Stiri Juniori U17 Masculin

INTERVIU Anamaria Vîrjoghe: „Sunt aici să îmi construiesc un viitor strălucit”

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
21.11.2017

anamaria virjoghe

Anamaria Vîrjoghe este cu siguranță unul dintre cele mai mari talente pe care baschetul feminin din România l-a dat în ultimii ani. Jucătoarea originară din Dâmbovița a reușit în 2017 să câștige alături de CSM Târgoviște turneul final U18, fiind desemnată și MVP-ul competiției.

În finala U18 de anul trecut, Vîrjoghe a adunat 30 de puncte, 19 recuperări și 9 capace, pentru un indice al eficienței de +54! Totodată, în sezonul precedent Anamaria a fost parte integrantă a echipei mari a celor de la CSM Târgoviște, care a terminat campionatul pe locul patru și a câștigat Cupa României.

După ce secția de baschet feminine de la Târgoviște a întâmpinat probleme, Anamaria și-a găsit în această vară un angajament peste ocean. Este vorba despre echipa Universității Northwest Christian, care evoluează în liga NAIA. În fața acestei noi experiențe, Anamaria a oferit un amplu interviu pentru Total Baschet.

Ana, cum te simți la 10.000 de km departe de casa? Cum te-ai acomodat?

Nu pot spune că îmi este ușor să fiu departe de familie, de echipă, de oamenii cu care eram obișnuită, dar visul pe care l-am avut, acela de a ajunge aici, m-a ajutat să trec mai ușor peste acest fapt. M-am obișnuit ușor pentru că lumea de aici a fost primitoare dar uneori dorul de casă este așa mare încât distanța poate părea doar un număr.

Cum ai luat decizia de a pleca in SUA? Ce a contribuit decisiv?

Cum am spus, faptul că am plecat a fost în mare parte o decizie foarte grea și în balanță au fost multe lucruri. Faptul că am ales să vin aici este datorită visului pe care l-am avut și acela este de a progresa în fiecare zi și de a ajunge la cel mai înalt nivel.  Sunt conștientă de drumul greu pe care îl voi avea, dar doar prin muncă pot ajunge sus.

Crezi că ai luat decizia corectă? Cum ți se pare până acum nivelul de antrenamente și dezvoltare personală?

Consider că decizia pe care am luat-o este una corectă și este cea pe care trebuie să o duc până la bun sfârșit. Nivelul de pregătire este unul intens, având multă presiune pe umeri, atât din țară, cât și de aici. Oamenii au așteptări foarte mari de la mine și este foarte important să demonstrez că sunt aici pentru că merit.

Din punct de vedere al infrastructurii, cum compari baschetul de acolo cu cel din România?

Baschetul aici pot spune că este mult mai bine conceput. În România nu se pune atât de mult accent pe sportivi. Aici toți fac un sport, toți apreciază munca pe care noi o depunem. Îmi doresc ca pe viitor să se întâmple asta și în țara noastră.

anamaria virjoghe

Ce le recomanzi sportivilor care se gândesc să facă pasul spre SUA?

Dacă au oportunitatea asta, să nu o rateze. Le recomand să ia o decizie foarte bine gândită iar odată plecați să fie siguri că vor să lupte pentru ceea ce își doresc. E foarte important să fii hotărât să dai totul atunci când ajungi aici, să ai un psihic întărit și să nu renunți oricât de greu poate fi. Totul este despre sacrificii.

 Care sunt planurile tale de viitor?

Planurile mele sunt să ajung cât mai sus, să fiu o jucătoare foarte bună, să arăt tuturor că nu am ajuns aici degeaba sau pe "pile". Rolul pentru care am plecat a fost să îmi perfecționez calitățile și să lupt pentru mine. Sunt aici să îmi construiesc un viitor strălucit în lumea baschetului. If your dreams don't scare you, they aren't big enough.

Mai multe despre Ana Maria Vîrjoghe ne-a spus și antrenorul lui CSM Târgoviște și al lotului național U18 al României, Cătălin Tănase.

„Am descoperit-o pe Ana în 2011, într-un sat de lângă Pucioasa, la 30 de km de Târgoviște. Am fost sunat de către un coleg, professor de educație fizică din zonă, și mi-a spus că în comuna lor sunt două fete înalte și dacă mă interesează să vin să vorbesc cu părinții dacă vor să facă baschet. N-am ezitat nicio secundă, m-am urcat în mașină și am mers la ele acasă. Ana era în clasa a 6-a la școala gimnazială din comună, sora ei era clasa a 8-a. Părinții au fost foarte receptivi la invitația mea de a participa la antrenamente la Târgoviște. Au început să vină în weekend, la grupa pe care o aveam la Clubul Sportiv Școlar Târgoviște. După câteva luni de navetă la Târgoviște, au decis să se mute cu școala la noi. Sora ei Roxana a intrat la liceu la Târgoviște, iar Ana la o școala gimnazială cu program de baschet. A fost destul de dificil să lucrăm cu ele pentru că din păcate nu prea făcuseră sport la școala din localitatea lor, dar au fost foarte ambițioase și au intrat repede în ritmul nostru. S-au mutat la căminul sportiv din Târgoviște și au intrat într-un program intens de pregătire, atât fizică dar și tehnico-tactică. Cu ea am lucrat special, fiindcă era o fată foarte înaltă pentru vârsta ei, dar foarte subțire, foarte firavă. Lucrul ăsta a fost cel mai greu de lucrat cu ea, pentru că se accidenta foarte des și chiar eram îngrijorat la început pentru că a suferit două accidentări la genunchi. Din fericire nu au fost grave. Recuperarea a fost foarte rapidă și cu programul stabilit de mine am reușit să o punem pe picioare, chiar dacă a fost foarte înaltă pentru vârsta ei, nu am ezitat să lucrez cu ea, să își îmbunătățească tehnica individuală. Tocmai de aceea am ajuns ca la 18 ani să devină cea mai bună jucătoare din generația ei din țară. Are un character foarte frumos, este foarte ambițioasă și își dorește să facă baschet de mare performanță.”

Cătălin Tănase ne-a vorbit și despre sora Anei, care s-a accidentat la lotul național și a fost forțată să renunțe la baschet:

„Cel mai greu moment pentru noi a fost în 2012 când sora ei s-a întors de la o acțiune a lotului național de U16 cu o accidentare teribilă: smulgere de nerv opliteu și din momentul ăla ea a trebuit să renunțe la activitatea sportive. A suferit nu mai puțin de cinci operații la genunchi și din păcate nici în momentul acesta piciorul nu este refăcut. Mi-a fost teamă că lucrul ăsta o va afecta foarte mult și pe Ana, dar se pare că am reușit să trecem cu toții de acest teribil accident, nedorit de nimeni și ea își continuă visul.”

anamaria virjoghe

Tehnicianul ne-a mai povestit și un episod care arată ambiția fostei sale jucătoare:

„Mi-aduc aminte de perioada în care foarte greu am convins-o pe Ana să intre în bazinul de înot. Avea frică de apă și, chiar dacă era foarte înaltă și apa nu o acoperea, îi era frică să înoate. După câteva încercări a reușit să învețe să înoate și acum apa nu mai are secrete pentru ea. Înoată foarte, foarte bine și lucrul ăsta a ajutat-o fizic foarte bine și să își întărească foarte bine articulațiile.”

Actualul antrenor al jucătoarei, Alexander Heath, a acordat un scurt interviu pentru Total Baschet. Acesta s-a arătat impresionat de calitățile pe care le are jucătoarea română.

Cum a ajuns Ana să joace pentru Northwestern Christian University?

Eu antrenez la colegii din 2001, și în tot acest timp am reușit să îmi fac o rețea importantă cu alți colegi. Primăvara trecută unul dintre ei mi-a spus despre Ana și totul a decurs de acolo. Am avut un ajutor foarte important din partea lui Sabin Gherdan și a antrenorului Cătălin Tănase, grație cărora am reușit să fac tot acest lucru posibil. Cu toții am lucrat împreună pentru ca Ana să aibă această oportunitate și le mulțumesc tuturor pentru acest lucru.

Spuneți-ne cum ați descrie-o pe Ana?

Ana a avut o prestație excelentă cum a ajuns la noi, la Eugene. Stă după fiecare antrenament să lucreze la jocul ei. Se comport ca un sportiv profesionist. Este foarte concentrată. De asemenea, sunt foarte mândru de cum se comportă în clasă. Performanțele ei academice sunt extraordinare. Este de necrezut cât de bine se descurcă, mai ales dacă ținem cont că a studiat doar un an limba engleză.

Ce părere aveți despre potentialul jucătoarei?

Ana are un potential foarte mare și un viitor luminos ca jucătoare. Este foarte lungă și foarte talentată pentru talia ei. Cu cât va deveni mai experimentată și mai puternică, datorită felului în care muncește, limita e la cer pentru ea. Sunt un mare fan al jocului ei și abia aștept să văd cum va progresa în acest sezon și în anii care urmează. Cătălin a făcut o treabă grozavă și mi-a oferit o fundație excelentă de pe care să lucrez. Acum e rândul Anei să continue să progreseze.

Debutul a fost încurajator până acum pentru tânăra dâmbovițeancă. În primele patru meciuri pentru Northwest Christian, Vîrjoghe a adunat 13,5 puncte, 5,3 recuperări și 1,5 capace pe meci, cu un procentaj de 52,5% din acțiune, în numai 18 minute pe meci. 

*foto: facebook NCU Beacons

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!