Stiri

NBA: Career-high pentru Derrick Rose în victoria reușită de echipa sa în fața lui Utah Jazz

David Istrate

David Istrate
01.11.2018

derrick rose career high

La momentul actual, Minnesota Timberwolves este una dintre cele mai discutate formații din NBA, însă nu datorită performanțelor sale, ci din cauza neînțelegerilor care au loc între clubul american și superstarul Jimmy Butler. Cu toate acestea, veteranul Derrick Rose, a reușit să realizeze o performanță inspirațională, prin care, cel puțin pentru o seară, a adus pacea între cele două tabere. 

Jucătorul de 30 de ani și-a început cariera la Chicago Bulls, fiind născut în apropierea metropolei din centrul Americii, și a devenit în scurt timp fața acestei francize. Selectat în NBA la 10 ani după ultimul titlu cucerit de Chicago Bulls și Michael Jordan, Derrick Rose a fost văzut de majoritatea suporterilor drept următorul superstar care îi va duce pe culmile baschetului. Sportivul de 1m91 nu a dezamăgit și a cucerit în acel an titlul de „Cel mai bun debutant al sezonului”, însă Chicago Bulls a fost eliminată în prima rundă a playoff-ului. Derrick Rose a continuat să muncească și să joace la un nivel înalt, iar momentul său de glorie a venit doi ani mai târziu când acesta a devenit cel mai tânăr jucător din istoria NBA care câștigă titlul de MVP. În acel sezon, 2010-2011, fundașul lui Bulls a avut medii de 25 de puncte, 7.7 pase decisive, 4.1 recuperări și o intercepție în 37.4 minute petrecute pe teren. De asemenea, Chicago Bulls a ajuns până în finala conferinței de Est, unde a fost înfrântă de Miami Heat, care la acel moment îi avea în componență pe LeBron James, Dwayne Wade și Chris Bosh.

A urmat sezonul 2011-2012, iar Chicago Bulls și Derrick Rose au fost nevoiți să o ia de la capăt în cursa lor pentru câștigarea unui titlu de campioni. Într-un an competițional scurtat de greva jucătorilor, Chicago Bulls a terminat pentru a doua oară consecutivă pe primul loc în Est și urma să o înfrunte pe Philadelphia 76ers. Văzută drept favorită clară, Chicago Bulls a început excelent prima partidă, însă cu mai puțin de două minute rămase din joc, Rose a aterizat greșit după o pasă și și-a rupt ligamentul încrucișat anterior din genunchi (Tear ACL). Lipsită de superstarul său, Chicago Bulls a fost înfrântă cu 4-2 de Philadelphia 76ers, părăsind astfel prematur competiția.

Derrick Rose a fost nevoit să rămână pe tușă pentru întreaga durată a următoarei stagiuni și a revenit de-abia în sezonul 2013-2014. După doar două luni petrecute pe teren, într-un meci jucat împotriva lui Portland Trail Blazers, fostul MVP a suferit o ruptură de menisc la genunchiul drept. A urmat o nouă perioadă de recuperare, care l-a ținut pe Derrick Rose departe de sportul pe care îl iubește. Revenit pe teren în sezonul 2014-2015, Rose și-a condus echipa în conferința de Est, însă în februarie, acesta a suferit încă o accidentare la genunchiul drept, care l-a făcut să rateze 20 de dueluri. Baschetbalistul american s-a întors după accidentare aproape de finalul sezonului și și-a ajutat echipa să ajungă până în semifinalele conferinței, unde au fost înfrânți de Cleveland Cavaliers.

Sezonul 2015-2016 a fost ultimul pentru Derrick Rose în maieul lui Chicago Bulls, echipă ce l-a trimis pe fostul ei superstar la New York Knicks. Acolo, conducătorul de joc părea că își recapătă încrederea în forțele sale, fiind o armă importantă din punct de vedere ofensiv. Cu toate acestea, înainte de finalul anului competițional, Derrick Rose a suferit o nouă ruptură de menisc, de data aceasta la genunchiul stâng. Baschetbalistul ce a jucat pentru SUA la Campionatul Mondial din 2014 nu a mai evoluat în acel sezon, iar în vară a fost trimis la Cleveland Cavaliers. Derrick Rose a jucat alături de LeBron James până în februarie 2018, când a făcut parte dintr-un trade, în urma căruia a ajuns la Utah Jazz. Formația din Salt Lake City nu a avut nevoie de serviciile sale și i-au dat drumul două zile mai târziu. A urmat o perioadă dificilă pentru Derrick Rose, care a continuat să se antreneze din greu și rezultatele au apărut după o lună. Fostul său antrenor de la Chicago Bulls, Tom Thibodeau, a decis să îi acorde o șansă și l-a luat la Minnesota Timberwolves, unde Rose s-a reunit cu Jimmy Butler și Taj Gibson. Derrick Rose a reușit să impresioneze și astfel, în 4 iulie 2018, jucătorului i-a fost oferit un nou contract pentru sezonul 2018-2019.

În acest început de an competițional, baschetbalistul american a intrat în joc din poziția de rezervă și a devenit unul din cei mai buni sportivi ai lui Timberwolves în ofensivă. În primele 7 jocuri din acest sezon, Derrick Rose a strâns medii de 14.3 puncte, 4.9 pase decisive și 4 recuperări în 28.4 minute petrecute pe teren. Cu toate acestea, nimeni din Target Center și din întreaga ligă nord-americană nu se aștepta la ceea ce a reușit Derrick Rose în seara precedentă. Într-o confruntare împotriva formației care l-a refuzat în urmă cu 9 luni, sportivul de 30 de ani a marcat 50 de puncte, la care a adăugat 6 pase decisive, 4 recuperări și capacul câștigător. Astfel, la finalul jocului tabela arăta un avantaj de 3 puncte pentru Minnesota Timberwolves, care s-a impus cu 128-125. Imediat după încheierea partidei, Derrick Rose a izbucnit în plâns, în timp ce toți coechipierii lui îl îmbrățișau și îl încurajau.

Cu toată sala în picioare, Derrick Rose a oferit un interviu în lacrimi în care a vorbit despre semnificația pe care această performanță o are pentru el:

„Înseamnă totul pentru mine. Am muncit din greu, însă nu aș fi reușit să fac ceea ce am făcut fără această franciză, fără suporteri și fără coechipierii mei. Mi-am dat inima pe teren, colegii mei m-au încurajat foarte mult înaintea meciului să îmi fac jocul și seara asta a fost una extraordinară. Avem un grup de tineri foarte buni, iar treaba mea este să fiu un veteran, să-i ajut pe ceilalți și să conduc prin exemplu. Înseamnă mult pentru mine.”

Imediat după meci, pe rețelele de socializare au început să curgă mesajele de apreciere față de Derrick Rose, printre jucătorii care l-au felicitat numărându-se: Jimmy Butler, Karl-Anthony Towns, LeBron James, Kevin Love, Dwayne Wade, Chris Paul, Stephen Curry, Jeremy Lin, Vince Carter, Kyle Lowry, CJ McCollum, Jamal Crawford, Al Horford, Tristan Thompson, Evan Turner, Nikola Vucevic, Bam Adebayo, Evan Fournier, Bismack Biyombo, Francis Kaminsky, Myles Turner, Jason Terry, Marreese Speights, Kenneth Feried sau Carlos Boozer. De asemenea, și alți foști mari jucători precum Scottie Pippen sau Kobe Bryant s-au arătat încântați de reușita lui Derrick Rose.

În continuare, Derrick Rose a declarat că luptă pentru câștigarea titlului de „Cea mai bună rezervă” („Sixth Man of the Year”), însă indiferent dacă reușește acest lucru sau nu, modul în care a revenit după patru accidentări grave rămâne principala performanță arătată în această seară.

*foto: USA Today

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca highflyer :

    wow
    nu credeam sa il mai vad dand mai mult de 10 puncte. tipu asta arunca anul trecut intr-o sala de liceu goala, sperand sa se intoarca inapoi in nba...

    cu ocazia asta, azi port adidas drose 5

    cu 5 ani în urmă (01.11.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate