Interviu cu viitorul baschetului românesc


O vară aproape perfectă pentru Emi Cățe, Nandor Kuti și Bobe Nicolescu

romania eurobasket kuti, nicolescu, cate

În ziua liberă de după meciul cu Ungaria, reporterii totalbaschet au avut plăcerea de a intervieva pe cei trei campioni europeni la juniori aflați în lotul lui Marcel Țenter. Nandor Kuti, Bobe Nicolescu și Emanuel Cățe au vorbit despre experiența de la EuroBasket 2017, de la Europeanul U20 câștigat de ei la Oradea, dar și despre viitorul naționalei României.

Cum a fost experiența până acum la EuroBasket 2017?

Emanuel Cățe: O experiență interesantă, mai ales că se organizează după atâta timp în România. Avem norocul să fie exact când suntem la începutul carierei și este un mare avantaj pentru noi. Avem ocazia să jucăm cu cei mai buni jucători din lume.

Nandor Kuti: Este o experiență benefică pentru noi. Mai ales acum că s-a băgat regula cu U23 pe teren în primul sfert. A fost foarte bine că am jucat.

Bobe Nicolescu: E o experiență foarte bună pentru noi pentru că o să acumulăm minute pentru turneele de calificare de la următoarele campionate. Sper eu ca experiența acumulată aici să ne ajute mult să putem să ne calificăm singuri și să nu trebuiască să organizăm ca să jucăm la următoarele turnee finale.

 La începutului verii v-ați adunat împreună la Turneul Final de la Oradea, la categoria U20 divizia B pe care l-ați câștigat. Cum a fost acel turneu?

Bobe Nicolescu: A fost un pic diferit față de anii precedenți. Am avut alt mind set față de când am jucat prima oară. Și antrenorul a avut un cuvânt de spus din acest punct de vedere. Am intrat mai hotărâți, am jucat mai mult în echipă și s-a văzut acest lucru și în rezultatul final.

Nandor Kuti: În primul rând am reușit să câștigăm prin apărare, am avut cea mai bună defensivă din turneu. E munca antrenorului Costescu și a noastră, a echipei, chiar am vrut să facem ceva, să nu mai stăm o vară întreagă degeaba să luăm locul 15, 16, 20 ca în anii trecuți și în meciurile acelea foarte importante, cu Rusia, Croația, Portugalia, chiar și în cel cu Georgia, cu apărare am reușit să câștigăm.

Emi, ai fost MVP la turneul acela, cum ai reușit acea performanță?

Emanuel Cățe: Încă de când am ajuns în campusul de pregătire s-a simțit foarte mult diferența față de ceilalți ani. Toți băieții voiau să facă performanță și spre deosebire de anii anteriori, am avut mulți jucători care au jucat în prima ligă la echipe profesioniste. Atmosfera a fost mult mai profesionistă și staff-ul tehnic și tot. Eu mi-am făcut treaba cât am putut de bine, am muncit foarte mult în fiecare meci, cu ajutorul coechipierilor am fost o echipă și s-a văzut până la final când am câștigat trofeul, cea mai mare performanță a României.

emi_cate eurobasket 2017

De cât timp jucați împreună?

Emanuel Cățe: Eu am fost în 2012 cu Kuti la U16.

Nandor Kuti: De la 13, 14 ani.

Bobe Nicolescu: De șase șapte ani.

Emi, tu joci pivot, Bobe și Kuti, voi jucați aceeași poziție, 2-3. Aveți vreo amintire de când ați jucat unul împotriva altuia?

Bobe Nicolescu: Da, eu am una, am un triple-double contra lui.

Nandor Kuti: Eu am un alley-oop peste tine.

Bobe Nicolescu: Da,da!

*amândoi râd*

Și acum că ați stat toată vara împreună, când veți juca unul împotriva altuia mai aveți cu ce să vă surprindeți?

Bobe Nicolescu: Normal, asta e și frumos. De asta am și rezistat atât pentru că de fiecare dată când ne-am întâlnit, am încercat să ne provocăm unul pe celălalt, să fim cât mai buni. Și inclusiv la lotul național. Și, vrând nevrând, vezi ce face celălalt și încerci să „furi” de la el, să îl depășești.

Ce ați reușit să prindeți cu această ocazie de la jucătorii mai experimentați din națională?

Bobe Nicolescu: De la fiecare ai câte ceva de învățat și așa ar trebui să abordăm această situație. Trebuie să învățăm de la fiecare câte ceva. De exemplu, Vlad Moldoveanu este un jucător extrem de profesionist, a făcut și o altfel de școală de baschet. Mandache este după cum știm un luptător, nu cedează niciodată. Eu personal și de la Titus Nicoară, pe care l-am avut coleg la Oradea, am învățat despre mișcarea în teren, pentru că are un IQ de joc foarte dezvoltat.

Kuti, de voie, de nevoie, ai fost însărcinat să duci mingea, să fii coordonatorul e joc al naționalei.

Nandor Kuti: Nu e ceva nou pentru mine că am jucat și la juniori, dar nu se pune, că e un cu totul alt nivel. Îmi place, chiar îmi place. E o onoare pentru mine să fiu coordonatorul de joc al naționalei României. Nu îmi imaginam niciodată că la 20 de ani voi avea această oportunitate.

Emi, ai jucat în primul meci mai mult, rotația mare pe pivoți te-a făcut în unele meciuri să joci mai mult, în altele mai puțin. Cu toate astea ce ai învățat de la ceilalți băieți?

Emanuel Cățe: Într-adevăr, antrenorul stabilește mereu cine cât joacă. Treaba mea a fost să intru și să dau tot ce am mai bun, cred că mi-am făcut datoria când am intrat, se putea mai bine, dar încerc mereu să învăț din fiecare experiență. Cum au zis Bobe și Kuti, de la fiecare ai ceva de învățat și trebuie să mergem mai departe.

Kuti, dunk-ul peste Saric în care te-a căpăcit îl pui pe highlights oricum? Te-ai dus foarte bine, ne-am ridicat în picioare de la masa presei. Povestește-ne faza respectivă.

Nandor Kuti: Nu mi se pare că mi-a pus el capac, să zic așa, ci eu nu am mai avut putere să ajung la inel în forță. Eram coast-to-coast, unul a băgat mână la minge. Ce pot să zic... cred că a fost până la urmă un highlight pentru mine, măcar am avut tupeul să o dau de sus peste Saric, unul dintre cei mai buni rookie din NBA.

I-ai rupt gleznele și lui Satoranski.

Nandor Kuti: Da, dar și cu Ungaria i-am rupt gleznele lui Vojvoda, l-am pus la podea și apoi am dat air ball. Trebuie să muncesc în continuare să duc fazele până la capăt, nu doar să fac niște highlights spectaculoase.

Bobe, tu îți iei zborul după fiecare coș marcat. De unde a venit ideea să te bucuri în felul acesta?

Bobe Nicolescu: A început ca o glumă cu colegii de la U20, chiar ca o glumă. După care m-au rugat ei „cum ar fi ca în meci să te bucuri așa” și a fost o chestie care a ajutat foarte mult la moralul echipei. A fost o atmosferă foarte bună la echipa aceea și în anumite momente am simțit că asta ne-a ajutat și ne-a dat aripi și am zis să păstrez bucuria asta și ne dă aripi.

Cum a fost să jucați împotriva unor echipe la un asemenea nivel? Ați simțit scouting report-ul lor?

Nandor Kuti: Părerea mea este că nu au avut la ce să facă scouting. Am jucat cam haotic, nu am reușit să executăm multe chestii în atac.

Emanuel Cățe: Nu am jucat ceva stabil. Tot timpul ne-am adaptat.

Nandor Kuti: Da, nu prea am jucat scheme. După părerea mea am jucat cel mai bine pe tranziție ofensivă, pe early offense. Nu mă bag peste planul tactic al domnului antrenor, dar mie mi s-a părut că puteam folosi mai mult early offense. Nu trebuia să stăm atât de mult în scheme pentru că dacă stăm în scheme jucătorii experimentați ne citesc repede și ne apără.

nandor_kuti eurobasket 2017

Era Cehia un adversar de învins dacă nu îi întâlneam în primul meci?

Nandor Kuti: Eu zic că da, dar vă dați seama, primul meci la EuroBasket după 30 de ani. Chiar dacă jucam fără nicio presiune, jucam acasă și am avut foarte multe emoții. Dacă jucam cu câteva zile mai târziu, aveam mai multe șanse.

Emi, pleci din ACB, mergi cu o ligă mai jos, care sunt perspectivele pentru noul sezon? Nu ai jucat foarte mult la Seviila, dar când ai intrat ai avut evoluți bune, într-un meci ai adus victoria pe final.

Emanuel Cățe: Chiar dacă nu am jucat foarte mult în ultimii doi ani în prima ligă din Spania, am acumulat foarte multă experiență, m-am antrenat zi de zi la capacitate maximă și sper ca în anul următor să aplic tot ce am învățat și să evoluez așa cum îmi doresc. M-am dus acolo pentru că o să am multe minute de joc, o să fiu unul dintre jucătorii principali ai echipei și sper să ajung cât mai sus după anul viitor, depinde. Totul depinde de cât muncești și cât îți dorești să crești ca jucător, ca persoană.

Kuti, campion cu U Cluj. Au venit niște băieți, au plecat alții. Vă păstrați titlul?

Nandor Kuti: Nu am de unde să știu, încă nu m-am întâlnit cu băieții, nu i-am văzut la antrenament, nu văd atmosfera de la echipă. Dar cu siguranță o să vrem să repetăm sezonul de anul trecut, în niciun caz nu ne mulțumim doar cu un trofeu.

Bobe, voi ați fost campioni în 2016 la Oradea, sezonul precedent ați avut probleme cu accidentările...

Bobe Nicolescu: Da, am avut un sezon foarte lung. A fost din câte știu cel mai lung sezon pentru o echipă românească. Știam de la început la ce ne înhămăm, am încercat să facem o treabă cât mai bună. Dar accidentările au avut un cuvânt de spus. Am jucat o bună parte din sezon fără Barnette, care fusese MVP-ul nostru un sezon înainte. Am jucat mult fără Zeno, Titus Nicoară, Pasalic. Sper ca sezonul următor să nu se repete astfel de lucruri. Sper să rămânem sănătoși și să ne măsurăm cu exactitate forțele în campionatul următor.

bobe nicolescu eurobasket 2017

La preliminariile pentru Mondial avem o grupă cu Croația, Italia sau Olanda, dar care sigur nu vin cu băieții de NBA. Ce șanse avem în fața acestor echipe?

Bobe Nicolescu: Nu știu ce șanse avem, dar dacă luptăm, ne adunăm cu toții, ne strângem să facem lucrul ăsta, avem toate șansele din lume. Sunt jucători foarte buni, dar intrați pe teren sunt tot jucători de baschet și ei greșesc. Și cred că și cu echipe precum Italia sau Croația putem să luptăm și de acolo rezultatele oricând pot să apară.

Emanuel Cățe: Sunt de acord. Echipele mari vor veni fără jucătorii de bază și este clar un avantaj pentru noi. Majoritatea suntem în țară și dacă din patru echipe se califică trei, șansele la victorie sunt extrem de mari.

Nandor Kuti: Cel mai important este să ne dorim să câștigăm să facem performanță la nivelul cel mai înalt. Să ne antrenăm la o intensitate tot mai mare.

Cu ce rămâneți după acest EuroBasket, avem bazele pentru o viitoare generație, o să vin și băieții de la U18 din spate. Vlad Moldoveanu, Mandache mai au 4-5 ani, reușim o calificare și de pe teren?

Bobe Nicolescu: Noi sperăm că da. De asta muncim, de asta tragem. Noi avem o generație bună la U20, cu ce mai vine din urmă și cu acei jucători cu experiență care rămân la lot avem șanse mari.

Emanuel Cățe: Nu pot să mă pronunț la ceilalți, dacă mai rămân, dacă mai joacă. Important e ca noi, cei ce venim din urmă, să ne dorim. Eu zic că în câțiva ani o să construim un nucleu foarte puternic, acum este prea devreme. Suntem încă mici comparativ cu cei de 30 de ani, cei consacrați. Eu zic că în câțiva ani o să facem o echipă foarte bună la naționala României și o să ne luptăm de la egal la egal pe viitor cu celelalte generații.

Nandor Kuti: Sunt de acord cu ei. Cel mai important e să aibă lumea încredere în noi. Și la turneul ăsta zicea lumea că o să pierdem, că o să ne facem de râs, dar uite că nu a fost chiar așa. Mereu ne-am ținut aproape de echipele mari, echipele cu nume. Dacă are lumea încredere în noi și noi avem încredere în noi, putem să ajungem și noi la un campionat european sau mondial.

Simțiți presiunea că trebuie să preluați ștafeta de la o altă generație devenită campioană la nivel juvenil?

Emanuel Cățe: Nu e deloc presiune, în fiecare zi ne antrenăm, jucăm baschet, e tot baschet până la urmă, nu trebuie să avem presiune. Suntem clar generația U20 cea mai bună din România, urmează să ne facem treaba mai departe. 

Bobe Nicolescu: Nu e o presiune, eu unul simt așa că trebuie să vină momentul când trebuie să preluăm ștafeta de la ceilalți. Dar nu e o presiune, e o provocare și eu cred că putem să facem o treabă la fel de bună ca cei care au fost înaintea noastră. Dar eu cred că vom face o treabă mai bună, sincer!

*toți râd*

 

În patru meciuri la EuroBasket, Nandor Kuti a fost titular în toate partidele și a prins 23,5 minute pe întâlnire, fiind cel mai bun pasator al naționalei, alături de Andrei Mandache. Trimis în special pentru sarcini defensive, Bobe Nicolescu a adunat 3,8 puncte pe întâlnire în doar 11,2 minute pe meci, cu 75% procentaj la aruncările din acțiune, cu 6 puncte înscrise în 21 de minute împotriva Spaniei. Emi Cățe a adunat și el 9 minute pe meci, adunând câte șase recuperări în partidele cu Cehia și Spania.

România întâlnește astăzi Muntenegru la ultimul meci de la EuroBasket 2017, de la ora 20:45.

Cel mai probabil însă nu va fi ultimul meci la un european pentru cei trei campioni ai noștri de la U20.

*foto: Valentin TodeaVizualizează pagina personală a jucătorului Emanuel Cățe
Vizualizează pagina personală a jucătorului Nandor Kuti
Vizualizează pagina personală a jucătorului Bogdan Nicolescu

Eduard Popa, Bogdan Isailă, Silviu Isailă / 07 September 2017 / 18:13


Galerie foto


Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. TOTALBASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului. După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Din aceeaşi categorie...
Tudor Costescu: „La echipa națională e un drum la care ne-am angajat pe termen lung”
Ce a spus selecționerul naționalei masculine despre naturalizare, jucătorii tineri ai primei reprezentative și cum vede ascensiunea lui Emi Cățe 
Se cunosc adversarii naționalei masculine 3X3 din calificările pentru Campionatul Mondial din 2019
Naționala feminină este deja calificată la turneul final de la Amsterdam 
Victoriile cu Macedonia și Kosovo nu ajută România în clasamentul actualizat de FIBA în februarie
„Vulturii” rămân pe locul 61 în FIBA World Ranking 
Interviu Emanuel Cățe: „Poate îmi pune Luka Doncic o vorbă bună!”
Emi ne-a povestit despre cum a ales baschetul, perioada la Real Madrid, prezentul la UCAM Murcia dar și despre visul de a juca în NBA 
Concluziile după participarea României în faza a doua a precalificărilor FIBA Eurobasket 2021
Care sunt punctele forte și punctele slabe ale „Vulturilor”, după cele patru meciuri cu Macedonia și Kosovo 
Giordan Watson, cel mai bun marcator al României în duelul din Kosovo
Emanuel Cățe a reușit un nou double-double spectaculos 
România câștigă la mare luptă partida din Kosovo
Watson și Cățe au strălucit în tabăra „Vulturilor” 
România va juca duminică seara în compania selecționatei din Kosovo
Partida din Priștina nu mai are nicio miză în economia clasamentului 
Emanuel Cățe: „Acestă echipă e încă în construcție și doar meci de meci ne putem îmbunătăți evoluția” (Video)
România va evolua duminică în deplasare împotriva naționalei din Kosovo 
Tudor Costescu: "O atmosferă deosebită şi în sală şi în sânul echipei"
Tehnicianul vulturilor se arată optimist în privinţa potenţialului Echipei Naţionale 
studentU da, corect
0 
nu cred ca i prea mare coada la nationalizari pt reprezentativa de baschet a RO. In plus, se poate oricand naturaliza un al doilea jucator.
@soso69: nu mai stiam exact cine cum s-a pozitionat :), vorbeam la modul general. N-am spus ca nu s-ar putea gasi variante mai bune. Am spus doar ca varianta asta este extrem de buna in momentul de fata avand in vedere ca nu avem in roman neaos care sa stie sa bata si sa apere mingea.  
click pt. Articol 25 February 2019 13:34
gyke @soso
0 
Asta cu jucătorii de Euroliga e un nonsens... Jucătorii de Euroligă nu sunt disponibili în ferestrele de calificare în care joacă România, deci nu te pot ajuta cu nimic. E nevoie de a naturaliza niște americani buni (ca să ai concurență și să ai opțiuni în caz de accidentări), dar care să nu joace atât de sus, să te folosească doar pentru a obține pașaport; de preferat mai tineri decât Watson.  
click pt. Articol 25 February 2019 13:19
0 
Sunt de acord cu tine, sunt jucatori cu mult peste valoarea lui Watson, indiferent de ce pozitie vb ( noi aveam nevoie de un 1-2).Dar hai sa fim seriosi ca inafara faptului ca ai pasaport european (care orice alta tara ti-l poate oferi daca are nevoie se tine), ce alte avantaje ai?Ca FRB e una dintre cele mai zgarcite entitati sportive din lume.De ce nu as alege, eu ca jucator strain, o tara in care baschetul sa fie sport profesionist si sa primesc un salar mare de la federatia acelei tari?Tu ai alege Romania?In cazul de fata, probabil a fost singura oferta de nationala pt Watson, care nu era idiot sa refuze pasaport european si ceva banuti in plus...Evident in toata aventura asta, agentul jucatorului in cauza joaca un rol extrem de important in factorul deciziei finale... 
click pt. Articol 25 February 2019 13:18
0 
Eu am fost unul dintre cei care au criticat naturalizarea lui watson si imi mentin parerea. Nu contest ca e un jucator bun si ca e indispensabil in nationala, eu doar sustin ca puteam aduce ceva mult mai bun. In conditiile in care in toate campionatele mari din Europa inca exista reguli cu privirea la folosirea jucatorilor extra-comunitari, eu cred ca exista multi jucatori americani din Euroliga care ar fi avantajati sa aiba pasaport romanesc.  
click pt. Articol 25 February 2019 12:11
studentU stam in 3-4 jucatori
0 
Watson, Cate, Dragoste si Bobe. Cand trebuie sa duca mingea Tohatan sau TG, e bai. Adica baietii astia au mari probleme in exact capitolul pe care ar trebui sa il stapaneasca perfect: dribling, depasire, protejarea mingii, pas. Deci cei care comentau in legatura cu oportunitatea naturalizarii lui Watson, ar fi bine sa isi revada parerile. Fara Watson ca PG si Cate PF, suntem printre cele mai slabe nationale din lume. Oricum suntem extrem de slabi.
Am privit cu emotii meciul de aseara si intr-adevar, baietii trebuie felicitati pentru daruire, in special dat fiind faptul ca meciul nu a avut o miza.
Dar cu acest lot nu putem emite pretentii la vreo calificare la un turneu final. Trebuie mai multi oameni mai inalti, puternici si cu skill-urile potrivite. Repet, cu TG, Tohatan, Orbeanu nu poti aduce plus valoare.
Nu stiu ce vine din spate, dar constructia e abia la inceput. Insa fara caramizi - jucatori cu potential, nu poti construi mare lucru, indiferent cat de bun antrenor sau manager de federatie esti. Deci pe langa regula cu U21 poate si bani bagati in centre de pregatire pentru varfurile de generatie ar putea contribui la o echipa cat de cat competitiva la nivel european, in 5-7 ani.  
click pt. Articol 25 February 2019 11:52
romeovura Felicitări
0 
Bine că am câștigat, dar e mai mult până la acea construcție a echipei. Bravo și să mai avem parte de acest gen de castiguri. Hai Romania 
click pt. Articol 25 February 2019 00:07
tanaseb Romania
0 
Ma bucur pentru aceasta echipa tanara. Imi pare rau pentru Rolly pentru ca sunt momente in care se pierde. L-as fi vazut pe Paliciuc in locul lui Virna (azi a fost din alt film). No, un succes bun. Bravo Romania! 
click pt. Articol 25 February 2019 00:01
gyke Simpatic
0 
Asta e ca aia cu căsătoriile între persoane de același sex... dacă România nu le recunoaște nu înseamnă că nu există.  
click pt. Articol 24 February 2019 12:37
rexdecebal kosovo?!
0 
Ce e aia, ce inseamna?! Nu exista....legal!!! 
click pt. Articol 23 February 2019 23:32
0 
Mulţumesc, am corectat. 
click pt. Articol 23 February 2019 22:08