Stiri

Georgia - Echipele finanțate din bani publici nu pot legitima străini

Adrian Micinic

Adrian Micinic
01.08.2013

Ministerul Sportului din Georgia a luat o măsură care într-o țară membră a Uniunii Europene, așa cum spre exemplu este România, ar fi imposibil de votat. În sezonul competițional 2013/14 cluburile finanțate din bani publici nu vor avea dreptul de a legitima jucători străini.

Așadar, Dragan Petricevic, noul antrenor al campioanei Georgiei, MIA Academy - club finanțat din bani publici, nu va putea să legitimeze jucători cu altă cetățenie decât gruzină. această situație se aplică tuturor echipelor din Superliga Georgiei cu două excepții. Singuerele echipe finanțate din bani privați sunt Dinamo Tbilisi și Sokhumi. De notat că cel din urmă club a fost în discuții cu croatul Niksa Bavcevic pentru postul de antrenor principal, însă negocierile nu s-au concretizat.

Pe de altă parte există alte două aspecte foarte interesante legate de acest subiect:

1. Pretențiile financiare ale jucătorilor autohtoni au crescut semnificativ, iar în acest moment majoritatea echipelor sunt în expectativă și așteaptă apropierea startului sezonului în speranța că pretențiile ireale ale acestor sportivi vor scădea. Desigur, dacă tot s-a ajuns la măsura în care străinii să nu fie plătiți din bani publici, se putea implementa și un plafon salarial care să le limiteze pretențiile jucătorilor în funcție de experiență și performanțe.

2. Dragan Petricevic este bosniac și antrenează în Georgia. Măsura luată de autorități se referă exclusiv la jucători. Așadar, un antrenor străin (cazul lui Petricevic nu este unic) va antrena, la nivel de club, doar jucători autohtoni.

Drept urmare, nouă din totalul de 11 echipe înscrise în următoarea ediție a Superligii Georgiei sunt obligate să joace cu baschetbaliști autohtoni. Evident, o astfel de decizie nu s-ar putea pune în aplicare într-o țară membră a Uniunii Europene.

Putem să facem însă un exercițiu de imaginație și să ne întrebăm cum ar arăta baschetul românesc dacă o astfel de măsură s-ar aplica și la noi.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!