Stiri Acvile

Matee Ajavon, prima sportivă naturalizată de Federația Română de Baschet?

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
23.02.2016

Matee Ajavon la minge, într-un meci susținut de CSM Târgoviște în compania ICIM Arad (sezonul 2012/2013) / Foto: Răzvan Păsărică 

Modificarea normelor legale ce reglementează obținerea cetățeniei române, Legea nr. 21/1991, printr-o ordonanță de urgență ce a fost adoptată la finele anului precedent a deschis posibilitatea Federației Române de Baschet de a naturaliza sportivi străini având obligativitatea de a-i folosi în cadrul loturilor naționale de seniori și senioare. 

Conform legislației în vigoare, Ministerul Tineretului și Sportului deține prerogativa exclusivă de a iniția hotărârea de Guvern pentru acordarea cetățeniei române. Cu alte cuvinte federațiile întocmesc dosarele sportivilor străini pe care doresc să-i folosească în activitățile loturilor naționale și le înaintează MTS-ului, entitate ce decide dacă sunt respectate condițiile legale de acordare a cetățeniei. În acest sens secretarul de stat, Carmen Tocală, a declarat agenției news.ro că naturalizarea sportivilor străini se va face fără a afecta într-un fel activitatea sportivilor români, federațiile dorind să completeze loturile naționale pe posturile neacoperite de sportivi autohtoni valoroși. 

Pe surse site-ul nostru a aflat că forul românesc se află în discuții avansate cu jucătoarea ce a evoluat în Euroligă, în stagiunea 2012-2013, alături de CSM Târgoviște, Matee Avajon. Sportiva de origine americană nu se află la prima tinerețe, având 30 de ani și actualmente evoluează în Polonia la Energa Torun, pe postul de fundaș.

Avajon este o prezență constantă în WNBA, evoluând la Houston Comets, Washington Mystics sau Atlanta Dream. De-a lungul carierei, în perioada 2008-2014 a mai evoluat în campionatul Turciei, însă doar două sezoane le-a bifat integral, cel din 2011-2012 la Optimum TED Ankara respectiv în 2013-2014 la Mersin BSH Bld. Ultimele două stagiuni le-a petrecut în Brazilia, doar presezon, în WNBA la Atlanta Dream și actualmente în Polonia, fiind într-o vizibilă scădere de formă, cu medii de 5.9 puncte (43.4% x2, 16.7% x3 și 82.2% de la libere), 2.5 recuperări, 2.4 pase decisive și 1.4 mingi câștigate înregistrate vara trecută în WNBA. Anul acesta Ajavon are o linie statistică de 14.1 puncte, cu 43% x2 și 28% x3, 3.9 recuperări și 4.5 pase decisive în 15 meciuri disputate.

Fundașul ce deține pașaport american este născut însă în Africa, pe pământ liberian, aspect care i-a încurcat pe oficialii forului românesc, după cum a declarat Horia Păun pentru site-ul news.ro.

Şi la fete, şi la băieţi ne dorim jucător pe postul de coordonator. La fete suntem în discuţii avansate cu o jucătoare care a mai evoluat în România, la CSM Târgovişte, atunci când juca în Euroligă. Fetele din naţională o cunosc, au recomandat-o. Avem acceptul ei, este cetăţean american, dar am aflat că e născută în Africa, astfel că se complică tot dosarul de cetăţenie, fiind nevoie de documente speciale apostilate din ţara de origine. La FIBA intervine şi certificatul de naştere în astfel de situaţii, astfel că totul s-a prelungit din cauza formalităţilor. Sperăm să rezolvăm cu actele ei până la finalul anului

Este vorba şi de verificări ale SRI, nu doar de documente. Dacă însă sportivul respectiv a jucat la noi în campionat, totul se simplifică, pentru că, anterior, au fost făcuţi nişte paşi, a avut deja permis de muncă, a fost supus verificărilor etc.

În ceea ce privește naționala de seniori a României, ce va evolua la EuroBasket 2017 într-o grupă organizată la Cluj-Napoca, președintele FRB a declarat pentru aceeași sursă că are în vizor trei sportivi de Euroligă, precum și unul din NBA, toți coordonatori de joc.

La băieţi, de asemenea, ne orientăm spre coordonatori de joc, urmărim trei jucători de Euroligă. Luăm în considerare şi varianta unui jucător din NBA, însă aici intervin mai mulţi factori, având în vedere că dacă nu a jucat în Europa devine mai complicată adaptarea la stilul de joc de la noi. Pe de altă parte, conform regulamentelor pe foaia oficială de joc poate fi trecut un singur jucător naturalizat, aşa că nu ne putem juca. Avem la dispoziţie un singur glonţ, cum s-ar spune, şi trebuie să facem alegerea ideală.

Horia Păun a mai adăugat că dosarele vor fi rezolvate în cursul acestui an, iar naturalizarea celor doi jucători ar crea o concurență pentru postul de conducător de joc.

"În cursul acestui an ar trebui rezolvate dosarele pentru a avea jucătorii în pregătire cu loturile cel mai târziu la începutul anului 2017, în vederea Europenelor. Naturalizarea acestor doi jucători ar fi un mare plus, suntem convinşi că ar aduce plus valoare echipei naţionale a României, ar crea o concurenţă pentru anumite posturi. Sunt convins că am putea face o treabă bună cu jucători experimentaţi, mai ales dacă joacă în Euroligă, unde noi avem în prezent un singur component al naţionalei, pe Vlad Moldoveanu. Cam aici ne situăm, dar vom face toate eforturile pentru a ridica şi astfel valoarea echipelor naţionale, pentru că ne dorim să urcăm spre elita europeană", a conchis Păun pentru news.ro

Actualmente lotul condus de Miroslav Popov are în componență un fundaș de meserie în persoana lui Annemarie Părău, sportivă în vărstă de 32 de ani ce a contribuit decisiv în victoria României împotriva Israelului, Ancuța Stoenescu în vărstă de 36 de ani ce evoluează ca și combo-guard respectiv Ana Ferariu, un talentat combo-guard în vârstă de 19 ani. 

Echipa de seniori a mizat, la calificările EuroBasket 2015, pe Adrian Tudor, Mihai Paul, Octavian Calotă sau Andrei Mandache în postura de fundaș, ultimii trei fiind caracterizați ca combo-guard.

În altă ordine de idei, Horia Păun a mai vorbit despre prima încercare de a naturaliza un jucător străin, în anul 2012.

În baschet e o tradiţie deja cu naturalizările, sunt ţări precum Franţa, Rusia, Serbia, care joacă la nivel foarte înalt de ani de zile, care au jucători naturalizaţi. Sincer, nu ştiu câte ţări mai sunt fără jucători naturalizaţi, dar nu prea multe, iar noi ne numărăm printre ele. Noi am avut în 2012 prima tentativă, am avut toate actele pentru fundaşul Jacob Pullen, care a jucat şi la Barcelona, dar mai aveam nevoie de o semnătură la acea vreme, pe care nu am primit-o din partea Preşedinţiei. După ce noi am ratat aducerea lui, în 24 de ore l-a naturalizat Georgia.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!