Interviu cu viitorul baschetului românesc


O vară aproape perfectă pentru Emi Cățe, Nandor Kuti și Bobe Nicolescu

romania eurobasket kuti, nicolescu, cate

În ziua liberă de după meciul cu Ungaria, reporterii totalbaschet au avut plăcerea de a intervieva pe cei trei campioni europeni la juniori aflați în lotul lui Marcel Țenter. Nandor Kuti, Bobe Nicolescu și Emanuel Cățe au vorbit despre experiența de la EuroBasket 2017, de la Europeanul U20 câștigat de ei la Oradea, dar și despre viitorul naționalei României.

Cum a fost experiența până acum la EuroBasket 2017?

Emanuel Cățe: O experiență interesantă, mai ales că se organizează după atâta timp în România. Avem norocul să fie exact când suntem la începutul carierei și este un mare avantaj pentru noi. Avem ocazia să jucăm cu cei mai buni jucători din lume.

Nandor Kuti: Este o experiență benefică pentru noi. Mai ales acum că s-a băgat regula cu U23 pe teren în primul sfert. A fost foarte bine că am jucat.

Bobe Nicolescu: E o experiență foarte bună pentru noi pentru că o să acumulăm minute pentru turneele de calificare de la următoarele campionate. Sper eu ca experiența acumulată aici să ne ajute mult să putem să ne calificăm singuri și să nu trebuiască să organizăm ca să jucăm la următoarele turnee finale.

 La începutului verii v-ați adunat împreună la Turneul Final de la Oradea, la categoria U20 divizia B pe care l-ați câștigat. Cum a fost acel turneu?

Bobe Nicolescu: A fost un pic diferit față de anii precedenți. Am avut alt mind set față de când am jucat prima oară. Și antrenorul a avut un cuvânt de spus din acest punct de vedere. Am intrat mai hotărâți, am jucat mai mult în echipă și s-a văzut acest lucru și în rezultatul final.

Nandor Kuti: În primul rând am reușit să câștigăm prin apărare, am avut cea mai bună defensivă din turneu. E munca antrenorului Costescu și a noastră, a echipei, chiar am vrut să facem ceva, să nu mai stăm o vară întreagă degeaba să luăm locul 15, 16, 20 ca în anii trecuți și în meciurile acelea foarte importante, cu Rusia, Croația, Portugalia, chiar și în cel cu Georgia, cu apărare am reușit să câștigăm.

Emi, ai fost MVP la turneul acela, cum ai reușit acea performanță?

Emanuel Cățe: Încă de când am ajuns în campusul de pregătire s-a simțit foarte mult diferența față de ceilalți ani. Toți băieții voiau să facă performanță și spre deosebire de anii anteriori, am avut mulți jucători care au jucat în prima ligă la echipe profesioniste. Atmosfera a fost mult mai profesionistă și staff-ul tehnic și tot. Eu mi-am făcut treaba cât am putut de bine, am muncit foarte mult în fiecare meci, cu ajutorul coechipierilor am fost o echipă și s-a văzut până la final când am câștigat trofeul, cea mai mare performanță a României.

emi_cate eurobasket 2017

De cât timp jucați împreună?

Emanuel Cățe: Eu am fost în 2012 cu Kuti la U16.

Nandor Kuti: De la 13, 14 ani.

Bobe Nicolescu: De șase șapte ani.

Emi, tu joci pivot, Bobe și Kuti, voi jucați aceeași poziție, 2-3. Aveți vreo amintire de când ați jucat unul împotriva altuia?

Bobe Nicolescu: Da, eu am una, am un triple-double contra lui.

Nandor Kuti: Eu am un alley-oop peste tine.

Bobe Nicolescu: Da,da!

*amândoi râd*

Și acum că ați stat toată vara împreună, când veți juca unul împotriva altuia mai aveți cu ce să vă surprindeți?

Bobe Nicolescu: Normal, asta e și frumos. De asta am și rezistat atât pentru că de fiecare dată când ne-am întâlnit, am încercat să ne provocăm unul pe celălalt, să fim cât mai buni. Și inclusiv la lotul național. Și, vrând nevrând, vezi ce face celălalt și încerci să „furi” de la el, să îl depășești.

Ce ați reușit să prindeți cu această ocazie de la jucătorii mai experimentați din națională?

Bobe Nicolescu: De la fiecare ai câte ceva de învățat și așa ar trebui să abordăm această situație. Trebuie să învățăm de la fiecare câte ceva. De exemplu, Vlad Moldoveanu este un jucător extrem de profesionist, a făcut și o altfel de școală de baschet. Mandache este după cum știm un luptător, nu cedează niciodată. Eu personal și de la Titus Nicoară, pe care l-am avut coleg la Oradea, am învățat despre mișcarea în teren, pentru că are un IQ de joc foarte dezvoltat.

Kuti, de voie, de nevoie, ai fost însărcinat să duci mingea, să fii coordonatorul e joc al naționalei.

Nandor Kuti: Nu e ceva nou pentru mine că am jucat și la juniori, dar nu se pune, că e un cu totul alt nivel. Îmi place, chiar îmi place. E o onoare pentru mine să fiu coordonatorul de joc al naționalei României. Nu îmi imaginam niciodată că la 20 de ani voi avea această oportunitate.

Emi, ai jucat în primul meci mai mult, rotația mare pe pivoți te-a făcut în unele meciuri să joci mai mult, în altele mai puțin. Cu toate astea ce ai învățat de la ceilalți băieți?

Emanuel Cățe: Într-adevăr, antrenorul stabilește mereu cine cât joacă. Treaba mea a fost să intru și să dau tot ce am mai bun, cred că mi-am făcut datoria când am intrat, se putea mai bine, dar încerc mereu să învăț din fiecare experiență. Cum au zis Bobe și Kuti, de la fiecare ai ceva de învățat și trebuie să mergem mai departe.

Kuti, dunk-ul peste Saric în care te-a căpăcit îl pui pe highlights oricum? Te-ai dus foarte bine, ne-am ridicat în picioare de la masa presei. Povestește-ne faza respectivă.

Nandor Kuti: Nu mi se pare că mi-a pus el capac, să zic așa, ci eu nu am mai avut putere să ajung la inel în forță. Eram coast-to-coast, unul a băgat mână la minge. Ce pot să zic... cred că a fost până la urmă un highlight pentru mine, măcar am avut tupeul să o dau de sus peste Saric, unul dintre cei mai buni rookie din NBA.

I-ai rupt gleznele și lui Satoranski.

Nandor Kuti: Da, dar și cu Ungaria i-am rupt gleznele lui Vojvoda, l-am pus la podea și apoi am dat air ball. Trebuie să muncesc în continuare să duc fazele până la capăt, nu doar să fac niște highlights spectaculoase.

Bobe, tu îți iei zborul după fiecare coș marcat. De unde a venit ideea să te bucuri în felul acesta?

Bobe Nicolescu: A început ca o glumă cu colegii de la U20, chiar ca o glumă. După care m-au rugat ei „cum ar fi ca în meci să te bucuri așa” și a fost o chestie care a ajutat foarte mult la moralul echipei. A fost o atmosferă foarte bună la echipa aceea și în anumite momente am simțit că asta ne-a ajutat și ne-a dat aripi și am zis să păstrez bucuria asta și ne dă aripi.

Cum a fost să jucați împotriva unor echipe la un asemenea nivel? Ați simțit scouting report-ul lor?

Nandor Kuti: Părerea mea este că nu au avut la ce să facă scouting. Am jucat cam haotic, nu am reușit să executăm multe chestii în atac.

Emanuel Cățe: Nu am jucat ceva stabil. Tot timpul ne-am adaptat.

Nandor Kuti: Da, nu prea am jucat scheme. După părerea mea am jucat cel mai bine pe tranziție ofensivă, pe early offense. Nu mă bag peste planul tactic al domnului antrenor, dar mie mi s-a părut că puteam folosi mai mult early offense. Nu trebuia să stăm atât de mult în scheme pentru că dacă stăm în scheme jucătorii experimentați ne citesc repede și ne apără.

nandor_kuti eurobasket 2017

Era Cehia un adversar de învins dacă nu îi întâlneam în primul meci?

Nandor Kuti: Eu zic că da, dar vă dați seama, primul meci la EuroBasket după 30 de ani. Chiar dacă jucam fără nicio presiune, jucam acasă și am avut foarte multe emoții. Dacă jucam cu câteva zile mai târziu, aveam mai multe șanse.

Emi, pleci din ACB, mergi cu o ligă mai jos, care sunt perspectivele pentru noul sezon? Nu ai jucat foarte mult la Seviila, dar când ai intrat ai avut evoluți bune, într-un meci ai adus victoria pe final.

Emanuel Cățe: Chiar dacă nu am jucat foarte mult în ultimii doi ani în prima ligă din Spania, am acumulat foarte multă experiență, m-am antrenat zi de zi la capacitate maximă și sper ca în anul următor să aplic tot ce am învățat și să evoluez așa cum îmi doresc. M-am dus acolo pentru că o să am multe minute de joc, o să fiu unul dintre jucătorii principali ai echipei și sper să ajung cât mai sus după anul viitor, depinde. Totul depinde de cât muncești și cât îți dorești să crești ca jucător, ca persoană.

Kuti, campion cu U Cluj. Au venit niște băieți, au plecat alții. Vă păstrați titlul?

Nandor Kuti: Nu am de unde să știu, încă nu m-am întâlnit cu băieții, nu i-am văzut la antrenament, nu văd atmosfera de la echipă. Dar cu siguranță o să vrem să repetăm sezonul de anul trecut, în niciun caz nu ne mulțumim doar cu un trofeu.

Bobe, voi ați fost campioni în 2016 la Oradea, sezonul precedent ați avut probleme cu accidentările...

Bobe Nicolescu: Da, am avut un sezon foarte lung. A fost din câte știu cel mai lung sezon pentru o echipă românească. Știam de la început la ce ne înhămăm, am încercat să facem o treabă cât mai bună. Dar accidentările au avut un cuvânt de spus. Am jucat o bună parte din sezon fără Barnette, care fusese MVP-ul nostru un sezon înainte. Am jucat mult fără Zeno, Titus Nicoară, Pasalic. Sper ca sezonul următor să nu se repete astfel de lucruri. Sper să rămânem sănătoși și să ne măsurăm cu exactitate forțele în campionatul următor.

bobe nicolescu eurobasket 2017

La preliminariile pentru Mondial avem o grupă cu Croația, Italia sau Olanda, dar care sigur nu vin cu băieții de NBA. Ce șanse avem în fața acestor echipe?

Bobe Nicolescu: Nu știu ce șanse avem, dar dacă luptăm, ne adunăm cu toții, ne strângem să facem lucrul ăsta, avem toate șansele din lume. Sunt jucători foarte buni, dar intrați pe teren sunt tot jucători de baschet și ei greșesc. Și cred că și cu echipe precum Italia sau Croația putem să luptăm și de acolo rezultatele oricând pot să apară.

Emanuel Cățe: Sunt de acord. Echipele mari vor veni fără jucătorii de bază și este clar un avantaj pentru noi. Majoritatea suntem în țară și dacă din patru echipe se califică trei, șansele la victorie sunt extrem de mari.

Nandor Kuti: Cel mai important este să ne dorim să câștigăm să facem performanță la nivelul cel mai înalt. Să ne antrenăm la o intensitate tot mai mare.

Cu ce rămâneți după acest EuroBasket, avem bazele pentru o viitoare generație, o să vin și băieții de la U18 din spate. Vlad Moldoveanu, Mandache mai au 4-5 ani, reușim o calificare și de pe teren?

Bobe Nicolescu: Noi sperăm că da. De asta muncim, de asta tragem. Noi avem o generație bună la U20, cu ce mai vine din urmă și cu acei jucători cu experiență care rămân la lot avem șanse mari.

Emanuel Cățe: Nu pot să mă pronunț la ceilalți, dacă mai rămân, dacă mai joacă. Important e ca noi, cei ce venim din urmă, să ne dorim. Eu zic că în câțiva ani o să construim un nucleu foarte puternic, acum este prea devreme. Suntem încă mici comparativ cu cei de 30 de ani, cei consacrați. Eu zic că în câțiva ani o să facem o echipă foarte bună la naționala României și o să ne luptăm de la egal la egal pe viitor cu celelalte generații.

Nandor Kuti: Sunt de acord cu ei. Cel mai important e să aibă lumea încredere în noi. Și la turneul ăsta zicea lumea că o să pierdem, că o să ne facem de râs, dar uite că nu a fost chiar așa. Mereu ne-am ținut aproape de echipele mari, echipele cu nume. Dacă are lumea încredere în noi și noi avem încredere în noi, putem să ajungem și noi la un campionat european sau mondial.

Simțiți presiunea că trebuie să preluați ștafeta de la o altă generație devenită campioană la nivel juvenil?

Emanuel Cățe: Nu e deloc presiune, în fiecare zi ne antrenăm, jucăm baschet, e tot baschet până la urmă, nu trebuie să avem presiune. Suntem clar generația U20 cea mai bună din România, urmează să ne facem treaba mai departe. 

Bobe Nicolescu: Nu e o presiune, eu unul simt așa că trebuie să vină momentul când trebuie să preluăm ștafeta de la ceilalți. Dar nu e o presiune, e o provocare și eu cred că putem să facem o treabă la fel de bună ca cei care au fost înaintea noastră. Dar eu cred că vom face o treabă mai bună, sincer!

*toți râd*

 

În patru meciuri la EuroBasket, Nandor Kuti a fost titular în toate partidele și a prins 23,5 minute pe întâlnire, fiind cel mai bun pasator al naționalei, alături de Andrei Mandache. Trimis în special pentru sarcini defensive, Bobe Nicolescu a adunat 3,8 puncte pe întâlnire în doar 11,2 minute pe meci, cu 75% procentaj la aruncările din acțiune, cu 6 puncte înscrise în 21 de minute împotriva Spaniei. Emi Cățe a adunat și el 9 minute pe meci, adunând câte șase recuperări în partidele cu Cehia și Spania.

România întâlnește astăzi Muntenegru la ultimul meci de la EuroBasket 2017, de la ora 20:45.

Cel mai probabil însă nu va fi ultimul meci la un european pentru cei trei campioni ai noștri de la U20.

*foto: Valentin TodeaVizualizează pagina personală a jucătorului Emanuel Cățe
Vizualizează pagina personală a jucătorului Nandor Kuti
Vizualizează pagina personală a jucătorului Bogdan Nicolescu

Eduard Popa, Bogdan Isailă, Silviu Isailă / 07 September 2017 / 18:13


Galerie foto


Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. TOTALBASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului. După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Din aceeaşi categorie...
Surse: Kris Richard va fi următorul jucător naturalizat de România
Baschetbalistul american își va prelungi înțelegerea cu CSM CSU Oradea 
Alexandru Olah este MVP-ul etapei a 24-a în Belgia
Internaționalul român a reușit un double-double de senzație 
Primele partide de verificare pentru lotul U16 masculin al României
Tricolorii pregătiți de Branko Cuic și Sergiu Popa vor participa la un turneu în Serbia 
Toney Douglas, la naționala României?
Surse: Americanul este în vederea FRB pentru naturalizare 
Componenţa loturilor olimpice de 3x3 a fost aprobată de Consiliul Director al FRB
Ancuţa Stoenescu şi Radu Paliciuc sunt liderii celor două formaţii 
Tudor Costescu: „La echipa națională e un drum la care ne-am angajat pe termen lung”
Ce a spus selecționerul naționalei masculine despre naturalizare, jucătorii tineri ai primei reprezentative și cum vede ascensiunea lui Emi Cățe 
Se cunosc adversarii naționalei masculine 3X3 din calificările pentru Campionatul Mondial din 2019
Naționala feminină este deja calificată la turneul final de la Amsterdam 
Victoriile cu Macedonia și Kosovo nu ajută România în clasamentul actualizat de FIBA în februarie
„Vulturii” rămân pe locul 61 în FIBA World Ranking 
Interviu Emanuel Cățe: „Poate îmi pune Luka Doncic o vorbă bună!”
Emi ne-a povestit despre cum a ales baschetul, perioada la Real Madrid, prezentul la UCAM Murcia dar și despre visul de a juca în NBA 
Concluziile după participarea României în faza a doua a precalificărilor FIBA Eurobasket 2021
Care sunt punctele forte și punctele slabe ale „Vulturilor”, după cele patru meciuri cu Macedonia și Kosovo 
razv-an Naturalizati
0 
Poti oricati - Sau cati iti permite bugetul. De jucat poti juca doar unul odata. 
click pt. Articol 26 April 2019 20:50
razv-an Naturalizati
0 
Poti privați- sau cati iti permite bugetul; de jucat poate sa joace doar unul 
click pt. Articol 26 April 2019 20:48
0 
in ritmul acesta, echipa nationala va fi compusa din 3 americani si 2 sarbi.

eu as propune sa il naturalizam pe embiid. nu cred ca a apucat sa joace pentru cameroon :))))
 
click pt. Articol 26 April 2019 20:18
RG Mai bine nu
0 
Eu unul nu ma vad reprezentat de un american naturalizat pentru nationala Romaniei. 
click pt. Articol 26 April 2019 19:58
mailman nu-i prost cine cere, ce-i prost cine reglementeaza!
0 
Oradea este orasul din Romania cu cele mai mari sume atrase pe proiecte europene, asa ca in mod logic atrage cei mai multi jucatori americani naturalizati (doi!). Totusi am prefera sa fim iarasi orasul cu cei mai multi jucatori oradeni care evolueaza la echipa campioana (acum 15 ani aveam asa: Alexe (oradean!), Szigjarto, Apostol si parca inca unul...) si sa lasam Clujului si Sibiului placerea aceasta de care cam abuzeaza acum Achim, de a "scoutiza" americani de calitate cu care sa atace Titlul. In momentul actual nu putem sa-l invinuim pe Achim pentru ca face acest lucru si castiga Campionat dupa Campionat...  
click pt. Articol 26 April 2019 19:38
JCN Hmm
0 
E cel mai bun jucator din campionat fara dubiu si ar aduce un plus nationalei dar totusi adversarii sunt cu mult peste nivelul din prima noastra liga. Pe de alta parte FRB trebuie urgent sa modifice regulamentul; un jucator strain chiar daca e naturalizat nu poate fi considerat jucator roman in prima liga. 
click pt. Articol 26 April 2019 16:28
Buzestii Poate da,poate nu,
0 
Depinde din ce unghi analizezi speta.Ca si in cazul lui Watsonescu,Cristian Richardescu e un jucator de top in campionatul nostru,dar nu ar aduce atata plusvaloare de cata ar avea nevoie nationala noastra pentru a-si ridica semnificativ nivelul.Mai degraba cred e un cumul de incapacitate manageriala si financiara a FRB. 
click pt. Articol 26 April 2019 16:09
gyke Da, de ce nu...
0 
Singurul dezavantaj e varsta si la el, 30 de ani anul asta, desi pana la urma, 3-4 ani te-ai mai putea folosi de el.
Dar altfel, ca jucator e super ok si in plus, jucand la noi in campionat, este disponibil pentru actiunile echipei nationale. Altfel, un jucator angrenat in Eurocup sau Euroliga (presupunand ca am putea accesa un astfel de jucator), este inaccesibil pentru tururile preliminare pe care Romania trebuie sa le joace. 
click pt. Articol 26 April 2019 14:54
0 
Pacaleala sau nu, macar sa fi fost un strain mai tanar, sa ne poata ajuta pentru mai multi ani. 
click pt. Articol 01 April 2019 21:38
RG Nu
0 
Mai bine jucam doar cu romanii nostri. Eu unul nu simt ca sunt reprezentat de "romanul" Watson, chiar daca il apreciez ca jucator. Prefer sa fie romani, altfel nu vom creste niciodata.  
click pt. Articol 01 April 2019 18:10