Stiri Cupa României Masculin

Final4:CSM CSU Oradea este a doua echipă calificată în finala Cupei României, după ce trece de U-BT Cluj Napoca

Mara Mihăilescu

Mara Mihăilescu
17.04.2019

La finalul a 40 de minute extrem de echilibrate și tensionate, cu multe schimbări de lider, CSM CSU Oradea reușește să se impună în a doua semifinală a Final 4-ului Cupei României, in fața celor de la U-BT Cluj Napoca, echipa gazdă, scor final 70-66

Primii 5:

CSM CSU Oradea: Bobe Nicolescu ll Kris Richard ll Arturas Valeika ll Dragan Zekovic ll Giordan Watson

U-BT Cluj Napoca: Kyndall Dykes ll Nandor Kuti ll Nana Foulland ll Rolland Torok ll Darrin Dorsey

Partida debutează cu o reușită de 2 puncte al lui Giordan Watson, însă Nana Foulland răspunde imediat printr-un dunk spectaculos. A urmat o serie de numeroase ratări pentru ambele echipe, iar după aproape 3 minute fără coș înscris, Nandor Kuti duce scorul la  7-2 pentru clujeni după două acțiuni individuale foarte bune. CSM CSU Oradea restabilește egalitatea în BT Arena, dupa o serie pozitivă a trio-ului Markovic-Watson-Richard, scor 8-8.

Tony Easley își face imediat simțită prezența în teren cu un dunk reușit după o eroare în apărarea oaspeților, însă Nikola Markovic înscrie și el două libere, urmat imediat de Arturas Valeika, scor 12-10. Alhaji Mohammed își trece și el în cont primele puncte din acest meci, iar Aleksandar Rasic stabilește scorul la finalul secvenței inaugurale după o aruncare de la mare distanță, 12-15 în favoarea oaspeților.

Muhamed Pasalic marchează primele puncte ale sfertului secund, iar Tony Easley răspunde și el în aceeași manieră. Imediat, un dunk de senzație a lui Nikola Markovic îl face pe Mihai Silvășan să solicite un timp de odihnă, cu un avantaj minim pe tabelă, scor 16-17.Dupa o nouă reușită a lui Aleksandar Rasic, Marc Carter îi readuce pe orădeni în avantaj , în urma unui run de 4 puncte.Avantajul elevilor lui Cristian Achim ajunge la cota 6, după un coș înscris de Arturas Valeika și o triplă semnată de Bobe Nicolescu, scor 25-19. Kyndall Dykes menține gazdele in partidă, după 4 puncte consecutive , moment în care și Cristian Achim își cheamă jucătorii la bancă pentru un timp de odihnă

La revenirea pe parchet, ”leii roșii” bifează două reușite din afara semicercului, prin Dragan Zekovic, pe buzzer-beater, urmat de Kris Richard, iar Bobe Nicolescu stabilește cea mai mare diferență de până acum după două libere marcate, scor 33-23.

La scorul de 33-26, Kyndall Dykes este sancționat cu un fault tehnic, iar Kris Richard marchează libera acordată. Același Dykes înscrie ultimele puncte ale primei reprize, avantajul orădenilor la pauză fiind de 6 puncte, scor 34-28.

La revenirea de la vestiare, Giordan Watson a pus primele puncte pe tabelă printr-un step-back foarte dificil, pe buzzer-beater. Ulterior, după câteva atacuri ratate de gazde, Rolland Torok a ridicat publicul din BT Arena în picioare printr-o reușită din afara semicercului, scor 36-31. Kris Richard oprește seria clujenilor prin două coșuri de 2 puncte, urmând ca Nana Foulland să bifeze al doilea dunk din această partidă.Același Kris Richard își mai trece în cont două puncte, fiind astfel singurul marcator al celor de la CSM CSU Oradea timp de mai mult de 4 minute, scor 42-35.Kyndall Dykes reduce din deficit și îi aduce pe cei de la U-BT Cluj Napoca la doar 3 puncte în spatele orădenilor, după trei reușite consecutive, scor 44-41. Cu doar 10 secunde înaintea secvenței finale, Nikola Markovic marchează 2 puncte, după mai mult de 4 minute fără coș înscris pentru CSM CSU Oradea, aruncare ce stabilește și avantajul înaintea ultimelor zece minute, scor 46-41.

Dragan Zekovic pune pe tabelă primele puncte ale acestui sfert, printr-o aruncare de la mare distanță, iar Tony Easley profită de o eroare a oaspeților și înscrie și el încă 2 puncte, scor 49-43. Nikola Markovic ridică publicul orădean prezent la Cluj-Napoca în picioare după un coș cu fault, fază urmată de un concurs al aruncărilor de la mare distanță între Aleksandar Rasic și Bobe Nicolescu, scor 55-46.

CSM CSU Oradea ajunge la cel mai mare avantaj de până acum, 12 puncte, după o altă reușită din afara semicercului semnată de Dragan Zekovic. Nana Foulland îi menține pe clujeni aproape prin două libere, însa Markovic și Richard continuă să înscrie, scor 62-50. Marc Carter își trece și el numele printre aruncătorii de la mare distanță ai orădenilor, însă Darrin Dorsey răspunde și el cu aceeași reușită, scor 65-55.

Nana Foulland e sancționat cu un fault antisportiv, însă  Marc Carter ratează ambele libere, iar Kyndall Dykes și Darrin Dorsey dau startul unei reveniri pentru gazde, prin două coșuri înscrise, scor 65-59, moment în care Cristian Achim se mai folosește de un timp de odihnă. După o ratare a lui Kris Richard, într-o atmosferă senzațională, Kyndall Dykes înscrie o aruncare de 2 puncte, scor 65-61.Marc Carter înscrie o singură liberă în urma unei greșeli personale a lui Aleksandar Rasic, în timp ce la celălalt panou Kyndall Dykes reușește două din două, scor 66-63.

Cu mai puțin de 30 de secunde rămase din timpul de joc, Marc Carter înscrie o aruncare de 2 puncte crucială pentru cei de la U-BT Cluj Napoca, scor 68-66.  În urma unui timp de odihnă solicitat de Mihai Silvășan, Aleksandar Rasic ratează tripla, însă Kyndall Dykes vine în ajutorul lui și îi duce pe clujeni la doar o posesie în spatele celor de la CSM CSU Oradea.

Giordan Watson este faultat de același Kyndall Dykes și reușește să înscrie ambele libere acordate, într-o atmosferă mai mult decât tensionată, cu doar 11 secunde rămase din timpul de joc, scor 70-66.

U-BT Cluj Napoca se bazează pe o aruncare de la mare distanță a lui Rolland Torok, însă Arturas Valeika pune un capac decisiv pentru orădeni, urmând ca Nikola Markovic sa rateze ambele aruncări de la linia de libere și avantajul oaspeților să rămână la aceeași cotă, scor final 70-66.

Principalii marcatori de la CSM CSU Oradea au fost Kris Richard, cu 14 puncte, o recuperare și o pasă decisivă și Nikola Markovic, cu 13 puncte, 7 recuperări și 2 pase decisive , în timp ce de la U-BT Cluj Napoca s-a remarcat Kyndall Dykes, cu 25 de puncte, 4 recuperări și o pasă decisivă.

 

 

*SURSA foto: Valentin Todea

12 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin :

    ..
    E greu sa stai intr-un singur jucator tot meciul. Strategia asta merge, dar nu iti aduce succesul de fiecare data.

    Azi nu ne-au intrat aruncarile de 3pct si nici nu am inteles de ce tot aruncam de 3 cand am dat 1 din 12 aruncari. O fi din lipsa de idei? Si nu am inteles nici schimbarea aprarii si lasarea unor jucatori liberi pe semicerc (asta intr-un moment in sf2 cand Oradea incepea sa arunce de 3pct cu mai multa incredere).

    Sa nu uitam si de multele turnovers pe care le-am facut. Am reusit iarasi sa avem mai multe TO decat pase decisive.

    Personal nu am inteles de ce l-a lasat pe Washburn pe banca. Era nevoie de mai multa mobilitate din cauza pivotilor cu mana buna ai adevrsarilor? Oricum, Fulland din pacate in acest meci nu a facut o mare diferenta.

    Din pacate, Mohammed nu ne ajuta prea mult. Poate doar (putin si acolo) la spectacol.

    Oradea a meritat acesta victorie. Bravo lor pentru cum au jucat. As vrea sa subliniez si extra-transferurile bune pe care le-au facut si in acest sezon. Cine stie, poate devine o specialitate a lui Achim.

    In ceea ce ne priveste pe noi imi ramane ‘decat’ sa sper ca o sa avem un joc colectiv mai bun care sa ne aduca victoriile necesare in playoff pentru a castiga Campionatul. Haide U!

    cu 5 ani în urmă (17.04.2019)
    • pipzn:

      @Beniamin
      E greu sa stai intr-un jucator pentru ca asa ai inteles (putut?) sa joci aproape tot sezonul chiar cand ai avut suficiente meciuri care ti-ar fi permis sa procedezi si altcumva.
      Nu cred ca lasarea libera a oradenilor pe semicerc a fost ceva voit ci pur si simplu a fost rezultatul jocului de echipa al adversarilor care a oferit variante de aruncari deschise. Spre deosebire de "U" si atacurile sale lente si fara orizont.
      Se pare ca viziunea de joc dominanta a lui "U" in ceea ce priveste rolul pivotilor este de recuperatori. Nici in meciurile cu Washburn pe teren si cu avantajul implicit de inaltime sub panou nu e jucat prea mult. Eu si acum imi amintesc de meciuri cu Muresul cand combinatiile lor conducator de joc-pivot erau foarte eficiente. Sau, mai recent, la noi Adamovic/Rasic-Barro. Aseara Foulland a trebuit sa patrunda el in dribling. Da, si de partea cealalta s-a facut la fel dar diferenta a fost data de fizic si mai ales de experienta (ambele in favoarea oradenilor).

      cu 5 ani în urmă (18.04.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin:

      ...
      Sunt perfect de acord cu tine ca au fost multe meciuri in care se putea cladi un joc colectiv mai bun. Am avut vreo 4-5 meciuri tot sezonul asta in care am ramas cu impresia ca avem un colectiv puternic nu numai jucatori individuali buni. Nu sunt adeptul stilului de joc "da-i minge lui Dykes si rezolva el". Jucatorul e fenomenal, dar e si el om si nu poate salva echipa tot timpul. Poate ne descurcam cu strategia asta impotriva unor echipe de genul Pitesti, TM, Steaua, dar cand dam de echipe cu jucatori buni care au si un joc de echipa organizat atunci ii cam greu sa ii bati. Exemplu fiind meciul de aseara.

      Poate ca gresesc eu, dar mie mi s-a parut ca la un moment dat am schimbat aprarea (de la un 1 la 1 pe tot terenulla o zona) si i-am lasat sa-si intre cat de cat in mana de la 3pct.

      Da, sezonul asta a fost cu totul o alta viziune cu privire la rolul pivotilor. Cred ca am inceput cu pivoti mai putin masivi (Washburn, Easley, Vlad) pentru a profita de o tranzitie rapida datorita vitezei lui Dykes, Kuti, Marinov. Mie personal imi place stilul asta, dar aducerea lui Foulland a schimbat aspectul asta si in ultima vreme avem un joc putin mai static, dar cu care nu prea avem succes.
      Asa cum mentionezi si tu, nu inteleg de ce nu incercam sa ne impunem jocul sub panou (atunci cand se poate pt ca trebuie sa fim realisti ca impotriva Sibiului e un pic mai greu sa ne impunem sub panou). Pivotii parca au un rol mult mai defensiv (lucru care nu ne iese tot timpul - si aseara, Oradenii au recuperat fara probleme in ultimele 2 minute cand noi alergam sa recuperam diferenta).

      cu 5 ani în urmă (18.04.2019)
    Raspunde
  • tsc_1980 :

    Csm Oradea
    Felicitari Clujenilor, dar azi Oradea a fost mai buna!!

    cu 5 ani în urmă (17.04.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca raress23 :

    Pronostic
    Cine castiga cupa nu ia campionatul. Deci haide U!
    In alta ordine de idei nu meritam azi sa castigam, parca incercam sa pacalim acest joc si asta ne pedepseste. Felicitari Oradea atentie la pronostic ))

    cu 5 ani în urmă (17.04.2019)
    • pipzn:

      re
      Nu stiu de ce ati luat minusuri, U chiar a pacalit baschetul aseara.
      Altfel, eu cred ca pronosticul acela poate fi interpretat si: Oradea castiga cupa si pierde campionatul sau pierde cupa si castiga campionatul. Dar nu in favoarea lui U ci a Sibiului.

      cu 5 ani în urmă (18.04.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca carlos_cj :

    Transferuri
    Oradea a castigat meciul inainte sa inceapa partida. Diferenta nu s-a facut in teren, ci in timpul ultimei sesiuni de transferuri. U i-a adus pe Foulland si mos Alhaji, care singur a zis ca n-a venit la Cluj sa inscrie, a uitat, in schimb, sa spuna de ce a venit. In schimb, Oradea si-a tras un pivot de clasa, Markovic, bravo lor, si a mai adus si un fundas bun, Carter, nu pensionar resapat ca al nostru. Iar diferenta asta de valoare intre transferurile lor si ale noastre e fost decisiva. Ce-i drept, o scuza avem si noi, ca a lipsit Washburnn, dar daca aduceam pivot adevarat, nu se mai simtea lipsa.

    cu 5 ani în urmă (17.04.2019)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca u66:

      U
      Tristă tara, tristă echipa. După cum s-a jucat azi nu meritam mai mult. Si eu ma tot intreb de anul trecut cine e responsabil de transferurile astea.

      cu 5 ani în urmă (17.04.2019)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      transferuri
      Daca legat de Markovic ai perfecta dreptate, strict comparand jocul din campionat, Mohamed e mai bun decat Carter - da, azi cand a contat, mai mult ne-a incurcat. Cu toate acestea nu cred ca acesta e transferul de care aveam nevoie - eu speram la un shooter de 3 mai degraba.

      cu 5 ani în urmă (17.04.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin:

      Transferuri
      Eu sunte de parere ca Foulland e un pivot bun (mi-ar fi un pic groaza sa-l vad la Oradea. Prietenii stiu de ce) dar nu cred ca a fost cel mai potrivit jucator pentru noi. L-am pierdut pe Vlad si l-am adus pe el. Am pierdut un om cu aruncare buna de la distana si am adus un 5 care stie sa joace sub panou (mai mult cu fata spre cos) si care nu are aruncare de la semi distanta. Repet, e un jucator bun, dar probabil nu e cel mai potrivit jucator care sa acopere accidentarea lui Vlad.
      Mohammed nu mai e un jucator decisiv, dar daca prinde o zi buna e benefic pt echipa.

      Personal as fi folosit bugetul distribuit pe acesti doi jucatori si as fi adus un 4 mobil cu mana (genul lui Markovic de la Oradea sau Sakic de anul trecut). Pare usoara teoria, dar poate e greu de gasit. Oricum, sunt atatea exemple care arata ca se pot face extra transferuri bune.

      cu 5 ani în urmă (17.04.2019)
    • CSM CSU Oradea Oldtimer:

      In ceea ce privesrte tranferurile...
      imi mentin opinia ca cele mai bune transferuri, care au stat la indemana U-BT dupa finalul sezonului trecut, ar fi fost cel al d-lui Silvasan in pepiniera clubului, in paralel cu parcurgerea unei scoli de antrenori, la cursuri de zi, nu la "FF" sau "la distanta", pentru ca meseria nu numai "se fura" ci se si invata, celalalt transfer fiind al d-lui Costescu, care tocmai era liber de contract.
      Proiectele de succes din LNB au la baza principiul "Luam un antrenor bun si ne straduim sa formam o echipa buna". La Cluj se pare ca e cam invers "Avem o echipa buna si ne straduin sa formam un antrenor bun"
      Cel mai mult sufera calitatea jocului si, implicit, adevaratii suporteri ai echipei, cei care, in ciuda palmaresului echipei dobandit in era "Silvasan", simt totusi un gust amar.

      cu 5 ani în urmă (18.04.2019)
    Raspunde
  • pipzn :

    Meci
    Felicitari Oradea pentru o victorie meritata. Cu exceptia primelor 5-6 minute nu am avut nicio clipa senzatia (ci doar speranta) ca nu va termina invingatoare.

    In ceea ce priveste jocul lui "U", am sperat degeaba sa vad altceva decat pana acum, ca doar am ajuns in faza meciurilor decisive si ideea "o echipa buna castiga si atunci cand joaca prost" nu prea e aplicabila. Si in meciul de aseara am vazut exact aceleasi probleme ce au fost vizibile tot campionatul, nu ma mai obosesc sa le repet.

    Daca nici in meciurile imediat urmatoare nu se va schimba nimic, nu ne ramane decat sa speram la altceva sezonul urmator (si nu ma refer ca vor scumpi abonamentul cu inca 30%) pentru ca efectiv cu 4-5 meciuri chiar bune per sezon (cumulate si astea campionat+cupa) nu ai ce pretinde mai mult de locul 3-5.

    cu 5 ani în urmă (18.04.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii