Stiri

NBA: Phoenix Suns va avea prima opțiune în NBA Draft 2018

David Istrate

David Istrate
16.05.2018

Marți noaptea, în Chicago, Illinois, a avut loc tragerea la sorți a ordinii selecțiilor din draftul care va avea loc în vară. Primele trei echipe care vor avea dreptul să își aleagă jucătorii sunt: Phoenix Suns, Sacramento Kings și Atlanta Hawks.

Unul din modurile prin care conducerea ligii nord-americane de baschet încearcă să păstreze echilibrul între echipe este prin selecția tinerilor jucători. Astfel, celor mai slab poziționate formații le este oferită șansa de a alege baschetbaliștii mai buni. Acest sistem are însă și aspecte negative, deoarece echipele care nu mai au nicio șansă la playoff se pot folosi de regula impusă pentru a obține un jucător cât mai bine cotat. Prin urmare, ele nu mai joacă la același nivel sau ajung în stadiul în care pierd intenționat pentru a se situa cât mai prost. Un exemplu de organizație care a reușit să ajungă în top, pe baza selecțiilor dintre sezoane, este Philadelphia 76ers, cu celebra deviză ”Trust the process”.

În acest an competițional, Phoenix Suns a încheiat cu 21 de victorii și 61 de înfrângeri, fiind ultima din întreaga ligă, prin urmare a obținut dreptul la prima selecție. Formația din Arizona a fost urmată pe poziția a doua de Sacramento Kings, care a avut 27 de victorii și 55 de înfrângeri și de Atlanta Hawks, cu 24 de victorii și 58 de înfrângeri.

Ordinea primelor 10 echipe arată așa:

1. Phoenix Suns

2. Sacramento Kings

3. Atlanta Hawks

4. Memphis Grizzlies

5. Dallas Mavericks

6. Orlando Magic

7. Chicago Bulls

8. Cleveland Cavaliers (pick-ul lui Brooklyn Nets, primit de la Boston Celtics în urma schimbului din

care au făcut parte și Kyrie Irving și Isaiah Thomas)

9. New York Knicks

10. Philadelphia 76ers (pick-ul lui Los Angeles Lakers, primit de la Phoenix Suns)

De asemenea, conform Sports Illustrated, cei mai buni 10 jucători care vor participa în draft sunt:

1. DeAndre Ayton

2. Luka Doncic

3. Jaren Jackson

4. Marvin Bagley III

5. Mohamed Bamba

6. Michael Porter Jr.

7. Wendell Carter Jr.

8. Trae Young

9. Mikal Bridges

10. Robert Williams III

Cea mai importantă întrebare care se ridică în urma loteriei care a avut loc noaptea trecută este:

Cine va fi jucătorul ales cu prima selecție?

Principalul candidat este DeAndre Ayton, jucător ce a evoluat pentru Arizona Wildcats, acolo unde a avut medii de 20.1 puncte și 11.6 recuperări. Baschetbalistul de 2.16 ar putea fi o soluție în lotul lui Suns, din care mai fac parte însă sportivi pe aceeași poziție, precum Dragan Bender, Marquesse Chriss sau Alex Len.

De partea cealaltă, se găsește Luka Doncic un jucător în stilul ”point-forward”, care este masiv însă poate să conducă mingea foarte bine. Un avantaj al starului lui Real Madrid este faptul că antrenorul principal al lui Phoenix Suns este Igor Kokoskov, tehnicianul alături de care tânărul jucător a câștigat Eurobasket în vara anului trecut. Dacă ar fi ales primul, Doncic ar deveni al doilea european din istorie care reușește acest lucru, după italianul Andrea Bargnani, în 2006.

Ryan McDonough, managerul lui Phoenix Suns, a oferit o declarație la scurtă vreme după ce a aflat poziția echipei sale:

„Este o zi istorică pentru franciza noastră. În 50 de ani de când existăm nu am reușit niciodată să obținem selecția cu numărul 1, prin urmare nu luăm în ușor acest lucru. Câțiva din jucătorii aflați în top sunt din Arizona (n.r. DeAndre Ayton, Mohamed Bamba și Robert Williams III) deci au legături puternice cu zona orașului nostru. Vom analiza mult situația acestor jucători, de asemenea, Luka Doncic are o relație foarte bună cu antrenorul nostru, Igor Kokoskov, deci vom fi atenți și la acest aspect. Consider că vom alege un jucător foarte bun, care împreună cu Josh Jackson, Devin Booker și restul baschetbaliștilor vor face o echipă foarte competitivă.” 

Draftul NBA va avea loc în 22 iunie 2018, în Barclays Center din New York.

*foto: brightsideofthesun.com

4 comentarii la aceasta stire:
  • YMCA alin67 :

    informatii...
    Dreptul la prima alegere in draft a fost atribuit in urma unei loterii (destul de complicate) si nu urmare a celui mai slab raport victorii-infrangeri inregistrat de Phoenix in sezonul incheiat. Este adevarat ca a avut cele mai mari sanse de a obtine acest lucru (25%) in timp ce urmatoarele clasate erau Memphis cu 20% si Dallas la egalitate cu Atlanta,cu aproape 14%. Sacramento Kings a dat "lovitura" ajungand pe locul al doilea desi sansele sale erau de doar 5% pentru prima pozitie, respectiv 6% pentru cea de-a doua (pozitie pe care a ajuns). Dirk Nowitzki s-a declarat extrem de dezamagit de caderea echipei sale pe 5, in conditiile in care mai jos de 6 nu putea sa ajunga. Pentru cei care stiu mai putine despre aceasta loterie trebuie amintit ca doar primele 3 locuri se extrag, clasarea de la 4 in jos facandu-se in ordinea inversa a rezultatelor obtinute, iar la loterie participa doar echipele necalificate in play off. Sansele ca cea de-a 14-a echipa (cea cu cel mai bun "record" dintre participante) sa obtina prima pozitie,a doua sau a treia sunt extrem de mici,de doar 0,5%, respectiv 0,6% si 0,7%.

    cu 5 ani în urmă (16.05.2018)
    • Istrate David:

      Draft
      La aia ma refeream si eu cand am zis de sistem si anume ca ultima clasata are cele mai mari sanse. Ca daca ar fi dupa raport victorii-infrangeri nu ar fi Sacramento a doua.

      cu 5 ani în urmă (16.05.2018)
    Raspunde
  • YMCA alin67 :

    limba romana...
    Citez: "Phoenix..., fiind ultima din intreaga liga, prin urmare a obtinut dreptul la prima selectie". Adica, dupa cate stiu eu,lasand la o parte formularea stangace, ultimul eveniment este un efect al primului. Daca "la aia te refereai cand ai zis de sistem", imi cer scuze ca n-am inteles. In alta ordine de idei, imi permit sa amintesc o echipa care a beneficiat intr-un timp relativ scurt de excelentele alegeri facute in draft-uri, chiar fara sa aiba primele selectii: Golden State Warriors,care a castigat titlul din 2015 avand urmatorii 4 dintre titulari : Curry (alegerea 7 in 2009), Clay Thompson(11 in 2011),Harrison Barnes (7 in 2012), Draymond Green (35 in 2012), creditati cu aproximativ 70 de puncte in medie pe meci (impreuna). Fireste, veteranii Iguodala (MVP-ul finalei),Bogut,Livingston, au avut un aport important la castigarea titlului, dar cei 4 au fost decisivi. De aceea, aceste evenimente sunt atat de importante pentru sporturile nord-americane de echipa si atat de atractive pentru iubitorii acestor sporturi.

    cu 5 ani în urmă (16.05.2018)
    • Istrate David:

      .
      Intr-adevar m-am exprimat prost. Iti multumesc pentru exemplele din cele doua comentarii!

      cu 5 ani în urmă (17.05.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!