Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Finala LNBF. O singură dată o echipă a luat titlul după ce a fost condusă cu 0-2 în acest mileniu

Andreea Vlase

Andreea Vlase
25.04.2018

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe conduce cu 2-0 în finala Ligii Naționale de baschet feminin. CSM Satu Mare pare a avea o misiune imposibilă pentru a întoarce soarta titlului, în fața unui adversar cu care a câștigat o singură dată, în 2013.

Din 2000 încoace, o singură echipă a întors finala după ce a fost condusă cu 2-0 și a câștigat titlul. Este vorba de CSM Târgoviște, în sezonul 2014-2015. Atunci ACS Sepsi SIC conducea cu 2-0 după meciurile de la Sfântu Gheorghe. Au fot două partide strânse, câștigate de alb-verzi cu 66-65 și 68-63. Meciul trei a avut nevoie de două reprize de prelungire și CSM Târgoviște se impunea cu 79-77. Cel mai „dezechilibrat” duel a fost cel din jocul 4, câștigat de CSM cu 68-56. Dâmbovițencele au luat titlul după ce s-au impus cu 72-65 pe terenul covăsnencelor.

8 dintre jucătoarele prezente atunci în loturile celor două echipe sunt și în finala LNBF din acest an. În lotul lui Sepsi erau Annemarie Godri-Părău, Tyaunna Marshall, Tunde Kilin (toate la Sfântu Gheorghe și astăzi) și Taneisha Harrison (joacă pentru CSM Satu Mare). Antrenorul Zoran Mikes se afla atunci la prima finală de campionat pe banca celor de la Sepsi. La finala de acum 3 ani erau la CSM Târgoviște Ancuța Stoenescu și Andreea Huțanu (acum la Sepsi), respectiv Porchia Green și Andrea Olah (în lotul lui CSM Satu Mare). De asemenea Marius Dobă, actualmente antrenorul CSM-ului, era în staff-ul administrativ târgoviștean atunci.

După acea finală pierdută, ACS Sepsi SIC și-a trecut în cont două titluri consecutive. În 2016 a fost o finală încheiată cu 3-0 în fața celor de la CSU Alba Iulia, iar în 2017 a fost 3-1 cu Universitatea Cluj-Napoca, după 1-1 în meciurile de deschidere, de la Sfântu Gheorghe.

A mai fost un caz în care s-a jucat meci decisiv, după ce o echipă s-a impus în primele două jocuri ale finalei. În 2008 ICIM Arad conducea cu 2-0, dar LMK Sfântu Gheorghe reușea atunci două victorii și forța decisivul. Arădencele au reușit să câștige titlul după ce s-au impus cu 68-43 în meciul 5.

Din 2000 până acum au mai fost două finale încheiate în cinci jocuri, după 1-1 la capătul primelor două partide. Univ. Goldiș ICIM Arad era campioană în 2013 după 3-2 cu CSM Târgoviște, iar în 2003 Livas Târgoviște se impunea cu 3-2 în duelul cu „U” Cluj.

În acest interval, în 7 cazuri, formația care conducea cu 2-0 a câștigat titlul în 3 meciuri. În anul 2000, ICIM Arad câștiga cu 3-1 după ce și-a trecut în cont primele două partide. Șase finale s-au încheiat cu 3-1.

Dacă în anul 2015, CSM Târgoviște pierdea la diferențe mici în fața celor de la Sepsi în primele două meciuri ale finalei, în acest an diferența a fost mare. Alb-verzile s-au impus la 30 și 20 de puncte în fața sătmărencelor. Alb-roșiile nu au reușit să câștige nici măcar un sfert, astfel că pare greu de crezut că pot întoarce finala, deși au avantajul terenului propriu în meciul 3 și un eventual meci 4.

Elevele lui Zoran Mikes pot primi trofeul dacă se impun joi. A treia partidă a finalei va fi transmisă pe DigiSport 4, de la ora 18:15.

*foto: Cosmin Iftode (sportpictures.eu)

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSU ACS Rookies Oradea laca1968 :

    Hai Sepsi!!!
    Daca-mi aduc bine aminte, in finala aceea cu Targoviste arbitri l-au eliminat pana si pe paznicul spitalului din apropiere ca Sepsi sa nu ia titlul.

    cu 5 ani în urmă (25.04.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!