Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Larisa Toma, Ancuța Stonescu și Andra Mandache, veteranele baschetului feminin românesc

Valentin Todea

Valentin Todea
16.01.2017

Baschetul feminin românesc ne mai oferă în prezent puține repere, având în vedere numărul masiv de jucătoare străine care ajung în Liga Națională, sezonul actual fiind inedit în acest sens, toate echipele beneficiind de aportul unor sportive din afara țării noastre.

Cu toate acestea, există anumite baschetbaliste românce la care ne putem raporta, care au obținut performanță pe plan intern și extern și care ne-au încântat ani la rândul cu prestațiile lor, indiferent de echipele la care erau legitimate.

Printre acestea, se remarcă în mod special trei jucătoare datorită faptului că se află încă în activitate, duelându-se etapă de etapă tocmai în Liga Națională, având o activitate îndelungată în carierele acestora de profesioniste. Larisa Toma, Ancuța Stonescu și Andra Mandache evoluează la nivel înalt din anii 1990, fiind singurele baschetbaliste în activitate care au jucat atât atunci, cât și acum în campionatul intern.

Toate cele trei jucătoare au fost implicate în finala din 1998 a campionatului național, atunci când ICIM Arad a trecut de Rapid București în 5 meciuri, partida decisivă disputându-se la Arad. Stoenescu și Mandache apărau culorile galben-albastre ale clubului arădean, în timp ce Larisa Toma (fostă Serghei) juca pentru Rapid București.

Larisa Toma impresionează la cei 43 de ani ai săi, dând impresia că nu va renunța niciodată la a practica sportul cu mingea la coș. Originară din București, sportiva ce evoluează pe postul de pivot a jucat în cea mai mare parte a carierei în țara noastră, trecând pe la toate echipele românești de top. Timp de două sezoane, Larisa a activat în campionatul din Polonia, însă în 2006 a revenit în România, unde a cucerit numeroase trofee și premii personale.  În stagiunea actuală, pivotul are statistici de 6.5 puncte, 7.1 recuperări, 2.0 assist-uri și 0.6 capace pe întâlnire pentru CSM Târgoviște.

Ancuța Stoenescu a continuat să fie în ultimii ani o piesă de bază și în angrenajul echipei naționale, reușind de asemenea dubla în 2016 alături de formația din Sfântu Gheorghe, cucerind Liga Națională și Cupa României. Născută la Timișoara, Stoenescu a evoluat câteva sezoane și în străinate, în campionatele din Cipru sau Israel, însă din 2009 activează neîntrerupt în România. Deși în 2011, pe când se afla la Danzio Timișoara, declara că va mai juca trei ani după care se va retrage, aceasta nu dă semne că va pune punct carierei. Precum Larisa Toma, Ancuța a evoluat de asemenea la toate echipele cu pretenții din România. În ediția curentă a Ligii Naționale, fundașul a adunat până acum medii de 4.8 puncte, 1.7 recuperări, 0.6 pase decisive și 0.6 intercepții.

Andra Mandache a părăsit devreme întrecerea din România, îndreptându-se spre o carieră lungă în campionatele europene, cu o excepție în stagiunea 2006-2007, atunci când a fost legitimată la Biandra Târgoviște. Arădeanca și-a făcut un nume în Italia, acolo unde a jucat vreme de 9 sezoane. În vara anului trecut, Mandache s-a întors în țara natală, semnând pentru Universitatea Cluj-Napoca, unde are în prezent medii de 11.8 puncte, 6.0 recuperări, 3.0 pase decisive și 1.1 intercepții.

Ne rămâne să sperăm doar că vor exista baschetbaliste care le vor călca pe urme și care se vor inspira din carierele îndelungate și pline de succese ale acestora, astfel încât să ne putem bucura de un spectacol de calitate în sălile din România și nu numai.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!