Stiri

Ivan Stefanovic și blocajul cât o calificare!

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.04.2013

 

Ivan Stefanovic este unul dintre principalii actori ai seriei pe care CSM Oradea a câștigat-o împotriva lui U Mobitelco Cluj-Napoca, în turul inaugural al playoff-ului Ligii Naționale de baschet masculin. Sportivul ex-iugoslav a oferit o demonstrație de măiestrie în partidele în care i-a fost încredințat rolul lui Sasha Topcov.

În vârstă de 33 ani, Stefanovic se află la primul sezon pentru CSM Oradea. El vine după un sezon alături de Rapid și patru cu BCM U Pitești. Este acel jucător pe care nu prea multă lume l-a privit cu ochi buni atunci când a venit la Oradea. Principalul motiv este lipsa statisticii.

Ei bine, Stefanovic și-a pus întreaga experiență în slujba echipei și a dovedit că numai prin sacrificiu și inteligență se poate câștiga în playoff. Adică principalele calități ale lui Ivan.

Omul este complet atipic. Sau complet normal? Obișnuit? El se bucură mai mult atunci când colegii săi marchează. Mai ales atunci când echipa sa câștigă. N-are nicio importanță dacă el nu punctează cu lunile. Dacă nu recuperează cu săptămânile. Statistica individuală nu are nicio relevanță pentru el. Câți antrenori cerebrali nu-și doresc un astfel de exemplar în echipă? Până la urmă vorbim despre un sport de echipă. Despre un joc colectiv. Nu e firesc să joci pentru echipă? Să te sacrifici pentru rezultatul final?

Stefanovic a jucat grozav în seria cu U Mobitelco Cluj. Nu pentru statistică. Ea a fost într-adevăr mai bună decât în sezonul regulat, însă motivele principale sunt cu totul altele.

Achim l-a folosit propriu-zis în locul lui Topcov. Desigur nu are procedeele specifice poziției compatriotului său și nici kilogramele acestuia. Dar, Stefanovic a jucat rolul pivotului pentru CSM Oradea în seria cu U Mobitelco Cluj.

Cât de bine a făcut-o? Ei bine imaginea cu care mărturisesc că am adormit în cursul nopții de duminică și m-am trezit în dimineața de luni este cu blocajul formidabil pe care Stefanovic l-a făcut pentru elibera calea lui Nemanja Maric spre coșul victoriei. Cel al calificării. Tot respectul pentru căpitanul echipei orădene și pentru aportul său în această serie, mai ales în Meciul 4, însă Stefanovic dintr-un blocaj i-a scos din joc atât pe Nikolov, apărătorul lui Maric la acea fază, cât și pe Djapa, apărătorul lui Ivan. Practic i-a imobilizat. Sau hipnotizat. Pe amândoi. Doi coloși. Doi jucători mai masivi, mai puternici decât el. Acel blocaj e ca și cum Stefanovic ar fi marcat coșul victoriei. Cel mai mare coș din istoria de un deceniu a lui CSM Oradea.

Cu această imagine Stefanovic a mai demonstrat o dată că pe lângă inteligență, experiență, echilibru și altruism, el a mai reușit un moment de neuitat oferit suporterilor echipei din Oradea. Acest paravan, uriaș cât o serie de playoff, vine să completeze coșul de trei puncte cu care și-a învins fosta echipă în prima etapă a acestui sezon, respectiv capacul ireal administrat lui Sean Barnette în meciul de cupă de la Arena Antonio Alexe.

În rest, Stefanovic a arătat cine este cu adevărat. Un tip extrem de inteligent, care l-a năucit efectiv pe Dalibor Djapa în meciurile de la Cluj. Un jucător esențial în apărarea match-up zone. Respectiv un baschetbalist care s-a adaptat unui rol și unei poziții pe care nu jucase înainte. Iată o dovadă că Stefanovic știe foarte bine ce fac colegii săi de echipă. Poate să preia rolurile coechipierilor și o poate face cu succes. Pe termen lung.

A marcat în Meciul 4 și a înscris inclusiv de la distanță într-o partidă cu miză. S-a luptat și a oferit în permanență. A marcat, a recuperat, a pasat, a comunicat, dar mai ales, pentru cine își amintește de finalul Meciului 4, a interceptat o minge la Derek Wright cu trei minute înainte de final, a fost mingea de pe urma căreia William Franklin a readus Oradea la conducere, scor 69-67. Adică încă o fază de jucător mare pe care Stefanovic a realizat-o atunci când a trebuit.

Pentru unii Stefanovic va rămâne un jucător poate decent, poate plictisitor, poate invizibil. Poate fi acel jucător cu dribling înalt care preferă să paseze mingea dacă își găsește un coleg despre care știe că are capacitatea să o trimită în coș. Însă pentru alții sârbul este omul care a câștigat prima serie din istoria clubului CSM Oradea.

Foto: Manases Sandor (www.sportoldal.ro) 

4 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Big Ghitza :

    Ivan
    Frumos articol! Multumim Ivan!!! Un jucator muncitor, un caracter adevarat!

    cu 10 ani în urmă (23.04.2013) Raspunde
  • CSM CSU Oradea nexco :

    DA
    Mutarea castigatoare a antrenorului . Poza caracterizeaza 100% jucatorul Stefanovic . MULTUMIM !

    cu 10 ani în urmă (23.04.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca m.sandor :

    @nexco
    ti as da like la comment:D.in sfarsit cineva vede dincolo de poze.

    cu 10 ani în urmă (27.04.2013) Raspunde
  • CSM CSU Oradea age-of-mythology :

    la o saptamana dupa
    "Ciulin si tehnicul cat o calificare"
    ....
    pacat...

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate