Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Mihai Silvășan: „Toată lumea e concentrată, toată lumea își dorește să trecem de această serie”

David Istrate

David Istrate
10.05.2019

Mihai Silvășan: „Toată lumea e concentrată, toată lumea își dorește să trecem de această serie”

Sâmbătă, 11 mai, BC CSU Sibiu și SCM Universitatea Craiova vor deschide oficial cea de-a doua fază a playoff-ului LNBM. O zi mai târziu, în cealaltă semifinală, U-BT Cluj-Napoca va primi vizita campioanei CSM CSU Oradea.

În sferturi, U-BT Cluj-Napoca a trecut cu scorul de 3-0 de CSA Steaua București, însă toate partidele au fost foarte echilibrate. La fel a fost situația și în cazul elevilor lui Cristian Achim, care au învins-o pe BCM U FC Argeș Pitești tot în număr minim de jocuri. Prin urmare, confruntarea dintre cele două forțe ale baschetului românesc se anunță a fi extrem de disputată.

La conferința de presă organizată de clubul clujean înainte de primele două meciuri, Mihai Silvășan s-a arătat mulțumit de felul în care jucătorii săi se prezintă la antrenamente. În același timp, fostul căpitan al lui U-BT Cluj-Napoca este conștient de valoarea trupei adverse și spune că va fi o serie echilibrată.

Muncesc foarte bine la antrenamente. Asta e prima remarcă pe care o am de făcut. Toată lumea e concentrată, toată lumea își dorește să trecem de această serie. Va fi o serie „care pe care”. Se vor întâlni două echipe puternice ale Ligii Naționale, două echipe cu o mentalitate de învingători. Să nu uităm: Oradea sunt campionii en-titre și au lucrul ăsta în sânge în ultimii ani, adică mentalitatea de a învinge. La fel suntem și noi, am câștigat multe trofee în ultimii ani și ne dorim să continuăm în același ritm. Eu cred că va fi o serie foarte interesantă, va fi o serie echilibrată și sper eu și îmi doresc să fim noi aceia care vom trece mai departe.”

În acest sezon, cele două formații s-au mai întâlnit de șase ori, o dată în SuperCupa României, o dată în semifinalele Cupei României și de patru ori în Liga Națională. Primele patru dueluri au fost câștigate de U-BT Cluj-Napoca iar ultimele două au fost adjudecate de CSM CSU Oradea. Luând în considerare acest aspect, tehnicianul studenților afirmă că doar precedentele două întâlniri sunt relevante pentru că s-au jucat în formulele actuale.

Șase întâlniri e mult spus. Într-adevăr au fost șase întâlniri, însă primele două, trei, patru, să zic, nu au fost în formulele pe care le avem acum, atât din punctul nostru de vedere cât și din punctul lor de vedere. Ce e foarte relevant sunt ultimele două întâlniri pe care noi le-am pierdut. Mă refer aici la ultimul meci de la ei de-acasă și la semifinala Cupei României. Putem spune că sunt cele mai relevante meciuri din acest punct de vedere. Bineînțeles, ne dorim să ne luăm revanșa. Suntem foarte conștienți că jucăm cu o echipă puternică. Cred eu că îi cunoaștem foarte bine, știm care le sunt punctele forte și care le sunt punctele slabe. Ne-am pregătit foarte bine aceste zile înainte de primul meci și sper eu să ne și iasă, să nu poată să ne suprindă cu absolut nimic și să fim noi cei care îi vom surprinde.”

Mihai Silvășan a declarat că nu l-a surprins rezultatul seriei dintre CSM CSU Oradea și BCM U Pitești, fiind aproape sigur că echipa bihoreană va trece mai departe.

Da, o serie echilibrată, mult mai echilibrată decât o arată scorul final de 3-0 pentru Oradea. Însă aici fac referire din nou la mentalitatea de învingători și la experiența jucătorilor componenți ai echipei din Oradea. Chiar dacă Pitești a părut aproape absolut la fiecare meci, pe final tot timpul Oradea a ieșit învingătoare. Nu mă așteptam să fie altfel. Puteam să îmi pun toți banii în joc că Oradea va fi echipa care se va califica mai departe și cu gândul ăsta îi așteptam pe ei pentru meciurile din semifinale.”

U-BT Cluj-Napoca a terminat sezonul regulat pe locul al doilea, clasându-se mai bine decât adversara sa din Oradea. Prin urmare, trupa clujeană va beneficia de avantajul terenului propriu iar antrenorul acesteia își dorește să beneficieze de aportul a 5000-6000 de spectatori.

Poate fi un avantaj foarte important. Din acest punct de vedere, așteptăm lumea într-un număr cât mai mare la sală. Sperăm să fie 5000-6000 de oameni cel puțin ca să ne încurajeze și să ne conducă spre victorie. Sper eu să oferim satisfacție acestor oameni care vor veni și să dăm absolut tot ce-i mai bun din noi ca să obținem victoriile și, de ce nu, să oferim un baschet frumos, de calitate.”

Spre finalul conferinței, Mihai Silvășan a spus câteva cuvinte și despre faza sferturilor de finală, una în care niciuna dintre echipele ce au terminat pe podium nu a impresionat.

Au putut apărea suprize atât la noi, mai ales la meciurile de acasă, când am fost conduși o bună parte din timp. Mainainte vorbeam de meciurile Oradiei care, din nou, au fost echilibrate. Sibiul a și pierdut un meci cu Dinamo. Însă acesta este playoff-ul. Când joacă o echipă care este cert favorită cu o echipă mai puțin bine cotată, echipa mai puțin bine cotată are foarte puțin de pierdut și va da tot ce au mai bun din ei ca să câștige și, implicit, vor face meciuri foarte bune. Însă, mă repet, per total cred eu că valoarea și mentalitatea de învingători fac diferența. S-a văzut în fiecare dintre aceste serii, mai puțin în meciurile dintre Timișoara și Craiova unde s-au întâlnit chiar două echipe foarte apropiate din punct de vedere valoric.”

În cele din urmă, tehnicianul lui U-BT Cluj-Napoca, răspunzând la o întrebare referitoare la Kris Richard, a afirmat că obiectivul echipei sale este să îl facă atât pe acesta, cât și pe coechipierii lui, să aibă procentaje proaste.

Cred că la fel de greu cum este de oprit un jucător ca Dykes, de exemplu. El o să-și dea punctele, o să-și dea aruncările. Este foarte important să contestăm fiecare aruncare a lui, să-i facem viața grea, să punem presiune pe el, să nu lăsăm absolut nimic la voia întâmplării și să nu-i dăm oportunități ușoare de a marca. E una să dai 20 de puncte cu un procentaj de 70% la aruncări și alta să dai 20 de puncte cu un procentaj de 40% la aruncări. Scopul nostru este să-l facem să aibă procentaje proaste. Însă nu e vorba doar de Richard. El este principalul lor marcator, dar Oradea au jucători în componență care în fiecare meci pot să iasă în evidență, să prindă un meci de 20 de puncte, de 30 de puncte și să treacă ei ca principali marcatori în locul lui Richard.”

Primul meci al seriei va avea loc duminică, 12 mai, de la ora 17:45, în BTarena din Cluj-Napoca. Următoarea partidă se va juca marți, 14 mai, de la ora 20:30, în timp ce duelul cu numărul trei este programat sâmbătă, 18 mai, în Arena Antonio Alexe.

*foto: Valentin Todea/Total Baschet

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!