Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FRB dorește să-l suspende pe Bogdan Pogăcean

Paul Olar

Paul Olar
23.07.2014

Formația U-Banca Transilvania a anunțat astăzi, cu ocazia unei conferințe de presă, nucleul de jucători pe care se va baza în sezonul următor. Pe lângă achizițiile deja cunoscute, efectivul ardelean va fi completat de Mirel Dragoste, Mario Lazăr, Nandor Kuti sau Gheorghe Dragoș. Spre surprinderea unora dintre jurnaliști, numele lui Bogdan Pogăcean nu s-a auzit printre baschetbaliștii lui Dorin Pintea.

În vârstă de 19 ani, Pogăcean reprezintă una dintre tinerele speranțe ale transilvănenilor. El este dublu campion la juniori și face parte din echipa de seniori a lui "U" de aproape doi ani. Totuși, extrema are șanse să rateze o bună parte din întrecerea viitoare, iar motivul nu este legat de o accidentare sau o excludere din lot.

Chestionat de către reporterii Total Baschet prezenți la întâlnirea cu media, Mircea Cristescu a precizat că Bogdan a primit o suspendare deoarece nu a făcut joncțiunea cu naționala U20 și a optat, în schimb, să se înscrie la studii superioare.

"Momentan, din câte știu eu, asta a fost decizia. Sunt niște facilități pe care jucătorii români, respectiv cei care sunt încă școlarizați, le au din partea Statului Român. Vorbim de participanții la loturile naționale și care dau un BAC special. Toți cei care participă la examen au obligativitatea de a merge la loturile naționale. Bogdan a susținut BAC-ul special și a dorit să dea la facultate, ceea ce mi se pare normal. Deoarece era în concursul de admitere, el nu s-a prezentat deloc la echipa națională." A declarat oficialul lui U.

Cristescu speră însă ca situația să se rezolve, declarând că jucătorul său ar trebui să depună un memoriu.

"Federația nu poate să facă un caz special, însă vom vedea dacă reușim să îi limităm suspendarea pentru că nu este vorba de rea-voință, de a face ceva împotriva cuiva. Familia lui a decis că dorește să dea la facultate acum. Bogdan va rămâne în continuare în lotul nostru și se va antrena cu noi. Cred că ar fi bine să facă un memoriu în care să explice toate acestea, iar antrenorul Federal a spus că o să încerce să fie alături de el. Vineri o să avem o ședință de Birou Federal și acolo o să putem discuta mai multe." A  conchis președintele executiv al clujenilor."

Din câte se pare, Pogăcean va absenta de pe parchet jumătate de an, începând cu luna octombrie. În altă ordine de idei, el a fost admis pe loc bugetat la Facultatea de Educație Fizică și Sport, secția Performanță Motrică (SPM), din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca. La polul opus se află un viitor în lumea sportului cu mingea la coș ce poate fi compromis. Țara noastră duce lipsă de jucători autohtoni de valoare, iar suspendarea unui tânăr promițător nu pare a fi o soluție.

Totuși, ca o concluzie personală, selecția la națională trebuie primită cu onoare și responsabilitate. Chiar și așa, statele dezvoltate oferă baschetbaliști nu doar cu performanțe notabile, ci și cu studii superioare. Din păcate, în România, această realizare se confruntă cu dificultăți, cel puțin pentru moment.

"Pogă" a ajuns la o facultate relevantă pentru profesia sa și a intrat pe un loc bugetat, poziție de care ceilalți componenți U20 nu se vor bucura. Înscrierile la facultăți s-au terminat, "tricolorii" absolvenți de clasa a-XII-a urmând să beneficieze de o nouă șansă abia în toamnă. Atunci, ei vor fi repartizați, foarte probabil, la taxă.

De menționat că Vlad Popovici s-a aflat într-o situație asemănătoare cu a lui Pogăcean. Cunoscut datărită realizărilor sale școlare, ieșeanul nu s-a prezentat la lotul național din cauză că a participat la admiterea Facultății de Medicină. Totul se întâmpla anul trecut, când orașul Pitești a găzduit Campionatul European U20, iar Popovici era considerat unul dintre vârfurile generației sale. Jucătorul moldovean nu a primit nicio suspendare și a bifat prezențe în ultima ediție a Ligii I.

Rămâne de văzut ce se va alege de cazul Pogăcean, dar oficialii FRB trebuie să ia în considerare că baschetul nu se poate face fără școală, idee promovată în atâtea rânduri de Ghiță Mureșan. Merită lăudată, în schimb, inițiativa de a-l lăsa pe Vlad Corpodean să își încheie examenul de licență la facultate înainte de a se alătura lotului de seniori al României. Găsirea unei metode asemănătoare ar fi o decizie inspirată.

*Foto: Manases Sandor/u-mobitelco.ro

18 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM :

    FRB
    Felicitam pe aceasta cale felatia Romana de Baschet, o institutie absolut fantastica si foarte utila in pregatirea tineretului roman! Adica sa plateasca facultatea pentru ca niste cretini libidinosi si expirati nu pot sa ofere servicii complete! Daca totusi vor ca ei sa se prezinte la nationala in astfel de situatii atunci de ce nu se implica felatia Romana de Baschet in "achizitionarea" de locuri la buget sau daca nu sa sponsorizeze ei costurile pe care tot ei le genereaza! Vorba aia, pretini, pretini da branza-i pe bani! Si pana la urma ce face felatia Romana de Baschet pentru acesti tineri, ceva concret?

    P.S. Imi asum raspunderea pentru acest mesaj si sunt dispus sa suport consecintele!

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • BC CSU Sibiu @lexCSU :

    FRB
    Ce mizerie ... cand ar fi cu adevarat necesare niste masuri, nimeni nu face nimic....in schimb cand e vorba de niste lucruri marunte si impotriva unor persoane fara influenta, imediat isi umfla muschii...dar asta e peste tot in tara asta, de aceea la noi nu merge nimic.

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      !
      O miscare fara minte si fara logica! Cati parinti vor fi dispusi sa suporte costurile doar pentru capriciile unei federatii bolnave! Eu unu, nu as plati si asta indiferent ca este vorba de nationala sau de cine stie ce altceva! Degeaba a plecat Tocmeala, degaba au fost alegeri, degeaba toti au aplaudat noua conducere..... absolut degeaba "lupul isi schimba parul dar naravul ba"! SA LE FIE RUSINE, inclusiv lui VIRGIL STANESCU!!!! Si as spune asta si daca nu ar fi vorba despre un clujean, daca ar fi in situatia asta un jucator din ploiesti as proceda la fel! RUSINE!!!!!

      cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    • BC CSU Sibiu @lexCSU:

      ...
      Asta e doar un exemplu care poate fi generalizat prin atatea exemple, chiar si in ultimele zile ale incompetentei unor oameni pusi in functii cheie, care ori din lipsa de responsabilitate , incompetenta , rolul de marioneta pentru altii( cei grei) sau interese personale, nu au nici o legatura cu reprezentarea interesului public.
      Astfel ca si in sport, in speta la baschet,la fel ca in toate sectoarele/domeniile de existenta si functionare a statului sunt alterate de acesti factori, iar de suferit avem noi restul...

      cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe spectator :

    bacul olimpicilor
    Sportivul stia de mult cand este examenul de admitere la facultate si atunci NU trebuia sa se prezinte la sesiunea speciala de bacalaureat. Asa a procedat Ciordas de la Oradea. Nu era mai corect asa? Dadea examenul de bacalaureat cu toti ceilalti de la liceul unde a invatat , apoi dadea examen la facultate cum si-a propus si atunci nu mai erau discutii. Dar ...daca Popovici a procedat asa anul trecut, de ce sa nu se incerce varianta si anul acesta ? Chiar nu inteleg ce rost are sa sustii examenul de bacalaureat cu atata vreme inainte, daca sustii doar un traseu aplicativ pentru evaluarea aptitudinilor motrice pentru care evaluarea inseamna admis/respins. Pentru acest lucru chiar iti trebuiau aproape 2 luni de pregatire in comparatie cu Vlad Popovici care a dat admitere la medicina ? Au gresit amandoi , asta e clar , dar regulile sunt facute pentru a fi respectate indiferent cum te numesti.

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    • BC CSU Sibiu @lexCSU:

      Reguli
      Corect, dar totusi trebuie dat dovada de o flexibilitate si sa se tina seama de circumstante in aplicarea regulamentelor, la fel ca judecata in dreptul comun.
      Una e sa fie vorba de rea-vointa,fara motiv si altceva in acest caz...

      cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      Sportiv
      pana la urma sportivul asta este o fiinta libera conform constitutiei si are dreptul sa ia orice decizie considera ca este ok pentru viitorul lui! Este absurd sa suspenzi pe cineva pentru ca decis ce ii mai bine sa faca in viata in conditiile in care tu nu ii oferi nimic special!

      cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Pogacean
    Da Bogdan a gresit ca a dat BAC-ul sportivilor sttind, probabil , ca nu va participa la Europene dar Bogdan merita sa dea examenul in sesiune, considerata mai lejera, deoarece 3-4 ani si-a sacrificat vacantele participand la cantonamente si campionate Europene. Si-a sacrificat copilaria si adolescenta pt baschet iar acum a simtit ca scoala trebuie sa fie pe primul plan, poate ca a inteles dupa, ultimul sezon la U Cluj, ca sansele de a-si asigura un viitor prin baschet sunt nule. A incalcat regulamentele dar FRB trebuie sa manifeste intelegere. Un memoriu in care explica motivele si suspendarea se poate reduce sau chiar se poate anula. Curaj, Bogdan ! Baschetul nu se termina cu U Cluj care in aceste momente ii intoarce spatele...

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      Moldovene
      Tu ai citit tot articolul sau te-ai oprit doar la titlu! De care fund al cunoasterii ai dedus ca U Cluj nu se mai intereseaza de el! Ai analize pertinente de multe ori dar se intampla sa tragi niste concluzii care sunt pe langa continutul articolului!

      cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe spectator :

    concluzia
    NU trebuia sa se prezinte la sesiunea speciala deoarece nu avea dreptul daca nu voia sa faca parte din lotul national.Cunosc regulamentul examenului de bacalaureat , nu l-ar fi suspendat nimeni daca nu se prezenta.M-am documentat - au fost pe liste 104 sportivi si 51 olimpici dar S-AU INSCRIS si au sustinut examenul doar 137 de elevi. Regulamentul acestei sesiuni speciale organizate la sfarsitul lunii mai prevede ca absoventii din listele speciale pot sustine examenul nu ca sunt si obligati sa il sustina. Oare de ce 58 de elevi nu s-au inscris? Nu am nimic cu sportivul Pogacean , dar elevul Pogacean a gresit.

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    alternativa
    Daca un regulament este inadecvat trebuie modificat. Nu este prima data cand apar probleme asemanatoare. Eu felicit pe Pogacean pentru decizia luata care ii va conferi o relativa siguranta in privinta viitorului sau, comparata cu nesiguranta rezultata din activitatea de baschetbalist in Romania.
    Referitor la lot si bac-ul sportivilor: pentru ce este recompensat jucatorul? Pentru toata activitatea sa de baschetbalist junior (2 titluri de campion si n titluri pe alte locuri pe podium) sau pentru ultimul an cand e bac-ul? Un jucator admis in lot in ultimul an de scoala care isi da bacul sportivilor este mai valoros decat unul care de la 12-13 ani este tot in prima echipa a tarii si reprezinta tara in toate jocurile echipei nationale de juniori? Asta e o problema care trebuie sa o rezolve odata frb si vad ca o tot lalaie cu exceptii, jumatati de masura si compromisuri.

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe parereamea :

    Ce gluma proasta...
    Stiati ca Federatia nu a permis sportivei Bianca Blanaru sa dea BAC.ul sportivilor pe motiv ca era jucatoare inactiva ? Pana aici nimic dubios....problema e ca odata cu terminarea BAc.ului sportivilor Bianca primeste CULMEA convocare la lotul national de U20.....

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • tzontzolino :

    obligativitate roman
    Probabil cand a dat sesiunea speciala era regula cu roman obligatoriu pe teren si s-a gandit ca are o sansa- insa cand a vazut ca s-a anulat, si-a dat seama ca nu are viitor ca baschetbalist si omu' a dat si el la studii superioare. Sincer e mai riscant sa te bazezi doar pe baschet cand nu esti Silvasan!

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe spectator :

    admitere facultate
    La bac-ul olimpicilor ( nu al sportivilor) POT participa si sportivii care fac parte din loturile nationale largite care se pregatesc pentru concursuri internationale. Deci nu este o recompensa a activitatii unui sportiv ci faptul ca la sesiunea normala de bacalaureat elevul nu poate participa deoarece reprezinta tara la un concurs. Neajunsul este altul : marea majoritate a Facultatilor de educatie fizica din tara nu recunosc diplomele de locul I-III obtinute la concursurile sportive la nivel national si elevii trebuie sa dea examenul de admitere stabilit de fiecare facultate in parte.Daca la Educatie fizica nu pot intra fara examen sportivi care obtin locuri I-III la nivel national atunci la Medicina cum pot intra fara examen olimpicii la geografie,religie, debat sau laureati la alte concursuri? ( vezi examen de admitere 2013 la UMF Iasi- listele cu olimpicii sunt pe site-ul acestei facultati ). DECI , daca Pogacean putea intra la faculatate fara examen, pe baza diplomelor obtinute in ultimii 2 ani la juniori,s-ar fi dus sper la lotul national si nu ar mai fi existat motivul suspendarii.Dar asa , pentru o proba la care nu primesti nota ci doar un calificativ ce poti sa zici? Chiar toti candidatii la acea facultate sunt campioni mondiali si europeni de nu se puteau lua in considerare diplomele obtinute la CONCURSURI scolare de profil? Asta nu il absolva totusi de vina ca a participat la bac-ul special stiind ca nu va merge la lot.

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      !
      Sau altfel spus"pentru ca Romania" si "pentru ca prea multi retardati mintal in functii publice"

      cu 9 ani în urmă (23.07.2014)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Dwade :

    INCOMPETENTILOR
    Dragi incompetenti de la FRB. Schimbati nenorocita aia de regulament si mentionati acolo ca examenul de BAC si ADMITEREA LA FACULTATE sunt prioritare baschetului. Sa va intre bine in cap, in orice lume civilizata, cei care conduc federatii sportive pun PREGATIREA ACADEMICA deasupra PREGATIRII SPORTIVE. ATI INTELES CEVA? Probabil n-ati inteles nimic ... pentru ca nu aveti pregatirea necesara.

    cu 9 ani în urmă (24.07.2014) Raspunde
  • BC CSU Sibiu danb61 :

    frb=???
    Domnilor,oricum am citi,talmaci si rastalmaci regulamentele,aici e vorba de incompetenta si indiferenta.Cati baschetbalisti sunt in aceasta situatie?..1000...100...hai chiqr 10? Nu!Sunt cativa.Si atunci nu se putea vorbi personal inainte de tot acest clendar:examene+nationala?!Se putea daca era vointa,profesionalism si intelegere.Dar incompetentii astia mai bine suspenda decat sa rezolve ceva.Istoria e bogata in exemple la frb.Si chiar nu stiu cine si cand o sa puna STOP!!

    cu 9 ani în urmă (24.07.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Don Ramon :

    Măgărie
    N-am avut timp să citesc postările celorlalţi, dar mi se pare o mare măgărie să suspenzi un om pentru că vrea să înveţe. Măgărie, dispreţ faţă de educaţie şi tâmpenie agresivă.

    cu 9 ani în urmă (24.07.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!