Stiri

Efect de domino după accidentarea lui Zion Williamson (Video)

David Istrate

David Istrate
22.02.2019

În data de 20 februarie a avut loc unul dintre cel mai faimoase derby-uri din baschetul american la nivel de colegiu. Duke University, liderul conferinței de pe coasta Atlanticului, a primit vizita universității North Carolina State, aflată pe locul al 8-lea. Formația oaspete a reușit să se impună cu scorul de 88-72, însă rezultatul final a fost surclasat în presă de un alt subiect: accidentarea lui Zion Williamson.

Considerat cel mai bun baschetbalist la nivel de colegiu din întreaga țară, Zion Williamson urma să joace un rol important în confruntarea cu UNC. Însă, după doar 33 de secunde scurse din meci, jucătorul de 18 ani a suferit o accidentare la genunchi. Mai mult decât atât, una din ghetele de baschet pe care Zion Williamson le purta i-a explodat în momentul căderii. Din fericire pentru Coach K și pentru restul echipei, accidentarea lui Zion nu pare gravă, iar ultimele noutăți din presa americană susțin că acesta ar putea să se întoarcă în orice moment.

Cu toate acestea, evenimentul din Cameron Indoor Stadium a deschis o „cutie a Pandorei” în comunitatea sportivă din Statele Unite. Cea mai mare problemă a ligii NCAA este că sportivii ce evoluează pentru colegii nu sunt plătiți și, mai mult decât atât, nu sunt lăsați să semneze contracte de sponsorizare. Principalul argument adus de cei care solicită introducerea salariilor pentru tinerii jucători este faptul că liga obține foarte mulți bani de pe urma acestora. Prin urmare, chiar dacă sportivilor le este oferită șansa de a studia la o facultate pe gratis, cel mai corect ar fi ca aceștia să și fie plătiți sau să aibă voie să semneze contracte cu firme mari de încălțăminte sau cu alte afaceri din SUA.

Altfel, NCAA se va îndrepta spre o zonă foarte periculoasă pentru viitorul ligii. Deja NBA a început demersurile pentru a reduce limita minimă de vârstă de la 19 ani la 18 ani însă mai trebuie așteptat răspunsul asociației jucătorilor din NBA. Așadar, este foarte probabil ca din următorul an, tinerii să poată intra în NBA direct din liceu. Efectul pe care această schimbare l-ar avea asupra NCAA este imens, deoarece liga universitară ar rămâne fără cei mai buni jucători și astfel, nivelul și implicit, valoarea ar scădea foarte mult.

Un alt efect al accidentării lui Zion Williamson s-a văzut în acțiunile companiei Nike. Perechea de bascheți pe care baschetbalistul de 2.01m a purtat-o în duelul cu North Carolina State a fost PG 2.5. Paul George a reacționat imediat spunând că îi pare rău pentru accidentarea lui Zion dar că are încredere în bascheții săi, fiind și el curios să afle reacția celebrei companii Nike. Oficialii firmei au anunțat că vor porni o anchetă încercând să afle ce s-a întâmplat, declarând că performanța și calitatea produselor este cel mai important aspect pentru ei. În ciuda acestui comunicat, acțiunile Nike de la bursă au scăzut în următoarea zi cu 1%, un procentaj uriaș pentru o companie așa de mare.

Prin urmare, vedem încă o dată ce sume imense se învârt în baschetul american, în care un jucător excelent de colegiu poate aduce universității milioane de dolari. De aceea, NCAA este nevoită să producă urgent schimbări la nivelul regulamentului, dacă își dorește să se mențină în top.

*foto: Gerry Broome/Associated Press

7 comentarii la aceasta stire:
  • pipzn :

    Clasificat?
    "... accidentarea lui Zion nu pare grava, acesta fiind clasificat sa se intoarca in orice moment".

    Stimati autori de articole, chiar daca va mai suparati pe noi, cititorii, tot ar fi bine, macar din cand in cand sa mai tineti cont de unele observatii. Cuvantul "clasificat" in contextul in care a fost pus nu exista in limba romana. Daca spuneati ca era/este/va fi apt cred ca era suficient.

    cu 5 ani în urmă (22.02.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      david istrate
      reactioneaza ok la feedback si n are asa des greseli de genul. Altii sunt suspectii de serviciu...

      cu 5 ani în urmă (22.02.2019)
    Raspunde
  • Eduard Popa :

    On topic
    Mulțumim de critică. Vom corecta.

    On topic aveți ceva comentarii? Cum vi se pare chestiunea asta de a pornit de la accidentarea lui Zion?

    Sunteți de acord să se renunțe la limita de vârstă de 19 ani sau ați dori ca jucătorii din colegiu să iasă din chestia asta cu „baschet amator” și să aibă și ei voie la contracte de sponsorizări sau salarii?

    cu 5 ani în urmă (22.02.2019)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      sper ca sunt "on topic"
      Ingrijorarea in ceea ce priveste diminuarea calitatii NCAA nu cred ca e valabila.
      - Nu toti baschetbalistii de 18 ani au valoare de NBA ( uni au semnat si la 26-28 ani), probabil vor fi draftati maxim 6-10 jucatori.
      - Apoi sa fi draftat nu inseamna ca si joci din primul an. Aici cred ca trebuie sa intervina intelegerea intre NCAA si NBA ( practic jucatorul devine profesionist ) si cei mai "cruzi" sa poata activa in NCAA. Aici practic salariul minim al jucatorului este suficinent sa-i acopere bursa si inca mai ramine destul. Universitatile ar trebui sa fie interesate sa le ia banii ( NUMAI celor draftati si imprumutati la NCAA.)
      - Referitor la contract de sponsorizare aici chiar nu vad problema atit timp cit o gimnasta de 14-16 ani sau tenisman de 16-18 ani poate semna contract pentru echipament de exemplu. Trebuie probabil modificata REGULA cu nonprofesionistii ( ca numai amatori nu pot fi numiti) care nu pot evolua in Campionatele Universitare. Aici deja e treaba lor , dar se poate rezolva simplu - parte din contractul de profesionist sau sponsorizare sa mearga la Universitate in cuantumul bursei sportive.
      POATE INVATAM SI NOI CEVA !

      cu 5 ani în urmă (22.02.2019)
    Raspunde
  • pipzn :

    on topic
    Sincer, nu prea urmaresc NBA, doar ceva rezumate/stiri de pe site-ul dvs. in principiu si cu atat mai putin stiu despre problemele tangentiale. Dar daca m-ati intrebat asa direct despre acest subiect: daca acesti tineri studiaza practic pe gratis la colegiu (=bursa sportiva) probabil se tine cont si de acest lucru. Atat timp cand in State studiile universitare au costuri doar de studii de mii/zeci de mii de dolari/an mi se pare normal acest "troc". Iar daca in bursa aceea e inclusa si cazare si masa cu atat mai mult.

    In ceea ce priveste incaltamintea problematica, da, ar trebui sa atraga atentia producatorului. Poate dvs. stiti mai bine preturile dar sunt sigur ca vorbim de sute de dolari perechea deci la banii aia e normal sa ai si pretentii

    cu 5 ani în urmă (22.02.2019) Raspunde
  • pipzn :

    on topic
    Sau, rezumand: cei care au bursa sportiva sa mearga dupa regulile actuale, cei care nu, sa poata fi vazuti ca orice jucator profesionist, adica sa poata sa semneze ce contracte vor si cu cine vor

    cu 5 ani în urmă (22.02.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    Derby on topic
    Marele derby NCAA este Duke-North Carolina Tar Heels. NC State este alt colegiu.

    cu 5 ani în urmă (22.02.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!