Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Interviu Tudor Costescu: „Vor avea misiune mai grea decât generația trecută. Menținerea în Grupa A valorică este extrem de greu de realizat”

Eduard Popa

Eduard Popa
14.07.2018

interviu tudor costescu romania u20

Antrenorul Tudor Costescu a reuşit o performanţă istorică în baschetul românesc, în vara anului trecut, când a reuşit să câştige cu echipa U20, generația 1997, titlul continentat – divizia B.

Acum, roadele muncii acestei generații vor fi culese de jucătorii care au venit din spate. În opinia antrenorului Costescu, aceștia vor avea o misiune mult mai dificilă în cadrul turneului de la Chemnitz, care va începe chiar astăzi. Într-un interviu acordat pentru totalbaschet, Tudor Costescu a vorbit despre competiția care urmează, modificările aduse ligii naționale de baschet masculin pentru a facilita un număr tot mai mare de minute jucătorilor tineri, dar și noului format din LNBM de anul viitor.

Despre șansele echipei U20 la acest Eurobasket, Costescu a spus:

„Cred că au o misiune mai grea decât generația trecută, cea din 97, pentru că menținerea în grupa A valorică este una extrem, extrem de greu de realizat. Mă bucură pe de o parte că sunt promovați și tineri din generația 99, una foarte bună, și bineînțeles și cei din 98 care au căpătat și experiența de anul trecut, au și evoluat în Liga Națională.”

El a vorbit și despre absența lui Georges Darwiche, care va rata acest turneu din cauza unei probleme medicale:

„Din păcate experiența lui Georges de anul trecut și din tot sezonul competițional de anul trecut ar fi ajutat foarte mult. Sunt sigur că cei care vor juca pe postul lui o vor face foarte bine.”

Cât despre înlocuitorul său, Lucas Tohătan, cu care Costescu a lucrat la BC SCM Timișoara:

„Se va descurca la fel de bine ca Georges, se va achita foarte bine de sarcini. Are o experiență de 2 ani în Liga Națională, e un jucător de valoare, în creștere. Deși e cu un an mai mic decât generația, nu cred că postul de fundaș va fi deficitar în competiția care urmează.”

Întrebat de importanța minutelor primite în ultimul sezon de LNBM, Costescu a zis:

„Este foarte, foarte important. E vorba de un an întreg cu antrenamente serioase, cu un colectiv alături. E vorba de minute bune jucate în Liga Națională, în contextul unei competitivități crescute. E timpul și știu că au capacitatea să demonstreze la nivel european.”

În viitorul sezon, jucătorii U23 vor primi 20 de minute pe meci. O decizie privită cu oarecare scepticism de fostul antrenor al Timișoarei:

„Din punctul meu de vedere, dacă ținem cont de generațiile care vin din urmă, e un pic forțat că au de jucat 20 de minute.  În opinia mea, ar fi trebuit să rămână regula de anul trecut. Dar nu cred că au de pierdut jucătorii tineri, cu siguranță, în condițiile în care se vor pregăti pentru cele 20 de minute și nu le vor considera ca și un lucru meritat”.

În aceiași termeni a vorbit Costescu și despre noul format al LNBM:

„E puțin atipic acest format și nemaiîntâlnit în alte competiții. Nu pot să spun că am fost un susținător al acestui sistem. Din ceea ce apare în realitatea baschetului românesc, s-ar putea ca o primă grupă de 8 echipe să fie soluția cea mai bună. Poate se putea găsi și un alt sistem. Mi se pare puțin ciudat că poți să retrogradezi, între ghilimele, dintr-o grupă într-alta, dar s-ar putea să aducă un plus de competitivitate acest lucru în sezonul regulat.”

Cât despre experiența de la Timișoara, de care Costescu s-a despărțit în această vară:

„M-am simțit foarte bine la Timișoara. A fost un sezon și jumătate în care am avut multe împliniri din punct de vedere profesional, am avut un grup extraordinar de jucători. Relația cu management-ul echipei a fost fără cusur, mai ales în condițiile în care a trebuit să trecem peste destule greutăți în ultimul an, dar lucrurile astea se vor uita destul de repede. Îmi pare foarte rău că a trebuit să mă despart de Timișoara și le urez mult succes în acest sezon competițional.”

Antrenorul păstrează însă misterul cu privire la viitoarea destinație:

„Nu comentez deocamdată, nu vreau să discutăm subiectul pentru că nu am nimic concret.”

Naționala României U20, de data aceasta cu Mihai Silvășan pe bancă, va debuta la EuroBasket U20-divizia A chiar astăzi, 14 iulie, de la ora 16:30, în compania reprezentativei similare a Greciei, cu începere de la ora 16:45.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!