Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FINALA 2017. 21 de ani de la ultima finală dintre Cluj și Steaua

Radu Bărăian

Radu Bărăian
14.05.2017

Marea finală a sezonului 2016-2017 din Liga Națională de Baschet Masculin va pune față în față două echipe cu tradiție a baschetului românesc, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca și Steaua CSM EximBank București. Cele două cluburi se vor reîntâlni în ultimul act al campionatului după o pauză de 21 de ani. 

”U” Invest Cluj cucerea la finele sezonului 1995-1996 aurul național

Peste stagiunea 1995-1996 din întrecerea masculină a baschetului urma să fie trasă cortina cu o finală de vis între ”U” SM Invest Cluj-Napoca și Steaua București. Și la acea vreme ultimul act se juca pe sistemul „cel mai bun din 5 meciuri”, iar după 2-2 la general ca urmare a primelor 4 meciuri, seria se muta la Cluj-Napoca pentru decisivul din Sala Sporturilor. Într-o arenă plină până la refuz, ardelenii câștigau partida și implicit titlul național pentru a 3-a oară în istorie. 

Primele două meciuri s-au jucat la Cluj și a fost egalitate, 1-1. Am mers la București și medaliile erau deja pregătite , la fel ca și trofeul, pentru Steaua. Erau pregătiți de sărbătoare. Am jucat primul meci la ei și am bătut, cu Mircea Cristescu într-o zi mare de tot, a fost fenomenal. Am jucat decisivul la Cluj , în fața unei săli neîncăpătoare. Am ajuns cu o oră și jumate la sală înaintea meciului și abia am reușit să intrăm. Era arhiplin și în față, în afară, se cânta „Slavă ție, studenție”. Le-am zis băieților, făcusem un pariu, de fapt, că dacă batem, sar îmbrăcat în Someș. Aveam un costum Hugo Boss luat din mai multe economii, dar am zis că sar. Ș-așa a fost, am făcut baie. Am învins-o pe Steaua la 11 puncte, 86-75. Nu ne puteau bate atunci, nu cu acei suporteri, nu în Sala Sporturilor. Am avut și 20 de puncte diferență, nu puteam pierde niciodată. A fost primul meu trofeu, rememora Dragan Petricevic, antrenorul clujenilor de atunci, într-un interviu acordat pentru actualdecluj.ro în urmă cu 2 ani. 

Dragan Petricevic și Gheorghe Roman se aflau pe banca tehnică a alb-negrilor și aveau în lot jucători precum Mircea Cristescu, actualul președinte executiv al clubului, sau Dorin Pintea, secundul lui Mihai Silvășan în prezent. De cealaltă parte, pentru Steaua evoluau nume sonore precum Horia Păun, actualul președinte al FRB, sau chiar Bogdan Popescu, aflat atunci la debut, jucător încă în activitate, eliminat de Steaua în calitate de component al CSU Sibiu în semifinalele actualei ediții de campionat. 

Așadar, după o pauză de 21 de ani, Clujul și Steaua își dispută din nou titlul național la baschet masculin. Dacă pentru clujeni respectiva finală din 1996 consemna câștigarea celui de-al 3-lea titlu de campioană națională, pentru Steaua reprezenta ultima finală dispută în istoria sa. De atunci și până în prezent roș-albaștri nu au mai ajuns în ultimul act, însă echipa pregătită în prezent de Jukka Toijala a spart gheața și s-a calificat din nou în cea mai importantă fază a sezonului baschetbalistic, finala Ligii Naționale. 

Petre Brănișteanu în finala din 1991 cu Universitatea Cluj

Anii '90 au fost foarte intenși și cu rezoltate notable atât pentru Cluj, cât și pentru Steaua. În 1990, gruparea din Capitală reușea cel de-al 2-lea titlu consecutiv, iar în 1991 se consemna un an extrem de imporant pentru ambele combatante. 

Într-un sezon regulat în care Universitatea nu pierdea niciun meci, „studenții” ajungeau în finală, acolo unde aveau ocazia să câștige campionatul național pentru prima dată în istorie, însă Steaua a zis ”NU”, titlul venind pe malurile Dâmboviței. Pe parchet, în respectiva finală din 1991, se întâlneau coloși ai baschetului românesc, pe de o parte Petre Brănișteanu, Sorin Ardelean, Virgiliu Căpușan, Florentin Ermurache, Anton Netolitzchi sau Cornel Săftescu, în lotul Stelei, iar pe de altă parte, la Universitatea, Mihai Sinevici, Bruno Roschnafski, Mircea Cristescu, Horia Rotaru, Tibi Sebastyen sau marele, și la propriu și la figurat, Gheorghe Mureșan. 

Totuși, acel titlu obținut de Steaua în 1991 avea să fie ultimul din propria vitrină. Chiar și așa, fără campionat câștigat de 26 de ani, Steaua București este a doua cea mai galonată echipă a baschetului românesc cu 21 de titluri naționale la activ, după Dinamo București, laureată de 22 de ori. După succesul din '91, roș-albaștri au mai bifat două finale, ambele pierdute, cu Forest Sibiu în 1995 și desigur cu Universitatea Cluj în 1996. De atunci și până la ora actuală, echipa bucureșteană nu a mai izbutit performanțe asemănătoare, având chiar și o perioadă destul de lungă în care a lipsit de pe prima scenă a baschetului autohton. În ultimii ani, Steaua CSM EximBank București a mai bifat semifinale de campionat sau cupă, respectiv participări în cupe euroene, iar în cele din urmă, după 21 de ani, ajunge din nou în finală și are în fața oportunitatea să obțină titlul cu numărul 22 și să-și egaleze marea rivală, Dinamo. 

Revenind la perioada '90, un an mai târziu, în 1992, clubul de pe malul Someșului avea să câștige primul titlu național, performanță izbutită și în 1993, după două finale câștigate în fața celor de la Dinamo. În 1994, ardelenii ajung din nou în ultimul act al competiției, tot cu Dinamo, însă de această dată cedează în compania alb-roșilor. A urmat apoi o medalie de bronz în 1995, iar în 1996 finala câștigată în fața Stelei. Captura de medalii ale clujenilor nu s-a oprit însă aici, în 1999 venind încă una de bronz. În anii 2000, formația din Cluj a terminat aproape de fiecare dată în Top 5, cucerind atât medalii de argint, cât și de bronz, respectiv o serie de participări în competiții continentale. 

După o pauză de 15 ani, de la finala din 1996 cu Steaua, U Mobitelco Cluj a reușit în 2011 să obțină cel de-al 4-lea titlu de campioană a României la baschet masculin, după o finală intens disputată cu CSU Asesoft Ploiești, 4-2 la general. De atunci însă, și până înaintea ultimului act din acest an cu Steaua CSM, formația pregătită în prezent de Mihai Silvășan nu a mai bifat nicio finală de campionat, fiind absentă 6 sezoane din lupta pentru aur. 

În sezonul competițional 2016-2017, U-BT Cluj și Steaua s-au duelat de 5 ori, toate cele 5 jocuri fiind câștigate de ardeleni

U-Banca Transilvania Cluj a dominat categoric stagiunea regulată din LNBM, după ce a început sezonul 2016-2017 cu un trofeu, SuperCupa României. Adamovic, Dykes, Moldoveanu și compania au terminat pe primul loc sezonul regulat cu 24 de victorii și doar 4 înfrângeri. Până la debutul play-off-ulu, alb-negri au cucerit și trofeul Cupei României pentru al doilea an la rând. Ulterior, în primul tur al play-off-ului, U-BT a trecut cu 3-0 la general de Craiova, în timp ce în semifinale au avut viață grea în fața campioanei en-titre, CSM CSU Oradea. După ce și-au adjudecat primele două partide ale seriei de pe teren propriu, clujenii s-au văzut egalați la 2 după confruntările de la Oradea, iar seria se muta în decisiv. În meciul 5 al semifinalei, U-Banca Transilvania a răpus Oradea cu 84-78 și s-a calificat în finală, acolo unde era așteptată deja de Steaua. 

Steaua CSM EximBank București a încheiat sezonul regulat pe locul 3 cu un bilanț de 17 meciuri câștigate și 11 pierdute. În Cupa României, roș-albaștri au jucat semifinala, iar în play-off a trecut pe rând în sferturi de Pitești cu 3-0 la general, respectiv de CSU Sibiu cu 3-1 la general, într-o serie în care sibienii au beneficiat de avantajul terenului propriu. Astfel, Runkauskas, Szijarto și colegii lor au adus-o din nou pe Steaua în finala campionatului după o absență îndelungată. 

Strict din punct de vedere al întâlnirilor directe, U-BT și Steaua s-au întâlnit de 5 ori în actuala stagiune competițională, de 2 ori în prima fază a sezonului regulat, de 2 ori în faza secundă a sezonului regulat, respectiv o dată în Cupa României, mai exact în semifinale. Toate cele 5 meciuri au fost câștigate de clujeni. De asemenea, trebuie menționat faptul că ambele echipei au participat în cupele europene, clujenii fiind eliminați în a doua fază a FIBA Europe Cup, în timp ce steliștii în prima fază a aceleiași competiții. 

Finala 2017 dintre U-BT Cluj și Steaua CSM se va disputa pe sistemul „cel mai bun din 5 meciuri” cu primele două partide în fieful ardelenilor, pe 19 și 21 mai în Sala Sporturilor „Horia Demian”. Ulterior, seria se va muta în Capitală pentru meciul 3 și pentru meciul 4 dacă va mai fi nevoie. În eventualitatea unui meci decisiv, acesta va fi găzduit din nou sub Feleac. 

*Foto: ziuadecj.realitatea.net / frb.ro / Mircea Roșca (sportpictures.eu)

27 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    UBT nu e U
    Fain articol, doar ca UBT nu e U. Echipa care are cele 3 titluri din anii 90 este Universitatea Cluj si acum e in Liga inferioara.

    cu 6 ani în urmă (14.05.2017)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca stef:

      Eroare
      Ceea ce susții o faci cu rea voință și nu este pentru prima dată. Este ca și cum ai spune că CSU nu e același lucru cu CSU Atlassib. Uite un link cu istoria echipei de baschet: http://www.ucluj.ro/baschet-masculin/istorie.html. U-BT este „U” indiferent ce nume a purtat. Faptul că la un moment dat dl. Vasu s-a supărat că nu mai avea controlul la echipa de baschet masculin și că a înfiițat o nouă echipă în cadrul clubului nu înseamnă că acea echipă este continuatoarea lui „U” la baschet. La fel se întâmplă cu toate sporturile de echipă care pentru a face performanță sau numai pentru a supravețui au pe lângă „U” și sigla sponsorului principal având o autonomie mai mare sau mai mică față de clubul mamă. Asta nu înseamnă că nu reprezintă familia lui „U”.

      cu 6 ani în urmă (14.05.2017)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca sapca rosie:

      ba e!
      Din 10 mai 2017, joaca sub brandul FC Universitatea Cluj 1919. Haide "U".

      cu 6 ani în urmă (14.05.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM:

      UBT nu e U
      Palmaresul e chiar la UBT pe site.
      http://www.u-bt.ro/palmares
      Titlurile din anii 90 sunt trecute la istoric. Daca esti atent, baschetul clujean a cucerit 3 titluri atunci, nicidecum Universitatea Cluj. O prezentare"desteapta." Dar na...fiecare e liber sa citeasca si sa se informeze si apoi sa traga concluziiie cu capul lui.

      cu 6 ani în urmă (14.05.2017)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca stef:

      @TDM
      Sunt suporter a lui „U” de prin 1960. Referitor la baschet, indiferent sub ce titulatură a jucat echipele și-au păstrat nucleul de jucători din sezonul precedent, cu modificările inerente: transferuri, retrageri. Noi, suporterii, am fost alături de echipă indiferent cum se numea și asta legitimează că a fost și este „U”. Am crezut că pot să-ți explic asta, iar link-ul pe care l-am postat este link-ul suporterilor. Acum am înțeles că tu ai „dreptatea ta” care, din fericire, nu este și părerea a mii de clujeni și a altor iubitori ai baschetului din țară. Având în vedere ardoarea cu care îți susții această convingere, dacă tu te simți fericit cu ea este în ordine pentru că nu are nici o importanță ce cred oamenii despre tine. Eu oricum nu te voi mai deranja cu acest subiect.

      cu 6 ani în urmă (14.05.2017)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      U
      TDM, tu esti exact ca si infintarea cfr-ului in 1907 ca echipa romaneasca, din Sfantul nostru Ardeal! Oricum postarile tale sunt din ciclul Twin Pix, "adevarul este dincolo de noi"

      P.S. poti sa te inspiri din nou din el, a aparut continuarea pe un canal de filme!

      cu 6 ani în urmă (14.05.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM:

      UBT nu e U
      Cand exista o controversa, sunt doua tipuri de reactii. Unii vorbesc despre asta, se implica si spera in solutionarea acesteia. Altii tac, baga sub pres, nu dau importanta si spus "lasa ca e ok si asa." Pe termen lung a doua varianta nu e castigatoare aproape niciodata. Dovada, in cautarea identitatii, UBT va fi FC Universitatea Cluj. E si asta o rezolvare, nu pe placul tuturor cu siguranta...dar controversa va fi stinsa.

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • BC CSU Sibiu tarb:

      Scurtatura.
      La orice instanta de judecata s-ar prezenta UBT ar pierde palmares, brand tot, in favoarea Universitatii CLUJ Napoca care este cu adevarat detinatoarea palmaresului. Asta este adevarul: a-ti luat-o pe scurtatura si acum vreti sa fiti si cu sula in... si cu sufletul in rai.

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca șapcăroșie06 :

    tdm
    de sezonul urmator UBT devine U

    cu 6 ani în urmă (14.05.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Bravo!
    Superb articol și mai ales poze! Totalbaschet, ar trebui sa mai faceți astfel de remember-uri, au un mare efect pt cei care au prins pe viu acei ani, iar pt cei mai tineri ar fi ca o mica lecție de istorie. Cu orice echipe evident! Cat despre care este U cea reala, astea sunt pt mine niște prostii. Eu știu ca U, singura echipa a Clujului a avut un trecut glorios, oameni de mare valoare au fost acolo atât în teren cât și pe banca și au făcut posibile performante deosebite la nivel de non București.

    cu 6 ani în urmă (14.05.2017) Raspunde
  • BC CSU Sibiu JCN :

    U si U Bt
    Desi mi se pare o mare prostie toata treaba asta si dpmdv u bt e singura echipa ce poate fi numita U, ma amuza teribil ce se intampla acolo. Deci pana acum U BT nu a fost U, cand aducea cristescu bani si trofee le placea celor de la universitatea si acum ca au vazut ca nu sunt in stare sa faca treaba cu echipa aia facuta peste noapte incearca sa se uneasca din nou cu Cristescu. Mai penibil de atât se poate?

    cu 6 ani în urmă (14.05.2017)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      U
      N-ai inteles nimic, in realitate U nu este U ca este U si palmaresul nu apartine lui U ca apartine lui U si Cluj-Napoca nu este Cluj si nici Napoca da este Cluj Napoca..... Altfel spus ne mananca urechea da bagam degetul in ..... Numitul detine un adevar absolut si intangibil si fiind a lui inseamna ca este absolut si perfect adevarat!

      Haide U
      Haide "U"
      Haide Cluj de la 1918 incoace!

      cu 6 ani în urmă (14.05.2017)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    u și clubul sportiv
    U BT sau Mobitelco nu e parte a clubului sportiv U! Dpdv juridic sunt doua entități diferite. La fel Cum e și cu fotbalul. Ca pt noi echipa făcută de Cristescu e asimilată cu U e alta treaba. Practic e continuatoarea performantelor baschetului clujean, chiar dacă sub o alta forma juridica. Intre clubul sportiv și Cristescu exista un protocol de genul " tu folosești numele U, iar rezultatele aparțin și clubului".
    Clubul de fotbal și clubul de baschet ( care nu sunt parte a clubului sportiv U) au decis sa joace sub același nume. Pentru un brand mai puternic, pentru evitarea confuziile, etc.
    Cine susține ca U BT nu e U are dreptate dpdv juridic, dar nu și moral. La fel poți zice ca FC Universitatea nu e U! Ceea ce e un nonsens.
    La Cluj U BT / Mobitelco e continuarea la U SM Invest/ Csrbochim / Fimaro sau alt sponsor

    cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • BC CSU Sibiu JCN:

      :)
      Daca exista protocol intre cristescu ai cs atunci echipa aia din liga 1 a cui e?

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM:

      UBT nu e U
      Dar in palmaresul lui U ce ramane pentru anul 2015 cand au fost ambele echipe in prima liga? Locul 4 sau locul 12? Hai sa fim seriosi. Daca te uiti pe site-urile celor 2 cluburi e clar: una-i una si alta-i alta. Momentan...:))

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      2 echipe
      Da, e o situatie ciudata. Din orgoliu personal Vasu a dorit "reinfiintarea" sectie de baschet- cu ce scop nu-mi dau seama. Si, fiind doua entitati juridice diferite au putut participa in aceasi liga.
      Comform protocolului - din ce stiu eu - toate rezultatele UBT se consemneaza si la Clubul sportiv. Acum de aberatia lui Vasu nu stiu ce sa zic ... anul 2015 si palmaresul raman un mister....

      Dar ca ne place sau nu, traim intr-o vreme in care e extrem de greu sa faci performanta fara bani seriosi. Iar partea cu atragerea de sponsori nu o sa o poti face niciodata intr-o oala comuna (ca asta e Clubul sportiv, o multitudine de sectii, cu un buget la comun; sunt curios cum e cu echipa de baschet fete) unde sponsoru` da, si Vasu (sau altul in locul lui) imparte dupa cum vrea. cel mai corect (in special financiar) e modelul lui Cristescu, model care ar trebui implementat la toate sectiile.
      Comparatia lui TDM cu fcsb e f buna (dar nu pentru ce vrea el sa demonstreze :) ). Si echipa de baschet a clubului - cea din liga 1 - e un fel de echipa de fotbal a armatei, aia infiintata anul asta. Un mare fas!

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca Pa"U"la70 :

    :)
    JCN echipa din liga 1 este U Cluj2

    cu 6 ani în urmă (15.05.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe matusalemic :

    U
    Logic, nu poti sa contraargumentezi un sofism. Tot etic, moral, la nivel de bun simt, nu merita sa raspunzi la ceva ce spune nimic...Singurul lucru bun este ca avem noroc, dupa cum spunea @stef ca nu sunt multi clujeni care gandesc ca si TDM. Are tot omul dreptul la opinia lui, fie ea in legatura cu realitatea sau cu orice altceva...

    cu 6 ani în urmă (15.05.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    U
    UBT e U cum FCSB e Steaua. Poate e mai usor de inteles.

    cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Nu chiar...diferenta fata de ce se intampla acolo e ca actuala echipa foloseste insemnele cu acordul clubului sportiv si o alta diferenta mare de tot e ca pana in 2014 cand unii au facut alta echipa de baschet, aceasta echipa avea parteneriat necontestat de nimeni cu clubul sportiv. Asa ca legal si pe foi toate rezultatele U mobitelco sunt si ale CS, ale U BT nu:))

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM:

      UBT nu e U
      E greu sa citesti la ei pe site cui apartin titlurile? Iti spun eu daca ti-e lene: primele 3 sunt la CSU si cel din 2011 la UBT. Ai totul la dispozitie la fiecare club pe site si tu nu esti curios sa afli, mai mult dezinformezi prin afirmatii incorecte.

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Nu dezinformez, tu dezinformezi cu linkurile tale. Eu spun exact ce a fost si cum a fost. Spuse si de Vasu la vremea lor. Esti cazut complet in niste capcane si niste idei neacoperite de adevar. U Mobitelco, nu U BT, pan ain 2014 vara a avut parteneriat cu CSU. Din pacate supoerterii lui U astia mai inflacarati mint de ingheata apele negand chestii care pana la urma au fost recunoste la vremea lor de Vasu, de Cristescu, de altii si altii. Cu partneriatu in vigoare, tot ce a fost pana in 2014 cu U Mobitelco apartine si CSU, dupa aia U BT e pe cont propriu ce ii drept...Totusi care e primul 5 al universitatii?

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • BC CSU Sibiu tarb:

      free62
      Protocolul ala nici cat hartia aia nu valoreaza, toata argumentatia voastra este subreda. Palmaresul Universitatii Cluj nu poate fi instrainat de pe o zi pe alta. Voi ati ales marca "Adibas" in locul marcii originale Adidas.

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Ma rog din nou esti slab...informat si total pe langa. Sa comentez cu tine despre baschet sau ceva legat de echipa clujeana de baschet, ar fi ca si cum as face ceva pe ziduri...ori asta pur si simplu nu imi sta in fire, asa ca alt comentariu? Vezi ca este mare meci mare vineri, la diji tv...sa nu cumva sa il ratezi, poti sa iti imaginezi cum ar fi fost...

      cu 6 ani în urmă (15.05.2017)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Am si eu niste intrebari de curiozitate...care e primul 5 al Universitatii Cluj? Sau care e primul 5 din ultimul meci al Universitatii Cluj? Stie cineva sa imi zica si mie un meci mare facut de Universitatea in ultimii 15 ani? Adica asa un meci de care sa imi aduc aminte...
    Ca daca ii asa fain si au atata istorien si traditie, poate chiar joaca ceva si sa ma duc si eu la meciuri, nu de alta...

    cu 6 ani în urmă (15.05.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    UBT nu e U
    www.u-cluj.ro
    Ai toate informatiile de care ai nevoie. Doar sa verifici. Titlurile din 92, 93 si 96 sunt la U.

    cu 6 ani în urmă (15.05.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe sandu79 :

    "U"
    "U" e o stare de spirit, nu o formalitate administrativa!"

    cu 6 ani în urmă (16.05.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!