Stiri

Moraru, atac la Nini: „Schimbările și antrenamentele au fost neadecvate”

Paul Olar

Paul Olar
20.06.2015

Naționala României a încheiat Campionatul European de baschet feminin fără rezultat pozitiv. Formația tricoloră a cedat toate jocurile din grupă, iar Dan Moraru a identificat câteva dintre problemele echipei.

Consilierul tehnic al Universității Vasile Goldiș ICIM Arad a oferit o declarație site-ului arq.ro, în care și-a exprimat dezamăgirea legată de parcursul trupei noastre.

„Este păcat că la o organizare a unui turneu final de Campionat European, echipa României nu a reuşit nicio victorie, în condiţiile în care din 5 formaţii se calificau 3 mai departe, aveam şanse bune de a ajunge în faza următoare şi cu o singură victorie. Din cele 20 de echipe participante doar 3 nu au reuşit să obţină vreo victorie, dar e mai dureros că România, ca echipă gazdă, nu a reuşit acest lucru. Cauzele sunt aceleaşi greşeli care dau un eşec. Greşelile care duc la eşecuri, în jocuri în general, sunt: Pregătirea în ansamblu, antrenamentele fiind neadecvate din toate punctele de vedere pentru a realiza un joc care să ducă la obţinerea victoriei; Greşeli de apărare atât individuale cât şi colective (individuale se datorează exclusiv jucătoarelor, colective au la bază o neaplicare corectă a principiilor de apărare). Ca exemplu: Agresivitatea (ca intenţie bună a conducerii tehnice) jucătoarele au aplicat-o prost, pentru că la toate cele 4 meciuri echipa României a avut cu aproximaţie, 10 greşeli personale mai mult decât adversarul, care în final a făcut diferenţa; O deficienţă generală în apărare care nu a fost lucrată îndeajuns este aceea că jucătoarele erau depăşite cu dribling foarte uşor, motiv pentru care ajutorul sau rotaţia care trebie făcută în apărare nu era eficientă."

Totodată, Moraru a subliniat faptul că baschetbalistele Gabriela Mărginean sau Claudia Pop nu au fost utilizate în conformitate cu potențialul lor.

„Ceea ce mă miră pe mine este că tot turneul echipa României nu a făcut nici măcar o secundă alt sistem de apărare în afară de om la om (cu Ucraina am pierdut şi datorită faptului că adversarul s-a apărat în zonă). Greşeli de atac: Nu am observat folosirea calităţilor individuale în relaţia 1 la 1, prin aplicarea unor combinaţii speciale pentru jucătoare ca: Mărginean, Pop, Păşcălău. De asemenea, eşecul cu Ucraina s-a datorat şi, printre altele, aplicării unei combinaţii care nu a putut face faţă cu succes apărării în zonă a echipei Ucrainei. Ori se ştie că dacă la atacul împotriva apărării om la om se pot lăsa jucătorii să acţioneze şi individual în afara combinaţiilor colective, la atacul îm potriva zonei este obligatoriu ca cel puţin 4-5 pase să fie în conformitate cu combinaţia folosită."

Fostul antrenor a criticat și deciziile staff-ului tehnic, condus de către Florin Nini.

„Alte greşeli: De alt ordin care se referă mai mult la conducerea băncii tehnice: Schimbări pripite şi neinspirate (România - Ucraine, minutul 6, scor 12-6, schimbare Mărginean cu Păşcălău, România - Cehia, minutul 13, scor 22-23, 3 schimbări deodată, iar după 4 minute adversarul avea avantaj 6 puncte); time-out cerut inutil sau pentru adversar (România - Muntenegru, minut 9, scor 16-20, mai ales că în sfertul 2 banca tehnică a României nu mai avea la dispoziţie decât un timp de odihnă în condiţiile în care adversarul s-a desprins decisiv; România - Ucraina, minut 36, scor 67-62, time-out România, şi pierdem cu 71-78)."

În final, Moraru a vorbit despre viitorul echipei naționale.

„Cu mici excepţii (Stoenescu şi Păşcălău), restul componentelor lotului naţional sunt încă la vârsta la care putem spera că se poate ajunge să ne calificăm la un viitor Campionat European, dar pentru aceasta trebuie ca la nivelul lotului naţional să existe şi experienţa necesară pentru lucrul în antrenamente şi pentru conducerea jocurilor", a precizat oficialul arădean, potrivit arq.ro.

*Foto: sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate