Stiri Cupa României Feminin

F8 F. Analiza primelor două zile de întreceri

Radu Bărăian

Radu Bărăian
10.02.2017

Foto: Gyurko-Henning Balazs

Patru echipe au rămas în cursa pentru Cupa României după primele două zile de întreceri consemnate la Sala Sporturilor „Kati Szabo” din Sfântu Gheorghe. În ordine, CSM Satu Mare, Universitatea Cluj-Napoca, Phoenix Galați și CST Alexandria au părăsit competiția după ce au fost învinse în sferturile de finală.

Vom analiza toate cele patru meciuri disputate pentru a evidenția principalele motive pentru care CSM Târgoviște, ACS Sepsi SIC, Olimpia CSU Brașov și Sirius Târgu Mureș au avansat în semifinalele competiției.

CSM Târgoviște vs CSM Satu Mare 72-60

Fără Whittington, accidentată și Alexandra Uiuiu nerecuperată, CSM Satu Mare nu a putut ține pasul cu adversarul pentru a câștiga confruntarea. Jose Araujo a putut miza pe un nucleu format din șapte sportive dintre care 4 străine și 3 românce, Flavia Ferenczi evoluând doar 8 minute datorită unei probleme medicale. De partea cealaltă Cătălin Tănase s-a bazat pe 4 românece și 3 străine, Cosby fiind americanca „sacrificată” ca urmare a regulii impuse de organizatorul competiției, în timp ce Alina Chivu a primit dreptul de joc chiar în ziua meciului.

Primele două sferturi s-au desfășurat sub semnul echilibrului, iar sfertul trei și patru a fost adjudecat de către dâmbovițence. Fetele lui Jose Araujo au avut parte de o zi grea sub panouri, Baltic fiind dominată complet de Larisa Toma, sportivă ce a terminat jocul cu 24 de unități la eficiență. Fără soluții Jose a încercat cu Batey, dar nici aceasta nu a putut ajuta în fața experimentatei Toma. Aruncările de la mare distanță ale Andreei Orosz au ținut în viață echipa, însă extrema nu a fost ajutată de colegele sale de la mare distanță, Matea Tavic terminând jocul cu un procejtaj de 14%, doar o singură aruncare marcată din șapte încercări. 

Tripleta Coker-Green-Poole a combinat pentru 47 de puncte din totalul de 72, în timp ce Chivu, deși a contribuit cu doar 2 puncte, a totalizat cea mai bună cifră la capitolul +/-, 17 unități.

În concluzie Târgoviște s-a impus grație jocului de sub panouri, dar și a constanței venite din partea trilpetei mai sus amintite. CSM Satu Mare a arătat, pe alocuri, un joc bun, însă nu a reușit să mențină acest nivel 40 de minute în primul rând datorită problemelor de sub panouri.

Universitatea Cluj-Napoca vs ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe 49-67

Cel mai așteptat meci al zilei a avut și cel mai neașteptat deznodământ. Gazdele nu au lăsat nicio șansă adversarului, instalându-se din primele minute la conducerea jocului. Cea mai mare diferență de scor s-a înregistrat în minutul 22 când tabela indica avantajul de 32 de puncte al echipei din Sfântu Gheorghe, scor 47-15. 

Gazdele au dominat la toate capitolele, inclusiv la mingi pierdute unde au forțat adversarul să piardă posesia de 25 de ori. Fetele pregătite de Zoran Mikes au practicat un baschet rapid și inteligent, exploatând punctele slabe ale adversarului. Stoenescu, Jeffery și Thompson au turnat plumb în picioarele clujencelor cu aruncări marcate de la mare distanță. Cu excepția Andreei Pop, toate sportivele și-au înscris numele pe lista marcatoarelor.

De partea cealaltă echipa pregătită de Dragan Petricevic a fost lipsită de vlagă și replică și a arătat precum un grup care abia s-a reunit și se află în perioada de pregătire premergătoare campionatului. Fără a pune la socoteală cele 9 mingi pierdute, Butulija a fost principala armă a oaspeților cu 19 puncte și 8 recuperări în timp ce Ogowumi Agunbiade a terminat jocul cu un indice de 10 la capitolul +/-. 

Per total ACS Sepsi SIC a confirmat că este cea mai puternică formație din Liga Națională de Baschet feminin cu un joc demn de această titulatură. 

CS Phoenix Galați vs Olimpia CSU Brașov 64-71 

Ziua de joi a debutat cu probabil cel mai echilibrat joc de până acum de la Sfântu Gheorghe. Trupa lui Dan Calancea s-a impus grație unui sfert decisiv foarte bun când au realizat un parțial de 12-4. Cu toate că au dominat clar sub panouri, 46-31 fiind raportul, fetele pregătite de Eugenio Rodrigues nu au găsit forța necesară de a transforma acest avantaj în puncte pe tabela de marcaj.

Fără Mădălina Geleriu și Cristina Badi, sportive la care au renunțat respectiv Andreea Crețu, sportivă indisponibilă, Phoenix Galați a înscris doar 14 puncte prin intermediul sportivelor autohtone. Nici Olimpia Brașov nu a stat mai bine la acest capitol (15 puncte înscirse) însă a mizat pe 4 sportive românce față de 3 ale gălățencelor.

Fără Houser, accidentată cu Johnson sosită de trei zile, Webb, Pesovic și Higgins au dus greul pentru Brașov cu 56 de puncte marcate din totalul de 71. Extrema de origine sârbă s-a aflat în zi de grație marcând 4/5 de la mare distanță în timp ce pivotul american a strâns 17 recuperări, mai mult de jumătate decât întreaga echipă și a marcat 15 puncte pentru un total de 36 de unități la eficiență.

De partea cealaltă Katie Rutan a deschis jocul cu două aruncări de la mare distanță, însă a fost pusă rapid pe bancă de tehnicianul portughez, iar până la finalul jocului nu a izbutit decât să rateze alte cinci aruncări de după linia de 6.25m. Erica Covile s-a remarcat cu 17 puncte și 14 recuperări, dar a fost insuficient pentru Galați.

Practic Olimpia Brașov s-a impus grație unui procentaj foarte bun de la mare distanță, 45%, dar și a prestației lui Higgins care a închis foarte bine defensiva.

Sirius Târgu Mures vs. CST Alexandria 80-66

Ultimul meci al sferturilor de semifinală a fost și cel mai atractiv din seria de patru confruntări. Cotată cu ultima șansă la acest eveniment, fetele lui Steff Zachris au izbutit calificarea după ce au revenit de la -18 puncte pentru a se impune la +14.

Gruparea din județul Teleorman a deschis foarte bine partida și a pus stăpânire pe joc. După primele 18 de minute tabela indica 41-23 pentru BCT Alexandria. Revenite de la cabine, fetele lui Mădălin Piperea au avut parte de un „shut-down” total. Timp de 10 minute nu au găsit drumul spre coș permițând adversarului un parțial de 21-0 care stabilit echipa învingătoare.

Revenirea mureșencelor a fost alimentată de cele trei triple marca Daniel urmată de prestația excelentă în ofensivă a Angelei Robinson. Meszaros și Pop au contribuit din plin marcând câte 7 puncte fiecare. De remarcat diferența de eficiență dintre cele două formații, 82-48 în favoarea echipei învingătoare.

În final mai remarcăm lipsa de fair-play a antrenorului Mădălin Piperea care, precum în urmă cu două ediții ale Cupei României, a decis să nu participe la conferința de presă trimițându-l pe managerul Voicu.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!