin nu este una simplă și nici foarte des întâlnită. Dan Fleșeriu a făcut tranziția foarte bine, la fel de bine cum joacă acum echipa lui pe tranziție ofensivă. Un exemplu de antrenor care nu a reușit în baschetul românesc, după ce a trecut de la feminin la masculin, este John Tsirogiannis.

La Sibiu, Dan Fleșeriu a adus o constanță și o dorință continuă de progres. Încă din primul său sezon pe Cibin, când echipa arăta pe hârtie mult mai slab decât aspirantele la trofee, antrenorul sibian se gândea deja la un nou trofeu pentru baschetul de pe Cibin. Dan nu avea să răstoarne miraculos calculele hârtiei dar avea să ducă echipa în playoff în patru rânduri, luând în calcul și sezonul actual. În Cupa României BC CSU Sibiu a lipsit de la turneul final doar în sezonul 2015/2016, primul al lui Dan pe banca tehnică a echipei din propriul oraș.

Într-un scurt istoric al participărilor lui Dan Fleșeriu la turneele finale ale Cupei României putem începe cu Final Eight-ul de la Sibiu. Formația galben-albastră a organizat acel turneu dar în sferturile de finală avea să joace cu marea rivală, U BT Cluj-Napoca, echipa care avea să câștige tot pe plan intern în acel sezon. A fost o victorie clară pentru clujeni atunci, scor 88-70. În sezonul trecut, la Sfântu Gheorghe, BC CSU Sibiu a avut parte de o partidă nebună în sferturile de finală și a fost învinsă de SCM Timișoara cu scorul de 103-101, după un meci cu nu mai puțin de trei reprize suplimentare.

Norocul Sibiului s-a schimbat la Final Four-ul din 2019 și în urma tragerii la sorți a primit cel mai ușor adversar în semifinale. Dinamo Știința București a fost singura echipă din Grupa Galbenă prezentă la Cluj-Napoca. Totuși sibienii nu au avut o viață ușoară, echipa lui Tudor Costescu revenind de la -15 și chiar a condus în repriza secundă. Calificarea în finală a venit după o victorie cu scorul de 82-78. În marea finală a venit duelul cu CSM CSU Oradea, echipa care a eliminat Sibiul din semifinalele LNBM de anul trecut. De această dată, BC CSU Sibiu a controlat în mare parte jocul și a meritat pe deplin victorie, aspect punctat și adversari. Echipa lui Dan Fleșeriu a câștigat finala cu CSM CSU Oradea cu scorul de 88-78 și a pus mână pe un trofeu la 20 de ani distanță de ultimul succes major.

Această performanță îl pune pe Dan Fleșeriu la loc de cinste în baschetul sibian, fiind al doilea antrenor care câștigă un trofeu pe Cibin, după Mircea Vulc. În 1995 și 1999, Sibiul câștiga două titluri naționale. Baschetul era însă altfel și echipele erau formate aproape în exclusivitate din jucători români. Cornel Alecu, Nelu Lefter, Elemer Tordai, Attila Kincses, Silviu Corodi, Viorel Ciocian, Marcel Lăpădat, Benny Pelger, Bogdan Spânu, Ovidiu Teleabă, Claudiu Muntean şi Gabriel Viciu au fost artizanii primul titlu de la Sibiu iar Zoran Spasojevic, Claudiu Muntean, Bogdan Spânu, Alexandru Rubint, Alex Kovacs, Elemer Tordai, Cosmin Agapie, Marcel Lăpădat, Cornel Alecu, Benny Pelger, Cătălin Vulc şi Cristi Crăciun la cel de-al doilea titlu. Acum succesul a fost adus de Hardy, Pratt, Tamulis, Cooper, Philmore și Falker dar și cu aportul important adus de jucătorii autohtoni, Mirel Dragoste și Lucas Tohătan.

Cu siguranță Dan Fleșeriu nu este singurul factor care a condus-o pe BC CSU Sibiu spre un trofeu după mulți ani. Am ales însă se ne îndreptăm atenția spre antrenorul sibian, cunoscând dorința acestuia de a-i bucura pe fanii sibieni. Putem spune că unul dintre visele lui Dan s-a împlinit când a ajuns să antreneze echipa din orașul natal, așa cum și declara în 2015. Al doilea vis a fost cu siguranță câștigarea unui trofeu, îndeplinit și acesta. Vor continua visele, numite  așa, simbolic, aspirațiile legate de baschet ale antrenorului să se împlinească? Rămâne de văzut. Cert este că Dan Fleșeriu și-a câștigat notorietatea și în baschetul masculin și nu neaparat odată cu acest trofeu.

*foto: Adrian Bugariu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii