Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

F8 M Power Ranking. Favoritele turneului final al Cupei României

Eduard Popa

Eduard Popa
08.02.2018

 cupa romaniei final eight power ranking

Turneul final al Cupei României la baschet masculin se va desfășura la Sfântu Gheorghe, în perioada 10-13 februarie.

Potrivit Regulamentului competiției, cel puțin doi baschetbaliști cu cetățenie română trebuie să fie în același timp pe parchet la ambele echipe. Spre deosebire de regulamentul LNBM, jucătorii nu sunt obligați să aibă o anumită vârstă. Acest lucru pare să avantajeze clar anumite formații care au baschetbaliști români mai valoroși.

Luând în considerare aceste reguli, dar și forma sportivă a echipelor valoarea jucătorilor străini și adversarii din primul tur, putem să ne încumetăm să facem un clasament de tip „power ranking” pentru acest turneu Final Eight.

1. U-BT Cluj-Napoca: Echipa campioană și câștigătoarea ultimelor două ediții ale Cupei României pornește ca favorită a turneului, chiar dacă jocul echipei lui Silvășan a scârțâit serios după înfrângerile cu CSU Sibiu, cele din FIBA Europe Cup sau victoria în ultimele secunde obținută la Pitești. Clujenii au și un avantaj important dat fiind faptul că în rotația lor de jucători autohtoni se numără și doi baschetbaliști importanți „naturalizați”: Giordan Watson și Andrei Calnicenko. De asemenea, Rolland Torok și Aleksandar Rasic sunt refăcuți iar Silvășan nu mai are niciun fel de probleme de lot.

2. CSU Sibiu: Dan Fleșeriu practică un baschet plăcut cu un grup foarte atletic de americani (Monyea Pratt, Tyler Laser sau Chris Cooper), reușind o victorie scor 86-70 la BT-Arena, pe terenul lui U-BT Cluj. De asemenea, progresul înregistrat în ultimii ani de Mirel Dragoste sau Radu Paliciuc, dar și repatrierea veteranului Bogdan Popescu fac ca sibienii să aibă și o rotație bună a românilor pentru Cupa României.

3. CSM Steaua: Brandon Taylor și Dragan Zekovic fac un tandem irezistibil, Jukka Toijala are un joc ofensiv dinamic iar rotația este îmbunătățită de progresul vizibil realizat de Georges Darwiche în acest sezon, grație regulii U23. Totodată, Iuri Fraseniuc, Bobo Baciu și Vlad Negoițescu sunt și ei români care aduc contribuții importante în linia statistică. Va lipsi însă Marius Runkauskas.

4. CSM CSU Oradea: Bihorenii sunt mai degrabă pe locul 3b decât pe locul 4, dar am dat un mic avantaj Stelei. Asta deoarece fosta campioană a României l-a pierdut pe Martin Zeno aproape definitiv în acest sezon (cele mai optimiste proiecții sunt că va reveni în playoff) și a făcut deja mai multe transferuri care au lovit în omogenitatea echipei. Cu toate astea, Kris Richard a arătat excelent până acum iar Sean Denison este familiarizat cu stilul de joc al lui Cristian Achim. Totodată, Oradea are un lot foarte bun în ceea ce privește jucătorii autohtoni, cu Andrei Mandache, Bobe Nicolescu sau Bogdan Țibîrnă.

5. BC SCM Timișoara: Timișorenii au avantajul omogenității și doi jucători români cu mare experiență: Ionuț Drăgușin și Octavian Popa-Calotă. De asemenea, au în Tudor Costescu un antrenor care a mai câștigat această competiție, în 2012 cu Pitești. Rămâne de văzut dacă problemele financiare ale echipei vor afecta în vreun fel pe bănățeni.

6. Phoenix Galați: Un adevărat dark horse al competiției, elevii lui Florin Nini au bătut pe teren propriu pe Steaua, Sibiu și Oradea! Rotația de români este însă ceva mai slăbuță față de restul echipelor, fapt ce va conta mai mult în Cupa României. Adversarul în primul meci va fi CSM CSU Oradea, echipă cu care gălățenii și-au împărțit victoriile în LNBM.

7. BCM U Pitești: Locul echipei lui Hristu Șapera ar fi fost în mod normal mai sus, dacă nu ar fi întâlnit în primul meci pe U-BT Cluj. Acestea fiind spuse, argeșenii nu sunt deloc victime sigure cu campioana. Cu o rotație solidă de jucători români, cel puțin sub panou (Titus Nicoară, Laszlo Lazar), BCM U Pitești mai propune și o serie de jucători spectaculoși și talentați (Agafonov, Porter Troupe sau Aleksandar Kostoski) care cu siguranță vor testa pe U-BT Cluj.

8. Timba Timișoara: Nou-promovata Timba a avut oarece noroc prin faptul că au întâlnit în primul tur pe Poli Iași. Cu toate că stă cel mai prost în clasamentul LNBM, fiind singura din cele opt echipe care nu e pe un loc de playoff, băieții lui Dan Ionescu vor juca pe viață și pe moarte cu adversarii. În primul tur „Urșii din Banat” vor juca cu CSM Steaua.

Acestea fiind spuse, reamintim programul și televizările competiției:

Sâmbătă – 10 februarie
Phoenix Galați vs CSM CSU Oradea – ora 17:15, FRB TV 
Timba Timișoara vs CSM Steaua București – ora 20:00, FRB TV

Duminică – 11 februarie
BC CSU Sibiu vs BC SCM Timișoara – ora 17:15, Digi Sport
BCM U FC Argeș Pitești vs U-BT Cluj-Napoca – ora 20:00, Digi Sport

Luni – 12 februarie
Semifinala 1 (învingătoarele de sâmbătă) – ora 17:15, Digi Sport
Semifinala 2 (învingătoaree de duminică) – ora 20:00, Digi Sport

Marți – 13 februarie
Finala – ora 19:00, Digi Sport

*foto: frbaschet

6 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu BONO :

    Sa vina cupa...
    sa vina cupa... la Sibiu!!!

    cu 6 ani în urmă (09.02.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Cupa
    Valoric și pliata pe regula cu 2 jucători de naționalitate romana Clujul n-ar avea voie sa rateze cupa. Oradea și Steaua ar avea avantajul unei zile de odihna în plus. Iar surprize pot fi totdeauna intr-o astfel de competiție, vezi cazul Mureșului, câștigătoarea morala de anul trecut.

    cu 6 ani în urmă (09.02.2018) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Final 8
    Cred ca anul asta nu vor mai fi surprize, semifinalele vor fi Steaua - Oradea si Cluj - Sibiu. Clujul pare avantajata de regula cu 2 romani, doar ca sunt anumite circumstante: 1. oboseala (Watson); 2. jocul slab colectiv sezonul asta; 3. forma fizica (Torok) 4. forma sportiva (Kuti). Ca sa castige cupa anul asta Clujul trebuie sa faca trei jocuri perfecte in 3 zile consecutive...chiar cu rotatia asta adanca, nu-i vad castind Cupa. Desi orice este posibil, castigatoarea are mai mari sanse sa vina de pe partea Oradea / Steaua.
    Dar mai vorbim...

    cu 6 ani în urmă (09.02.2018) Raspunde
  • CSU ACS Rookies Oradea laca1968 :

    trancer
    Vrei sa spui cetatenie romana si nationalitate maghiara. Daca Kuti si Torok sunt romani atunci papa este ortodox.

    cu 6 ani în urmă (10.02.2018)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @Laca
      Ești mai prost decât definiția prostiei... Ce contează etnia când vorbim despre baschet? Pe legitimația lui scrie jucător de baschet român de etnie maghiară? Serios mai omule, când ești sărăcuț cu duhul e mult mai sănătos să taci din tastatură.

      cu 6 ani în urmă (10.02.2018)
    • CSU ACS Rookies Oradea laca1968:

      gyke
      Tocmai asta a fost ideea. Etnia n-ar trebui sa conteze nicaieri.

      cu 6 ani în urmă (10.02.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!