Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Finanțarea echipei BC Timișoara, în perioada 2012-2014, a fost considerată ilegală de Curtea de Conturi

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
30.08.2015

Nicolae Robu, primarul Timișoarei, consideră concluziile Curții de Conturi ca fiind un abuz. Foto: renasterea.ro

Baschet Club Timișoara s-ar putea confrunta cu probleme financiare în stagiunea 2015-2016. Conform site-ului local pressalert.ro, Curtea de Conturi a decis că finanțarea echipei Baschet Club Timișoara alături de mai multe cluburi sportive de pe plan local, precum ACS Poli, Clubul de Handbal Politehnica Timișoara și Saracens Rugby Club Municipal, a fost una ilegală în perioada 2012-2014. Toate aceste patru cluburi funcționează actualmente sub forma de asociații.

Conform auditoriilor, forma de persoană juridică fără scop patrimonial nu este în acord cu prevederile legii nr. 215/2015.

”Forma pe care a luat-o noua asociație înființată – acea de persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial nu este în acord cu prevederile Legii nr. 215/2001, republicată, actualizată, deoarece noua asociație înființată nu este de utilitate publică și nici nu este serviciu public de interes local. Astfel, unităţile administrativ-teritoriale au dreptul să colaboreze şi să coopereze în scopul realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizării în comun a unor servicii publice prin constituirea, în condiţiile legii şi în limitele competenţelor autorităţilor lor deliberative şi executive, a unor asociaţii de dezvoltare intercomunitară sau a unor asociaţii, fundaţii şi federaţii recunoscute ca fiind de utilitate publică, în condiţiile legii, ale căror înregistrare, organizare şi funcţionare sunt reglementate prin O.G nr. 26/2000 (Legea nr.215/2001 şi Legea nr. 273/2006 a finanţelor publice locale). Echipa de audit arată faptul că atâta timp cât asociaţiile, fundaţiile, federaţiile asociaţiilor sau ale fundaţiilor nu și-au obținut statutul de utilitate publică, ele sunt persoane de drept privat fără scop lucrativ.

În aceste condiţii angajarea cheltuielilor pentru finanţarea celor patru asociaţii fără scop patrimonial – cluburi sportive de drept privat prin aprobarea de contribuţii financiare sub formă de cotizaţie anuală este contrară prevederilor legale în vigoare cu privire la sprijinirea finanţării structurilor sportive de către unităţile administrativ teritoriale. Aproape toată activitatea acestor structuri de drept privat s-a desfăşurat pe bani alocaţi de la bugetul local al Municipiului Timişoara şi al Judeţului Timiş”, susţin cei de la Curtea de Conturi, citați de pressalert.ro

Primarul Nicolae Robu afirmă că asocierea primăriei ca și fondator al asociației ACS Poli a fost aprobată de o instanță de judecată, iar Curtea de Conturi nu poate să infirme ceea ce s-a descis în fața judecătorilor.

“În opinia mea, considerarea ca ilegală a unei hotărâri judecătoreşti de către Curtea de Conturi – organ al puterii executive – reprezintă un lucru extrem de grav – un abuz evident – şi ea nu poate rămâne fără urmări. Convinşi fiind de justeţea punctului nostru de vedere, vom sesiza asupra acestui abuz toate organele în drept, naţionale şi internaţionale. Eu consider că, în situaţia în care Curtea de Conturi opinează că asocierile în cauză sunt ilegale în totalitate sau în anumite privinţe – plata cotizaţiei etc. – ea trebuie să sesizeze un organ al puterii judecătoreşti superior ierarhic celui care a emis hotărârile de consfinţire a asocierilor şi nicidecum să facă vinovată Primăria Timişoara  că a pus în practică hotărări judecătoreşti perfect valabile!”

În replică Curtea de Conturi a afirmat că nu s-a contestat contractul de asociere dintre entități ci faptul că s-au angajat cheltuieli în afara cadrului legal. Prejudiciul total se ridică la suma de 52.355.000 lei, dintre aceștia 11.054.000 lei fiind cheltuiți de Baschet Club Timișoara. Conform sursei citate printre cei găsiți vinovați se numără primarul Nicolae Robu viceprimarul Dan Diaconu, city managerul Sorin Drăgoi, dar şi membrii Consiliului Local Timişoara, în cazul municipalităţii, iar în cazul CJ Timiş, preşedintele Titu Bojin.

Curtea de Conturi a dispus ca suma totală de 52.355.000 lei să fie recuperată și să se găsească formulele legale de finanțare pentru cluburile sportive. Deciziile pot fi atacate de instituţiile publice în instanţă.

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe justplay :

    BC
    Deci BCTimisoara a fost finanțată exclusiv din bani publici, nu au avut mari rezultate si acum mai trebuie sa dea banii inapoi.
    Interesant

    cu 8 ani în urmă (30.08.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe baschet.tm :

    Sa fim totusi realisti
    BC Timisoara este finantata din bani publici la fel ca multe alte echipe: Steaua, Tg. Mures, Pitesti, Medias, Craiova, Galati, etc... (asta la masculin). La feminin vorbim de Targoviste, Arad, Sf. Gheorghe, Brasov, Alexandria, etc... Aceeasi poveste la handbal, volei, rugby, ca sa nu mai vorbim de fotbal. De ce asa? Pentru ca pur si simplu nu prea exista sponsori. De ce nu prea exista sponsori? Pentru ca nu avem nico acum o lege a sponsorizarii, pentru ca nu exista facilitati pentru companiile care doresc sa sprijine sportul. In general, pentru ca in ipocrizia noastra tipic romaneasca, toti ne rupem camasa de pe noi de cat de mult sustinem sportul si cat de important e. In realitate, autoritatile publice locale si centrale sunt cele care tin in viata sportul romanesc. Asa ca eu zic sa o luam mai usor cu asemenea rapoarte ale curtii de conturi, si eventual sa le citim atent inainte de a ne lansa in supozitii. Ma intreb oare cum se poate ca in 2010, 2011, 2012, 2013 si 2014 aceasta curte de conturi a zis (in scris) ca totul e ok si brusc, in 2015 zice ca nu e, contrazincandu-se flagrant?

    cu 8 ani în urmă (30.08.2015) Raspunde
  • SCM Timișoara sorin :

    Eu nu gandesc politic.
    Stire de maxima importanta,nu?Credeti ca unii chiar isi fac planuri pe stirea asta?N-am gasit nimic pe siteul respectiv.

    cu 8 ani în urmă (30.08.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!