Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Marcel Urban: „Echipa noastră este pusă într-o situațăe foarte gravă de retragere din toate competițiile”

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
25.09.2016

Joia trecută o nouă echipă din Liga Națională de Baschet feminin anunța că este aproape de a se retrage din Liga Națională de Baschet Feminin. Motivul îl reprezenta și dublarea baremurilor pentru plata arbitrilor, comisarilor, oficialilor, medicilor și a tuturor celor implicați la oficierea unui joc de baschet.

Președintele Universității Vasile Goldiș ICIM Arad, Marcel Urban, a trimis o scrisoare deschisă Federației și tuturor cluburilor din prima ligă anunțând faptul că echipa sa poate ajunge în incapacitate de plată datorată dublării baremurilor, dar și a modificării sistemului competițional al LNBF. 

Mai exact, după retragerea BCM Danzio Timișoara și CSU Alba Iulia, federația a decis să modifice programul competițional al primei ligi feminine de baschet. Reprezentanții FRB au propus cluburilor două variante. Prima variantă era o copie fidelă a sistemului de anul trecut, cu 10 echipe participate: tur-retur + playoff/playout, iar cea de a doua un sistem competițional asemănător campionatului masculin: tur-retur + Top 6 + playoff primele 8 și retrogradează ultimele două. Votarea s-a desfășurat ad-hoc, la clinicul de antrenori organizat de FRB, iar în unele situații cluburile au fost reprezentate de către antrenori. După prima votare scorul a fost de 6-4 în favoarea primei variante. După mai multe insistări, CS Polihenica Iași s-a răzgândit și a optat pentru varianta secundă, iar cu câteva clipe înainte de o tragere la sorți, deoarece după vot se înregistra egalitate la 5, oficialul CSM Târgoviște a decis să se răzgândească și el, iar astfel s-a impus cea de a doua variantă.

Conform calculelor efectuate de președintele Univ. Goldiș ICIM Arad, cele două modificări au dus la creșterea cheltuielilor cu 129.950 RON per echipă, sumă de care galben-albaștri afirmă că nu dispun deoarece cheltuielile nu au fost prevăzute când s-a realizat structura bugetului. 

În scrisoarea sa, Marcel Urban mai enumeră și alte probleme precum aglomerarea campionatului prin adoptarea celei de a doua variante. Cu toate acestea, cluburile din LNBF sunt obișnuite cu desfășurarea meciurilor într-un timp foarte scurt, exemplu fiind stagiunea precedentă. În final președintele arădenilor propune revenirea la prima variantă a sistemului de desfășurare respectiv o întâlnire a tuturor președinților de cluburi.

Ca urmare a deciziei Biroului Federal din data de 15.06.2016,cu aplicativitate incepand cu sezonul 2016-2017,Federatia Romana de Baschet a modificat (dublat) TACIT baremurile pentru plata arbitrilor, comisarilor, oficialilor,medicilor si a altor persoane care oficiaza la buna desfasurare a unui joc de baschet. 

 Mentionam ca aceasta Hotarare a Biroului Federal a fost transmisa oficial catre cluburi (DUPA 3 LUNI), prin adresa nr. 2133/14.09.2016, in data de 19.09.2016,adica cu nici 2 saptamani inainte de inceperea campionatului.  

Clubul nostru C.S. Baschet Arad,prin echipa Univ. Goldis ICIM Arad a trimis la Federatia Romana de Baschet e-mail-ul de mai jos:

'Va informez ca datorita schimbarilor de sistem competitional, echipa noastra este pusa intr-o situatie foarte grava de retragere din toate competiile interne,deoarece cheltuielile survenite ca urmare a adoptarii acualului (noului) sistem convenit de FRB,cresc dupa cum urmeaza:

- 10 meciuri in plus (dupa noul sistem competitional) cheltuielile suplimentare se ridica la:
                10 meciuri X 5000 lei/media unui joc acasa sau in deplasare = 50.000 lei in plus

- Datorita dublarii baremurilor de la 511 lei la 1022 lei pentru: arbitrii, comisari,oficiali,medici si a altor persoane,aceste cheltuieli suplimentare se ridica la: 21.000 lei
           explicatie:  511 lei (in plus) la masa oficiala + o medie de 1000 lei pentru cei 3 arbitrii (din acest sezon vor fi 3), comisar, = 1500 lei/meci; 
fiind 10 echipe in campionat,rezulta ca sunt 9 jocuri acasa + 4-5 jocuri in play-off = 14 jocuri. 1500 lei X 14 jocuri = 21.000 lei

- Tot datorita noului sistem competitional, campionatul se prelungeste cu minim 2 saptamani,acest lucru impunand o marire a bugetului de cazare si masa a echipei dupa  = 25.200 lei in plus

- Minimum 2 saptamani de cheltuieli in plus pentru salarizarea (inclusiv taxale aferente) echipei = 7500 euro X 4.5 lei =33.750 lei in plus.

Doar dupa un simpul calcul expus mai sus reiese un total general de: 129.950 lei , suma in plus de care echipa noastra nu dispune (credem ca si alte echipe) in bugetul calculat, planificat si aprobat pentru sezonul 2016-2017, aceasta in conditiile in care mare majoritate a cluburilor se bazeaza pe subventie din bani publici pentru participarea in competitiile interne.  

Schimbarea sistemului competitional facandu-se si anuntandu-ne mult prea tarziu impreuna cu dublarea baremurilor, ne pune in situatia de a nu putea termina acest campionat si propunem revenirea la varianta A,cu specificatia ca pentru editia urmatoare de campionat nu suntem impotriva aplicarii acestei variante,oferindu-ne posibilitatea de a bugeta noile cheltuieli survenite. ''

Toate calculele de mai sus au fost facute la situatia echipei noastre (ICIM Arad), dumneavoastra ramanand sa va actualizati calculele,conform cheltuielilor proprii,dar rezultatul va fi asemanator,poate mai surprinzator.

Va aduc la cunostinta ca mai sus,nu au fost calculate si dublarea baremurilor pentru LIGA 1 (liga secunda obligatorie pentru echipele cu mai mult de 2 straine in lot).
Totodata dupa noul sistem competitional (varianta B ),programul competitional al Ligii Nationale este foarte incarcat cu foarte multe etape intermediare incepand din luna Februarie 2017 (inclusiv final 8 al Cupei Romaniei),tocmai cand trebuie sa se desfasoare in paralel si LIGA 1,acolo unde in majoritatea echipelor aproape aceleasi jucatoare (romance) participa in Liga Nationala,Cupa Romaniei si in Liga 1, din punctul nostru de vedere trebuie re-gandit si sincronizat un program normal intre Liga Nationala,Cupa Romaniei si Liga 1 (Liga 1 care nici nu stim cand va incepe si cand se termina),toate acestea printr-o analiza comuna si corecta,cu incepere din sezonul urmator,adica 2017-2018. 

Propun o intalnire a tuturor conducatorilor de cluburi (presedintilor,managerilor,sponsorilor),din baschetul feminin impreuna cu conducerea Federatiei Romane de Baschet,unde putem sa expunem toate problemele majore cu care ne confruntam (aici ma refer la sistemul competitional neconform cu realitatea,cat si la cheltuielile suplimentare foarte mari survenite si ne-bugetate de catre echipe, dupa decizia Biroului Federal de dublare a baremurilor la toate categoriile din baschetul romanesc), sa gasim si stabilim impreuna cele mai bune variante pentru bunul mers al baschetului feminin romanesc.

Daca ati constatat ca cele mentionate mai sus afecteaza si echipa dumneavoastra, va rog sa faceti o nota de informare catre FRB si din partea clubului pe care il reprezentati,pentru ca impreuna sa schimbam si sa ne organizam mult mai bine. 

"Doar impreuna vom reusi."

2 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita :

    ...
    E singurul care a avut cuae să spună adevărul. FRB ar trebui să se gândească bine dacă mai are nevoie de baschet feminin. Aici sponsorii lipsesc cu desăvârșire, drepturi TV nu există iar banii de la bugetul local vin când au chef primarii. Iar taxele FRB vor sufoca echipele, majoritatea destul de sărace. Puține echipe de baschet feminin nu au datorii, poate cele care nu s-au hazardat să plătească salarii de mii de euro dar, reversul medaliei, s-au zbătut în mediocritate.

    cu 7 ani în urmă (25.09.2016) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe megan :

    respect
    Urban e de o viaţă în anturajul baschetului. Câteodată înainte de a lua o hotărâre, FRB-ul ar trebui să-şi consulte membrii, doar pentru aceasta este "federaţie", şi nu "societate pe nume colectiv".

    cu 7 ani în urmă (29.09.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!