Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FRB are întârzieri de mai bine de trei luni la plata drepturilor fianciare către arbitri și comisari

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
08.05.2017

Niciun meci din playoff-ul 2017 nu a fost oficiat de o brigadă completă de arbitrii FIBA / Foto: Andor Marton

Federația Română de Baschet a rămas restantă la plata drepturilor pentru arbitri și comisari. Forul de la București nu a făcut nicio plată către arbitrii divizionari din lună decembrie și până la mijlocul lunii aprilie chiar dacă cluburile din LNBM și LNBF și-au onorat obligațiile financiare, conform mai multor surse apropiate site-ului nostru.

Chiar dacă în Liga Națională de Baschet Masculin doar BCM Baia Mare a întârziat plata baremelor către arbitrii, FRB i-a ținut pe arbitrii pe zero mai bine de trei luni de zile.

Delegările de la meciurile din semifinalele LNBM au ridicat suspiciuni cum că unii arbitrii importanți ar fi absentat din cauza acestor probleme. Totuși în Regulamentul de organizare și funcționare a activității arbitrilor din România prevede următoarele:

Capitolul V – Art. 45. Arbitrii din lotul divizionar de baschet nu pot manifesta preferinţe pentru conducerea unui meci şi nu pot refuza delegarea primită din partea CCAB. Indisponibilitatea (în caz de forţă majoră sau din motive bine întemeiate) de a conduce un meci într-o anumită perioadă de timp se anunţă organismului care face programarea cu cel puţin 24 de ore înaintea desfasurarii jocului la care a fost programat. CCAB va analiza periodic situaţia indisponibilităţilor şi va lua măsuri corespunzătoare după cum urmează: a)  în cazul în care un arbitru din lotul divizionar are mai mult de două indisponibilităţi fără un motiv bine întemeiat într-un tur (excepţie delegări în competitiile internationale), acesta va fi reţinut de la delegare timp de o lună în retur. b)  în cazul în care un arbitru internaţional este indisponibil nefondat pentru meciurile din campionatul intern, se va anunta indisponibilitatea si la FIBA.

Capitolul VI – Art. 51 – lit i). (nu îi este permis) Să nu refuze să arbitreze anumite jocuri şi nici să manifeste preferinţe pentru un teren, localitate, joc sau o echipă.

Chiar și așa CCAB a făcut delegări surprinzătoare la partidele din semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin. Primele două partide din fiecare serie au fost conduse de brigăzi de arbitrii formate dintr-un singur arbitru FIBA și alți doi arbitri divizionari. Delegări la acest partide au primit și oficiali cu mai puțin de 10 meciuri flueirate până la momentul respectiv în LNBM.

Situația nu s-a schimbat nici pentru meciurile 3 și 4 din semifinale. La un singur meci vor fi prezenți doi arbitri FIBA, la jocul 3 dintre CSM CSU Oradea și U BT Cluj-Napoca, iar în total vor fi prezenți trei arbitri cu mai puțin de 10 meciuri oficiate în actuala stagiune a campionatului masculin.

Site-ul nostru a solicitat de mai bine de o săptămână opinia FRB și a CCAB referitor la situațiile prezentate mai sus, însă până la redactarea acestui articol forul românesc a preferat din nou tăcerea.

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca ARK :

    .
    Eu ii prefer pe astia tineri si neexperimentati. Au facut mai putine greseli decat "batranii"

    cu 6 ani în urmă (08.05.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!