Stiri

Gest de fair-play superb făcut de o baschetbalistă din Republica Moldova la Eurobasket U16 - divizia C

David Istrate

David Istrate
13.07.2018

elena cozonac baschet moldova

Între 3 și 8 iulie, în Moldova, la Chișinău, s-a desfășurat Campionatul European U16, divizia C, a cărui miză principală era calificarea în divizia superioară. Topul a fost format din Austria, Scoția și Georgia, în timp ce gazda competiției s-a clasat pe poziția a patra.

Deși la alte categorii de vârstă promovează două sau chiar trei echipe, la Campionatul European U16 o singură formație a avut dreptul de a avansa în divizia B. Această regulă a făcut ca această competiție să fie foarte intensă, însă în cele din urmă Austria s-a impus după victoria în fața Scoției, scor 69-48. Moldova a reușit să obțină locul 4 în fața propriilor fani, care cu siguranță și-ar fi dorit mai mult. Cu toate acestea, în cele 6 zile de competiție, s-au întâmplat o mulțime de evenimente care au trecut dincolo de limitele sportului.

Coordonatorul delegat de FIBA pentru acest campionat a fost Sinan Taze, care a postat pe o rețea de socializare o fotografie, iar în descrierea ei turcul relata o întâmplare impresionantă. În primul meci din faza grupelor, Moldova a întâlnit Gibraltar și a obținut cu ușurință victoria, datorită celor 21 de puncte marcate de Fiiama Troian. După această partidă urma jocul dintre Monaco și Georgia, programat ultimul în acea seară. Cu puțin timp înainte de start, oficialii au observat că una dintre jucătoarele Georgiei, Sopio Mosia, avea o pereche de ghete de baschet care nu corespundeau regulamentului. Principala obiecție a fost că era diferită culoarea celor două ghete. Conform postării lui Sinan, baschetbalista gruzină devenise destul de supărată că nu poate juca, în timp ce membrii federației încercau să găsească o soluție. În acel moment, o tânără din lotul Moldovei, Elena Cozonac, a alergat înspre ea și i-a oferit perechea ei de bascheți. Sinan a relatat că pantofii de sport ai Elenei arătau foarte uzați și erau rupți și lipiți cu bandă. În cele din urmă, Mosia a fost de-acord să accepte bascheții baschetbalistei din Moldova și astfel a putut să evolueze împotriva lui Monaco. În acel joc, Sopio Mosia s-a aflat în teren vreme de 13 minute și 25 de secunde, reușind 2 puncte, 6 pase decisive și o intercepție. Georgia a câștigat partida la o diferență de 37 de puncte, scor 77-40.

În următoarele zile de competiție, atât Moldova cât și Georgia s-au calificat mai departe ajungând să se întâlnească în finala mică. Confruntarea a fost foarte echilibrată, însă în cele din urmă sfertul al treilea a făcut diferența și Georgia s-a impus cu 51-50. Din tabăra gruzină s-au remarcat Nino Gadelia cu 18 puncte, 10 recuperări și 4 pase decisive și Keti Danelashvili cu 18 puncte, 15 recuperări, 2 pase decisive și 2 intercepții. Pentru gazde, Fiiama Troian a reușit 15 puncte, 13 recuperări și 7 pase decisive, dar cea mai eficientă jucătoare a fost Elena Cozonac cu 8 puncte, 6 recuperări, 5 intercepții și o pasă decisivă în aproximativ 28 de minute.

Tânăra sportivă a fost recompensată la finalul competiției de către FIBA cu premiul pentru fair-play, reușind să impresioneze prin caracterul de care a dat dovadă.

One of the players from Georgia showed up with shoes that didn't match the FIBA regulations. The left and the right pair were different colors. This girl was quite upset that she couldn't play with her new shoes and the senior delegation members were trying to find a solution. The young lady at the photo came running with her own pair to give them to the Georgian player. Moldova had just played the game prior to Georgia's. Her shoes looked pretty banged up to say the least. They were taped on the bottom, presumably because they had holes and were overused. The fluorescent yellow left shoe and the bright purple right shoe of the Georgian player was probably in an unimaginable price range for the Moldovan player, but it didn't matter. With those warn out shoes, the Georgian player contributed 6 assists and 6 points to her team in just 13 minutes of playing time. And the girl from Moldova reminded me why I fell in love with the game in the first place. What a deserving Fair Play award winner.  #Basketball 📸:@catalin_soare

O postare distribuită de Sinan Taze (@tazesinan) pe Iul 12, 2018 at 3:53 PDT

*foto: Cătălin Soare

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!