Stiri Acvile

EuroBasket 2015 - Prezentarea Grupei A

Eduard Popa

Eduard Popa
31.08.2015

Sâmbătă, 5 septembrie, va debuta Campionatul European de Baschet, EuroBasket 2015, care se desfășoară în patru țări: Franța, Croația, Germania și Letonia. Redacția totalbaschet.ro a decis să acorde o serie de articole acestei competiții, care va decide două echipe calificate pentru Jocurile Olimpice de la Rio, dar și alte cinci selecționate (locurile 3-7) pentru barajul de calificare pre-olimpic. 

Primul articol care va aborda competiția EuroBasket din acest an va fi unul dedicat prezentării Grupei A de la Montpellier, care se va juca în Arena Park & Suites cu o capacitate de 10.700 de locuri.

Grupa A este formată din campioana en-titre Franța, medaliata cu bronz de la ultima Olimpiadă, Rusia, locul 9 de la EuroBasket 2013, Finlanda și locurile 12, 21 și 23 de la aceeași competiție: Bosnia și Herțegovina, Polonia și Israel.

Franța pare a fi favorita clară a acestei grupe. În ciuda absenței lui Alexis Ajinca, accidentat, campionii en-titre propun un lot foarte echilibrat și experimentat, cu șase jucători din NBA, conduși de cvatruplul campion NBA Tony Parker

franta_campioana_europeana

Rusia vine după o perioadă zbuciumată, în care Federația de Baschet din Rusia a fost dezafiliată FIBA, iar echipele sale reprezentative fuseseră suspendate de la competițiile internaționale. Situația pare a se fi ameliorat după numirea lui Andrei Kirilenko, dar în continuare Rusia a rămas printre ultimele echipe care nu și-au anunțat lotul pentru competiția ce va debuta sâmbătă. În lotul lărgit apar jucătorii de NBA Timofey Mozgov și Alexey Shved, dar și componenții echipei olimpice din 2012 Serghei MoniaEvgeny Voronov, Vitaly Fridzon, Semyon Antonov, Dmitri Khvostov și Anton Ponkrashov

Finlanda vine la EuroBasket 2015 după ce în ediția precedentă a reușit să repete performanța din 2011, locul 9, cea mai bună clasare din ultimii 46 de ani. Lotul finlandez propune o serie de jucători interesanți, precum câștigătorul EuroCup Petteri Koponen, care evoluează în Rusia la Khimki, jucătorul de origine americană Erik Murphy, care a evoluat un sezon în NBA pentru Chicago Bulls și în prezent evoluează la Besiktas, dar și un jucător cu care fanii baschetului din România sunt familiarizați, fostul jucător al celor de la CSU Asesoft, Gerald Lee

Bosnia și Herțegovina vine după cel mai bun turneu final din istorie la EuroBasket 2013, unde a reușit locul 12. Cu toate acestea vedetele echipei Jusuf Nurkic (Denver Nuggets, NBA) și Mirza Teletovic (Brooklyn Nets/Phoenix Suns, NBA) lipsesc de la acest turneu. În schimb ex-iugoslavii propun, cel puțin în lotul lărgit, trei jucători care au legaturi cu România: Muhamed Pasalic de la U BT Cluj, Marko Sutalo de la Dinamo și Dalibor Persic, ex BC Timișoara. 

gortat_polonia

Polonia vine în Franța cu un lot condus din teren de pivotul lui Washington Wizards, Marcin Gortat dar și cu cinci jucători ce provin din campionate puternice ale Europei, printre care se remarcă naturalizarea de ultim moment a americanlui AJ Slaughter, care a câștigat în sezonul precedent Cupa Greciei cu Panathinaikos.

Israel va propune un lot care vine aproape exclusiv din campionatul intern, cu excepția căpitanului Omri Casspi, care evoluează în NBA la Sacramento Kings și a lui Gal Mekel, fostul conducător al celor de la Dallas Mavericks evoluând în acest moment pentru Steaua Roșie Belgrad. 

Programul Grupei A va fi următorul:

Sâmbătă, 5 septembrie:

ora 16:00 (ora României): Polonia - Bosnia Herțegovina

ora 18:30: Israel - Rusia

ora 22:00: Franța - Finlanda

Duminică, 6 septembrie:

ora 16:00: Polonia - Rusia

ora 18:30: Finlanda - Israel

ora 22:00: Bosnia - Franța

Luni, 7 septembrie:

ora 16:00: Finlanda - Rusia

ora 18:30: Israel - Bosnia

ora 22:00: Franța - Polonia

Miercuri, 9 septembrie:

ora 16:00: Bosnia - Finlanda

ora 18:30: Polonia - Israel

ora 22:00: Rusia - Franța

Joi, 10 septembrie:

ora 16:00: Polonia - Finlanda

ora 18:30: Bosnia - Rusia

ora 22:00: Israel - Franța

Sursa foto: EuroBasket/Adelaide Now/ Photo Bucket

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!