Stiri

NBA: Cine îi oprește pe cei de la Golden State Warriors?

David Istrate

David Istrate
16.10.2018

golden state warriors nba 2018-2019

În această noapte, TD Garden din Boston găzduiește prima partidă a noului sezon NBA, unul care se anunță deosebit de interesant, datorită mutărilor care au avut loc în această vară. Cu toate acestea, Golden State Warriors este în continuare principala favorită la titlu, fiind greu de crezut că cineva ar putea să o împiedice de la câștigarea celui de-al treilea titlu consecutiv.

În ultimii patru ani, fanii baschetului american au avut parte de aceeași întâlnire în finala NBA și anume Golden State Warriors vs. Cleveland Cavaliers. Acest detaliu ne demonstrează, în primul rând, forța celor două organizații, care au arătat o constanță deosebită, iar în al doilea rând, reprezintă eșecul celorlalte echipe de a construi o formație capabilă să se lupte la titlu. Însă, în sezonul 2018-2019, aceste două lucruri s-au schimbat complet. Boston Celtics, Houston Rockets și Toronto Raptors s-au întărit considerabil și par a fi pregătite pentru provocarea următorului an competițional, în timp ce Cleveland Cavaliers, rămasă fără LeBron James, va lipsi cel mai probabil din finala NBA.

Cu toate acestea, Golden State Warriors continuă să se mențină în top, ba mai mult reușește să devină mai bună de la an la an. În sezonul precedent, formația din California a avut 4 reprezentanți la All Star Game, Steph Curry, Klay Thompson, Kevin Durant și Draymond Green, și totuși în această vară, Warriors a ajuns la o înțelegere cu DeMarcus Cousins pentru sezonul 2018-2019. Astfel, echipa condusă de Joe Lacob și Peter Guber devine a doua din istorie care are în componență 5 All Stars. Cealaltă echipă a fost Boston Celtics, în 1975-1976, când în lotul lui Tom Heinsohn se aflau: Dave Cowens, John Havlicek, Charlie Scott, Paul Silas și JoJo White.

Prin urmare, întrebarea care apare în mintea tuturor iubitorilor baschetului este: Cum a reușit Golden State Warriors să devină o forță în NBA și cât va mai dura dominația ei? În 2010, Joe Lacob a cumpărat echipa de la Chris Cohan, pentru un preț de 450 milioane de dolari, iar acum aceasta valorează cam 3.1 miliarde de dolari. Formația din Oakland îl avea deja în componență pe Steph Curry, jucător ce a fost draftat în 2009 cu a 7-a alegere. A urmat o nouă selecție foarte bună, în 2011, când Klay Thompson a fost ales al 11-lea, după baschetbaliști precum Derrick Williams, Brandon Knight sau Jimmer Fredette. În 2012, Golden State Warriors și-a definitivat lotul de bază prin selectarea lui Harrison Barnes, cu opțiunea a 7-a, și a lui Draymond Green, cu opțiunea a 35-a.

A urmat ascensiunea lui Warriors, echipă ce în 2012-2013 a fost eliminată în semifinalele conferinței de Vest, în 2013-2014 a fost eliminată în prima rundă a aceleiași conferințe, dar în 2014-2015 a câștigat primul titlu de campioană NBA. Atunci, Andre Iguodala, venit de pe bancă, a fost declarat cel mai bun jucător al finalei. Următorul an competițional, 2015-2016, a fost unul de vis pentru Steph Curry & co., aceștia reușind să câștige 73 de meciuri în sezonul regulat, depâșind-o pe Chicago Bulls din 1995-1996, care câștigase 72 de partide. Surprinzător însă, Golden State Warriors s-a văzut învinsă în finală de către Cleveland Cavaliers, condusă excelent de LeBron James și Kyrie Irving.

lebron james nba

Conducerea lui Golden State Warriors a văzut necesitatea de a se întări și mai mult și astfel l-au convins pe Kevin Durant să se alăture echipei conduse de Steve Kerr. Efectul a fost cel așteptat, Warriors devenind campioană în următoarii doi ani, după încă două finale jucate în compania lui Cleveland Cavaliers. Meritul lui Kevin Durant nu a rămas neobservat, acesta fiind numit „MVP al finalei” în ambele rânduri. Cu toate că formația al cărei GM este Bob Myers a câștigat clar finala în ultimul an, cu scorul de 4-0, ea s-a întărit și mai mult în această vară, prin aducerea lui DeMarcus Cousins. Astfel, este greu de crezut că vreo formație din NBA ar putea să o învingă în următorul sezon, oprind-o din câștigarea celui de-al 4-lea titlu în 5 ani.

Printre principalele contracandidate la titlu se regăsesc Boston Celtics, Houston Rockets, Toronto Raptors și poate chiar LA Lakers. În sezonul trecut, fanii aveau mari așteptări de la Celtics, echipă ce reușise să ajungă la un acord atât cu Kyrie Irving, cât și cu Gordon Hayward. Ultimul s-a accidentat însă foarte grav în primul meci al noului an competițional, în timp ce Kyrie Irving a fost nevoit să rateze play-off-ul, tot din cauza unei accidentări. Cu toate acestea, Boston Celtics a ajuns în finala conferinței de Est, fiind învinsă cu 4-3 de către Cleveland Cavaliers. Însă, odată cu plecarea lui LeBron James din Est, Boston Celtics devine principala forță din acea conferință având pe lângă Irving și Hayward jucători de perspectivă precum Jayson Tatum, Jaylen Brown sau Terry Rozier dar și baschetbaliști cu experiență ca Al Horford și Marcus Smart.

O altă organizație puternică din conferința de Est este Toronto Raptors, care în această vară l-a cedat pe DeMar DeRozan în schimbul lui Kawhi Leonard. De asemenea, formația canadiană a renunțat la antrenorul Dwayne Casey, în locul lui fiind angajat Nick Nurse. Prin urmare, Toronto Raptors are un lot puternic cu jucători precum Kawhi Leonard, Kyle Lowry, Serge Ibaka sau Danny Green și cu o serie de tineri care pot fi decisivi. Desigur și Philadelphia 76ers ar putea să fie una dintre marile forțe ale Estului, dar rămâne de văzut cum se vor dezvolta Joel Embiid, Ben Simons, Markelle Fultz și Dario Saric.

philadelphia 76ers

De partea cealaltă, în conferința de Vest, Houston Rockets rămâne principala adversară a lui Golden State Warriors. În sezonul trecut, cele două echipe și-au disputat finala conferinței, iar campioana NBA a câștigat cu dificultate un meci în care Chris Paul nu a jucat, fiind accidentat. Astfel, Houston Rockets poate fi o formație care să le provoace mari probleme celor de la Warriors, având în vedere că l-au adus și pe Carmelo Anthony în lot în această vară. De asemenea, Oklahoma City Thunder, condusă de Russell Westbrook și Paul George, nu este o echipă care să fie trecută ușor cu vederea.

O ultimă organizație care intră în această discuție este Los Angeles Lakers, care a reușit să dea lovitura în această vară, aducându-l pe LeBron James. Desigur, baschetul este un sport de echipă, în care un singur jucător nu poate lupta împotriva unei echipe, dar formația condusă de Magic Johnson și Rob Pelinka are în componență și alți baschetbaliști foarte buni. Rajon Rondo, Lance Stephenson, Brandon Ingram, Kyle Kuzma, Josh Hart și Lonzo Ball sunt doar o parte din jucătorii care s-ar putea dovedi decisivi în sezonul ce stă să înceapă.

Primele două partide vor avea loc în această noapte după următorul program:

Boston Celtics – Philadelphia 76ers (3:00)

Golden State Warriors – Oklahoma City Thunder (5:30)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!