Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Formatul nou al LNBF a fost aprobat

Andreea Vlase

Andreea Vlase
26.05.2018


Consiliul Director al Federației Române de Baschet a aprobat schimbarea formatului în competiția senioarelor. Se comasează primele două ligi și vom avea un campionat cu grupe valorice de 8, în prima fază, iar în a doua cu grupe de 6.

Au dreptul să se înscrie în următoarea ediție a Ligii Naționale atât cluburile care au participat în acest sezon în Liga Națională și Liga 1, cât și cluburi afiliate FRB care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Cluburile afiliate provizoriu se pot înscrie și vor face parte din grupa C, fără drept să acceadă în grupa 1-8 de play-off. Termenul de înscriere în campionat este 10 iulie 2018. Printre condițiile de eligibilitate se numără atât lipsa datoriilor, cât și infrastructura. Vom reveni cu un alt material despre condițiile de eligibilitate.

Vor fi trei faze ale competiției.                                          

Faza 1 (14 etape)

În prima fază vor fi grupe de câte 8 echipe. Dacă la masculin sunt destul de multe echipe de seniori pentru 3 sau mai multe grupe, rămâne de văzut câte se vor înscrie la feminin și câte grupe vom avea în prima fază.

Grupa A din prima fază va cuprinde primele 8 clasate în LNBF din sezonul recent încheiat, cele care au jucat în play-off, dacă vor îndeplini condițiile de eligibilitate. Primele 8 la finalul sezonului încheiat luna trecută sunt: ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, CSM Satu Mare, Olimpia CSU Brașov, Universitatea Cluj-Napoca, SCM Timișoara, ACSBT Alexandria, FCC ICIM Arad și CSU Alba Iulia.

În grupa B ar trebui să participe UPM BC Sirius Târgu Mureș, ocupanta locului 9 în acest an, în cazul în care nu va lua locul altei formații din prima grupă. Vor completa grupa B echipele de pe locurile 1-7 din Liga 1. În aceste condiții, turneul de promovare care se dispută în aceste zile mai are rost doar pentru stabilirea ordinii, care ar conta în eventualitatea în care mai multe echipe din cele enumerate mai sus nu ar îndeplini condițiile și nu ar putea juca în prima grupă. Cele 7 echipe ar fi (luate în ordinea clasamentului din faza semifinală): CSM Târgoviște, CS Phoenix Constanța, Universitatea CSM Oradea, CS Rapid București, CS Agronomia București, ACS KSE Târgu Secuiesc și CSM CSS Ploiești.

Dacă privim clasamentul din Liga 1, constatăm că a mai fost un singur club de sine stătător în această competiție, Sportul Studențesc București. În condițiile în care se înscriu toate aceste echipe și nu apar altele noi, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Sportul. Consiliul Director a hotărât că echipele care nu și-au achitat datoriile către FRB vor fi repartizate direct în grupa C.

Faza 2 (10 etape)

Primele 6 clasate în prima grupă valorică vor evolua în grupa „roșie” (posibil să se schimbe denumirea) în faza a doua. Locurile 7-8 vor juca în grupa „galbenă” alături de locul 1 din grupa C (dacă va fi cazul). În grupa albastră ar urma să joace locurile 4-8 din grupa B cu locul 2 din grupa C.

În grupa „roșie” se va intra cu toate punctele strânse în prima fază, în timp ce în celelalte grupe colorate nu se va ține cont de aceste puncte. După cele zece etape se vor întocmi clasamentele. Primele două clasate din grupa „galbenă” se vor alătura celor din grupa „roșie” pentru play-off. Celelalte echipe vor juca pentru clasament.

Mai multe meciuri în primele două tururi de play-off

Și în play-off va avea loc o schimbare foarte importantă. Se va trece la sistemul 3 din 5 jocuri pentru toate cele 3 tururi din faza eliminatorie, nu doar în finală cum s-a jucat până în acest an. Va fi zi de pauză între etapele duble. Pentru locurile 5-8 se va juca în sistemul 2 din 3 jocuri.

Așa cum site-ul nostru anunța în exclusivitate, va fi obligatorie folosirea a 2 românce în teren pe toată durata partidei, iar în prima repriză una trebuie să fie sub 23 de ani. în grupele A și B, dar și pentru cea „roșie”, „galbenă” și „albastră” pot fi înscrise 5 străine pe foaia de joc, dintre care maxim 2 non-europence. În grupa C și grupa „verde” (dacă va fi cazul), vor putea fi utilizate cel mult 3 straniere, cu cel mult o non-europeană.  Dacă o echipă urcă într-o grupă cu standarde superioare, are dreptul să facă transferuri pentru a ajunge la numărul maxim de jucători străini (dacă dorește). La căderea într-o grupă cu standarde inferioare, echipele trebuie să se adapteze regulilor specifice pentru acea grupă.

Sistemul de desfășurare al Cupei României se va schimba, dar va fi anunțat după încheierea perioadei de înscrieri. Se va reveni la Final 4 și se doresc 3, 4 tururi preliminare. Primele două clasate din acest sezon al LNBF, ACS Sepsi SIC și CSM Satu Mare, vor intra în competiția eliminatorie în turul 3 sau 4. În cupă se va juca după aceleași reguli ca și în campionat, aferente grupei din care echipa face parte.

Tragerea la sorți pentru grupele A, B, C din LNBF va avea loc în 14 iulie la Oradea, la Campionatul European U20 feminin. Sezonul va fi deschis de meciurile din primul tur al Cupei României, în 26 și 29 septembrie. Campionatul începe în 6 octombrie. Final 4-ul Cupei se va disputa în 30 și 31 martie. LNBF se va încheia în 21 mai.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!