Stiri Acvile

Monika Brosovszky: „Este o onoare și o mândrie să pot participa la o asemenea acțiune”

Valentin Todea

Valentin Todea
28.09.2018

Monika Brosovszky-Boriga s-a retras recent din activitatea de jucătoare, iar acum este gata să încerce noi provocări. Fosta mare baschetbalistă va antrena echipa națională feminină de baschet 3x3, participantă la Jocurile Olimpice de Tineret ce vor avea loc la Buenos Aires, Argentina, în perioada 6-18 octombrie. Va fi prima experiență ca antrenor principal pentru legenda baschetului arădean, după mai multe experiențe ca antrenor secund la naționalele feminine de senioare și junioare. Lotul pe care îl va avea la dispoziție pentru această acțiune este format din Sonia Cazacu, Maria Ferariu, Ilinca Păun și Carla Popescu. Înainte de plecarea la centrul de la Izvorani pentru un scurt stagiu de pregătire premergător competiției internaționale, Moni Brosovszky a vorbit despre această nouă etapă din viața ei.

Este o onoare și o mândrie pentru mine să pot participa la o asemenea acțiune și că mi s-a acordat încrederea aceasta. Recunosc că nu am experiență, dar am un motto și anume „niciodată nu fă pasul prea mare, pentru că e periculos și există riscul să te împiedici și să cazi în nas”. De aceea vreau să o iau cu pași mici, să progresez. Am o experiență mare ca jucător, ca antrenor nu am deloc, doar ca secund, pentru că am mai ocupat această poziție. E o provocare, deoarece 3 la 3 e ceva nou și pentru mine. Am citit regulamentul, sunt multe lucruri care se aseamănă cu baschetul 5 la 5, dar este total diferit. Le-am urmărit pe fetele mari la București, când au jucat cu Ucraina și cu Olanda și au câștigat. Le doresc baftă și mă bucur pentru ele, au jucat extraordinar și le felicit pe această cale. Regulamentul este puțin diferit, m-am interesat și știu despre ce e vorba, e tot baschet dar e puțin diferit.”

Nu prea vom avea timp de antrenamente, ele vin deja pregătite, au mai jucat la turnee de 3 la 3, probabil că știu, sincer nici nu prea se pot face foarte multe, blocaje sau ieșiri din blocaj, trebuie să fie super puternice și motivate, pentru că timpul de atac este scurt, trebuie să ieși cu mingea, trebuie să improvizezi și să ai imaginație foarte rapidă, pentru că dacă nu, trece timpul și se irosește un atac.”

Toate cele patru jucătoare prezente la lot s-au aflat sub pregătirea mea și a întregului staff tehnic și la Europenele U18 din Austria din această vară. Experiența mea ca antrenor secund va conta în această întrecere, pentru că teoria diferă total de practică. Fiind la națională ca și secund știu deja cu ce se mănâncă această funcție.”

Întrebată dacă faptul că a fost o jucătoare importantă în baschetul românesc reprezintă o motivație în plus pentru jucătoarele tinere pe care le va conduce, antrenoarea a spus:

„Nu știu dacă va fi un motiv anume, dar sper să le dau imbold, însă chiar vreau să spun că le cunosc pe fete și mă înțeleg foarte bine cu ele.”

Referitor la obiectivul propus pentru Jocurile Olimpice, Brozovszky a spus:

„Obiectivul este mereu să dai tot ce poți la momentul potrivit, nu aș putea spune că avem un obiectiv anume. Baschetul 3x3 este tot mai promovat și probabil că sunt foarte multe jucătoare pe care eu nu le știu de la 5x5.”

Monika a făcut declarații legate și de planurile personale de viitor:

„Am mai încercat să îmi fac planuri de viitor și nu au ieșit deloc, nu mă gândesc în viitorul foarte îndepărtat, acum am ales „să mă liniștesc” o perioadă. Oricum nu voi sta departe de baschet, nu am cum, am acordat mai multă atenție băiatului meu, Alex, pentru că în fiecare perioadă au și dificultăți iar creșterea unui copil nu este un lucru ușor. Mă bucur că am ocazia să particip la Jocurile Olimpice de Tineret din Buenos Aires, când mă voi întoarce voi încerca să preiau o grupă de copii, cred că voi încerca și cu fetele pentru că experiența cu băieții am avut-o deja.

Sunt președinte de onoare al Academiei Brosovszky, nu m-am implicat foarte mult pentru că nu am avut timpul necesar, dar de acum încolo o voi face. Fiecare sportiv care va dori și va avea ocazia să lucreze cu mine și o să vrea să profite de experiența pe care o am este binevenit, sunt deschisă la orice colaborare.”

La Jocurile Olimpice de la Tineret, România a fost repartizată în grupa A, alături de China, Ungaria, Germania și Iran. Site-ul nostru vă va ține la curent cu parcursul tricolorelor la această competiție.

*Foto principală: FRB

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!