Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Marius Duncă: „Vom face legea sportului să fie foarte clară”

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
22.02.2017

În România nu există un cod al dreptului sportiv, „piatra de temelie” fiind în continuare Legea Educației Fizice și a Sportului nr. 69/2000 ce reglementează modul de funcționare al sportului românesc și conține norme generale cu valoare de principiu. Marea majoritate a cluburilor sportive din țară sunt finanțate din bani publici, iar jurisprudența neunitară a Curților de Conturi dă mari bătăi de cap președinților de cluburi. Cel mai bun exemplu este formația Baschet Club Timișoara, care a funcționat ani la rând fără probleme, însă în cele din urmă inspectorii Curții de Conturi au considerat că finanțarea este ilegală.

De asemenea, retribuțiile sportivilor se realizează în funcție de cum agreează organele de control locale. Într-un județ jucătorii sunt obligați să își înființeze PFA-uri, în timp ce în alt județ sportivii sunt plătiți în baza convențiilor civile ori contracte de muncă.

Subiectul a fost abordat de către ministrul Tineretului și Sportului, Marius Duncă, într-un interviu acordat publicației gsp.ro. Acesta a declarat că își propune să creeze o lege care să fie foarte clară și să rezolve toate problemele existente în momentul de față.

O să facem Legea să fie foarte clară, vom cere şi părea Curţii de Conturi. Orice vom face, vom cere şi părerea lor. Este un moment în care trebuie să ne punem toţi la masă, toţi factorii decizionali şi să găsim soluţii. Să nu mai aruncăm vina, am făcut, e de vină Curtea de Conturi că a venit şi ne-a sesizat şi blocăm finanţarea. NU! Până să vină Curtea de Conturi, noi trebuie să respectăm legislaţia în vigoare.

Este un moment zero al sportului românesc în care trebuie să conştientizăm că mai jos de atât nu putem. Avem nevoie de un restart pentru tot ceea ce înseamnă sport.

În şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, am înfiinţat Consiliul Naţional al Mişcării Sportive. Fac parte din acest Consiliu: preşedinte – ministru MTS, vicepreşedinţi - secretarul de stat şi subsecretarul de la MTS, membri, la nivel de secretari de stat – Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Mediului de Afaceri, Ministerul Afacerilor Interne, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie. În cadrul Consiliului, vom dezbate, o să discutăm Legea Sportului, vom asculta părerea oamenilor de afaceri, ce îşi doresc ei. Îşi doresc să finanţeze, dar vrem să auzim de la specialişti. Avem problemele de salarizare. Vă dau un exemplu, profesorii-antrenori au salariul minim pe economie, trebuie să reglăm şi lucrurile acestea. La orice activitate sportivă trebuie să implicăm toţi primarii, din acest motiv am cerut şi Ministerul Dezvoltării pentru că este un moment în care trebuie să conştientizăm problemele reale ale sportului.

Rolul Consiliului Naţional al Mişcării Sportive este să reglementeze legea, ca să nu mai fie interpretată, să dea posibilitatea tuturor să suţină sportul, că vorbim de Primării, că vorbim de Consilii Judeţene, că vorbim de Mediul de Afaceri, să avem o legislaţie definită, clară şi o transparenţă”

De când am venit ministru nu vreau să caut cine este vinovat, ştiu doar care sunt problemele. Am avut discuţii cu Federaţiile, cu Direcţiile Judeţene de Tineret şi Sport, cu cluburile care le avem în subordine, vreau să mă întâlnesc cu reprezentanţii presei pentru că ei ştiu foarte bine care sunt problemele, după care le analizăm, avem o radiografie clară şi cred că suntem responsabili de ceea ce se va întâmpla în viitor.

Cu siguranţă, legislaţie, dacă eu stat nu pot să te sprijin financiar, măcar încerc să las o portiţă legală ca mediul de afaceri să vină în sprijinul sportului.

Întrebat dacă se dorește plafonarea salariilor sportivilor plătite de la bugetul de stat sau de la cel al autorităților locale, până la echivalentul a trei salarii medii pe economie, adică aproximativ 1.500 euro pe lună, ministrul a răspuns negativ.

Nu am cunoştinţă de aşa ceva. Ca să ai o iniţiativă, trebuie să ai consultare prealabilă a Ministerelor implicate. Nici nu am auzit vreo discuţie, nu am fost chemaţi la vreo dezbatere sau să lucrăm pe această iniţiativă.

Bugetul sportului pentru 2017 este cu 0,26% mai mare față de 2016, în valoare totală de 316.348.000 lei (puțin peste 70 de milioane de euro), iar veniturile proprii vor reprezenta 115.530.000 de lei.

foto: gsp.ro

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    agariciul asta
    crede ca pacaleste pe cineva cu balivernele pe care la indruga. Iarasi momentul 0 al sportului romanesc, iarasi facem o comisie inter sectoriala ca sa aiba su oamenii din ministere pe unde sa isi dea cu parerea si iarasi nu nimeni responsabil de rezultate sau de lipsa lor mai bine zis. Timpul trece, leafa merge, mai un contract cu statul, mai o duma si uite asa mai trec 4 ani de "reforma".
    Schimbarea trebiuie sa vina bottom-up si trebuie sa aiba ca punct central win-win-win situations. Castig pt sectorul sport, pt administratiile publice locale si pt mediul business. Si nu in ultimul rand castig pt cetateanul de rand care sa poata merge sa faca o miscare pe un teren amenajat corespunzator sau sa urmareasca un meci al unei echipe care face performanta.
    In RO nu exista experti pt dezoltarea de politici in domeniul sportului, exista doar practicieni si politicieni. Gapul asta trebuie acoperit la nivel local si national daca vrem sa vedem niscaiva schimbari reale si nu doar vorbe aiurea.

    cu 7 ani în urmă (22.02.2017)
    • U BT Cluj-Napoca KBSC2430:

      Dunca
      Cum sa fie sportul romanesc altfel daca asta a zis ca merita sa fie ministru pentru ca din când in când mai face sport? Daca oamenii astia îs in conducere nu ne mai mira nimic...

      cu 7 ani în urmă (22.02.2017)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!