Stiri

Editorial. LeBron James și efectul de domino...

David Istrate

David Istrate
10.07.2018

lebron james los angeles lakers

La fel ca în fiecare an, vara este unul din momentele cele mai așteptate de către fanii NBA deoarece atunci se produc cele mai mari schimbări în cadrul echipelor. Deși în acest an au fost mai multe staruri libere de contract, povestea verii urma să fie determinată de decizia lui LeBron James. Ca posibile destinații ale superstarului erau Philadelphia 76ers, Cleveland Cavaliers sau Houston Rockets însă în cele din urmă, James a decis să plece la LA Lakers, acest lucru arătându-și efectele imediat. 

În cei 15 ani de carieră, LeBron James a reușit atât de multe realizări încât a început să fie comparat tot mai adesea cu Michael Jordan, cel care este considerat cel mai bun baschetbalist din istorie. Draftat de Cleveland Cavaliers, în 2003, viitorul cvadruplu MVP a ridicat imediat nivelul formației din Ohio și a ajuns pentru prima oară în playoff, în 2006. În sezonul următor, Cavaliers, condusă de jucătorul în vârstă de 23 de ani s-a calificat în finala NBA, acolo unde a fost învinsă de San Antonio Spurs cu 4-0. Au urmat trei ani plini de performanțe la nivel individual, însă din punct de vedere al echipei, lucrurile nu stăteau așa de bine. Astfel, în 2010, James a luat controversata decizia de a pleca la Miami Heat, formație alături de care a câștigat două campionate (2012, 2013) și a fost în patru finale consecutive. 

În 2014, baschetbalistul născut în Akron a considerat că a sosit timpul să își onoreze promisiunea de a câștiga un titlu cu echipa care i-a oferit șansa de a intra în NBA. Prin urmare, în 2014, LeBron James s-a întors la Cleveland Cavaliers, iar în sezonul 2015-2016, acesta și-a văzut visul împlinit după un meci 7 de senzație. Au urmat încă două prezențe în finale, în următorii doi ani, însă de fiecare dată Golden State Warriors a reușit să își adjudece victoria. Cu toate acestea, se observă dominația Regelui în conferința de Est, acolo unde nimeni nu a mai reușit să îl învingă pe LeBron de opt ani de zile.

Prin urmare, decizia jucătorului de a pleca la LA Lakers, echipă aflată în partea vestică, este cu atât mai surprinzătoare. Cu siguranță, LeBron James este conștient de faptul că în Vest competiția este mult mai acerbă, iar șansele sale de a ajunge în finală au scăzut considerabil. În același timp, această mutare ne arată faptul că mai mulți factori au contribuit la luarea deciziei, printre care merită menționată familia. În același timp, încrederea pe care o legendă, precum Magic Johnson, o denotă a reprezentat cu certitudine un alt aspect important. În ultima perioadă, în presa americană, au apărut diverse articole în care se prezenta relația dintre LeBron James și conducerea lui Lakers, una în care comunicarea are un rol extrem de important.

Dacă vorbim de efectele pe care plecarea lui LeBron James le-a avut putem să ne legăm de mai multe aspecte. În primul rând, pentru echipa din Los Angeles, venirea superstarului american a avut o foarte mare importanță, deoarece a transformat-o imediat într-un pol de atracție pentru alți jucători. Drept dovadă, la mai puțin de două zile după anunț, Magic Johnson și Rob Pelinka au reușit să îi convingă pe încă trei jucători să li se alăture (Lance Stephenson, Javale McGee și Rajon Rondo) și l-au resemnat pe Kentavious Caldwell Pope. Desigur, acest lucru a dus la renunțarea la Julius Randle, un baschetbalist tânăr cu un potențial foarte mare, care însă nu ar mai fi avut loc în formația de start. De asemenea, Brook Lopez, un pivot care a făcut un sezon foarte bun anul trecut, a plecat la Milwaukee Bucks, acolo unde va face echipă cu Giannis Antetokounmpo. Însă, cel mai important aspect pentru Los Angeles Lakers este că a reușit să păstreze cinci tineri importanți (Lonzo Ball, Kyle Kuzma, Brandon Ingram, Josh Hart și Ivica Zubac) și în același timp să își întărească echipa cu veterani. Astfel, deși au puține șanse la calificarea în finală, Lakers va fi o formație solidă în conferința de Vest și se va pregăti pentru vara anului 2019, când va avea destul spațiu pentru a aduce încă un star precum Kawhi Leonard, Kemba Walker sau Klay Thompson.

Un al doilea efect al acestui transfer este reprezentat de dezechilibrarea conferințelor, care erau deja foarte diferite. În acest moment, principala competiție are loc în conferința de Vest acolo unde există 11-12 echipe puternice, care se bat pentru playoff. În schimb, conferința de Est a rămas fără încă o echipă foarte bună, deoarece este puțin probabil ca cei de la Cleveland Cavaliers să reușească să construiască o formație într-un timp așa de scurt. Prin urmare, patru organizații se luptă pentru supremația în Est, acestea fiind: Boston Celtics, Philadelphia 76ers, Toronto Raptors și Indiana Pacers. Acest lucru înseamnă că pentru prima oară în 9 ani va câștiga conferința de Est o echipă din care nu face parte LeBron James.

Un ultim efect mai vizibil este legat de impactul pe care James îl are asupra unei echipe, reușind să o facă considerabil mai bună. Acest aspect este cunoscut de conducerile celorlalte organizații, care văzând că jucătorul în vârstă de 33 de ani a ajuns în Vest, au început să se întărească. Astfel, Golden State Warriors au ajuns la un acord cu DeMarcus Cousins, Houston Rockets l-au resemnat pe Chris Paul și se vorbește și de o eventuală întelegere cu Carmelo Anthony, în timp ce Oklahoma City Thunder l-au convins pe Paul George să rămână alături de Russell Westbrook. De asemenea, echipe precum Denver Nuggets sau New Orleans Pelicans au reușit să facă niște mutări foarte bune.

Toate aceste transformări aruncă un val de mister asupra următorului sezon, cu toate că Golden State Warriors păstrează în continuare șansele cele mai mari de a câștiga titlul. În același timp, este de urmărit ce se va întâmpla în continuare cu LA Lakers și cum va reuși LeBron James să se adapteze într-o conferință mult mai puternică. Însă un lucru este cert și anume că superstarul american a provocat un adevărat efect de domino.

*foto: nba.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate