Stiri

Lupta pentru playoff este aproape de a intra în linie dreaptă

Noémi Csiki

Noémi Csiki
23.01.2014

După această săptămână, pe primele șase poziții în clasamentul Ligii Naționale de Baschet Masculin se situează echipe cu același număr de puncte: CSU Asesoft Ploiești, CSM Oradea, U Mobitelco Cluj, CSU Atlassib Sibiu, BC Mureș și Energia Rovinari au acumulat câte 23 de puncte până acum.

Pe de o parte, această situație poate semnala un echilibru valoric în rândul formațiilor din fruntea tabelului, echilibru indicat și de faptul că ocupanta locului 10 (Steaua CSM) are cu doar două puncte în minus (21) față de lider.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la numărul partidelor jucate de către cele șase echipe din frunte, observăm că egalitatea dintre cele șase echipe este doar o „iluzie optică”: două dintre ele (U Mobitelco și Energia) au câte-un meci mai mult jucat. Mai exact, celelate patru au câte-un meci mai puțin față de numărul etapelor scurse: CSU Asesoft are o restanță cu Gaz Metan Mediaș, CSM Oradea și CSU Sibiu au câte-o restanță din tur, cu BC Mureș. Deși mureșenii au două restanțe, ei au jucat o partidă în devans (cu Farul), deci adunat, și ei au un meci în minus. Astfel, practic, doar patru echipe sunt la egalitate pe primele locuri în momentul de față: Ploiești, Oradea, Sibiu și Mureș. 

Până în data de 29 februarie, toate restanțele vor fi recuperate, iar etapa a 21-a, pentru care a contat meciul jucat în devans de BC Mureș este programată pentru aceeași dată (deși meciurile etapei 21 se vor întinde, probabil, pe mai multe zile). Astfel, după încheierea etapei a 21-a, dacă nu vor avea loc alte reprogramări ale unor partide, clasamentul va fi într-adevăr „la zi”, adică toate echipele vor avea un număr identic de meciuri jucate (21), iar ordinea va reflecta mai bine situație de la momentul respectiv.

Egalitatea la 23 de puncte dintre cele șase echipe se va „sparge” mâine, 24 ianuarie, după terminarea primei partide din etapa 15, dintre Energia Rovinari și U Mobitelco. Astfel, cele două echipe vor avea două meciuri jucate în plus față de celelalte patru formații din prima linie și vor ocupa primele două locuri în clasament. Cel puțin, până când și celelalte echipe își vor juca meciurile din etapa a 15-a. Sâmbătă, 25 ianuarie, BC Mureș va întâlni pe Gaz Metan Mediaș, iar duminică, 26 ianuarie, CSU Asesoft va juca la Pitești, iar CSU Sibiu, la Oradea.

Desigur, poziția în clasament după 14 etape nu înseamnă prea mult: abia am trecut de jumătatea sezonului regulat. Matematic, încă nicio echipă nu este calificată, nici ieșită din cursa pentru playoff. Totuși, în etapele următoare, formațiile care sunt în frunte acum au șansa să se desprindă decisiv, iar ocupantele ultimelor locuri ar avea nevoie de o serie de miracole pentru a ajunge printre primii opt. După câteva etape, posibilitățile matematice se vor diminua, iar și se pare că lupta pentru ultimele poziții de playoff va fi una acerbă: în afară de ultimele trei clasate, toate echipele au șanse reale și vor încerca să dea tot pentru a-și asigura un loc în sferturile de finală. Astfel, echipele de la mijlocul clasamentului vor deveni tot mai periculoase: fiecare victorie va fi importantă pentru ele. În același timp, formațiile de pe primele poziții vor începe calculele pentru un loc cât mai avantajos, pentru un parcurs cât mai accesibil spre finală. 

Pe scurt, va începe partea cea mai interesantă a campionatului. Dacă luăm în considerare și faptul că lupta a fost captivantă și până acum, ne putem aștepta la o perioadă extrem de palpitantă din punct de vedere baschetbalistic. Singura luptă care va lipsi din această competiție va fi cea pentru păstrarea locurilor în LNBM: playout-ul.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate