Stiri

Editorial: Masai Ujiri, artizanul lui Toronto Raptors, cel care și-a luat revanșa în fața celor de la Golden State Warriors

Eduard Popa

Eduard Popa
16.06.2019

masai ujiri gm toronto raptors

Toronto Raptors a obținut o victorie puțin scontată în finala NBA, împotriva dinastiei celor de la Golden State Warriors. Canadienii s-au impus cu 4-2, profitând de accidentările campioanei en-titre. În ciuda acestora, trebuie lăudat și modul în care au jucat elevii lui Nick Nurse, dar și felul în care a fost alcătuită echipa de către GM-ul formației, Masai Ujiri, cel care și-a luat o veritabilă revanșă în fața celor de la Golden State Warriors.

Născut în Anglia din părinți nigerieni și kenieni, Masai a jucat la nivel de colegiu în SUA, pentru ca apoi să aibă o carieră de 6 ani în baschetul profesionist european. El s-a remarcat mai întâi ca scouter pe zona Africii, unde a lucrat mai întâi pentru Orlando Magic și după aceea pentru Denver Nuggets. În 2008 a avut primul contact cu Toronto Raptors ca assistant GM. A stat doi ani în această poziție, pentru ca în 2010 să se întoarcă la Denver, de data aceasta ca manager general.

În mandatul său la Nuggets, echipa din Colorado a prins de fiecare dată playoff-ul. În 2011, Ujiri a fost arhitectul transferului lui Carmelo Anthony și Chauncey Billups la New York Knicks, la schimb cu Wilson Chandler, Danilo Gallinari, Raymond Felton și Timofey Mozgov. Acest transfer a stat la baza celui mai bun record din istoria lui Nuggets, în sezonul 2012/2013, când cu Andre Iguodala în echipă, Denver termina pe locul 3 în Conferința de Vest, cu 57-25.

Pentru prestația din acel sezon, Ujiri a primit distincția de managerul general al anului, în timp ce veteranul George Karl cea de Coach of the Year. Însă, Denver Nuggets pierdea atunci încă din primul tur al playoff-ului din postura de mare favorită în fața unei echipe foarte tinere, Golden State Warriors, aflată la prima experiență în playoff după șase ani. Acela avea să fie declicul pentru californieni, care, doi ani mai târziu, începeau o hegemonie ce a durat alți 5 ani și care a adus 3 titluri NBA și alte două finale.

Pentru Ujiri înfrângerea cu Golden State Warriors a însemnat demiterea din funcția de conducere a lui Nuggets. Imediat însă britanicul a semnat cu Toronto Raptors un contract pe o perioadă de cinci ani.

Cu un backcourt excelent format din DeMar DeRozan și Kyle Lowry, canandienii au devenit o prezență constantă în playoff-ul NBA, unde mereu însă au dat piept cu LeBron James și Cleveland Cavaliers și au pierdut chiar două sezoane la rând la 0 în seria contra formației din Ohio. Astfel, Ujiri a luat o decizie extrem de controversată în rândul fanilor canadieni și l-a transferat pe DeMar DeRozan, fața francizei, la schimb pentru Kawhi Leonard și Danny Green, doi dintre supraviețuitorii ultimei echipe de titlu a lui San Antonio Spurs.

Acum știm deznodământul acestui pariu, Toronto Raptors este campioana NBA, Kawhi Leonard MVP-ul finale, iar după transferul lui Kawhi și cel al lui Marc Gasol, Ujiri este din nou candidat la GM-ul anului. În finală echipa învinsă a fost tocmai formația din cauza căreia Ujiri și-a pierdut postul când era pe cai mari la Denver Nuggets.

Așadar, dacă Kawhi Leonard și-a câștigat titulatura de călău al dinastiilor, după titlurile câștigate în 2014 și 2019, atunci Ujiri și-a luat și el revanșa în fața celor de la Warriors, dar și a fanilor care l-au contestat vehement chiar vara trecută!

*foto: clutchpoints.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate