Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

O echipă din LNBF va pierde la masa verde un meci câștigat pe teren

Andreea Vlase

Andreea Vlase
29.10.2018

Liderul autoritar al grupei valorice B din Liga Națională de Baschet Feminin poate pierde două dintre cele opt puncte câștigate pe teren. Phoenix Știința Constanța a folosit-o pe Chelsea Douglas în duelul cu CSU CSM Oradea, din etapa a 3-a, fără să plătească amenda pentru faultul tehnic primit la Târgu Secuiesc. Conform regulamentului, formația constănțeană va pierde la masa verde acel meci, fără punct în clasament.

Phoenix Știința Constanța s-a impus în toate cele patru meciuri disputate până acum în grupa valorică B din Liga Națională de Baschet Feminin. Formația de la malul mării poate ajunge la cota 6 puncte pentru că a folosit o jucătoare cu dreptul de joc suspendat.

Mai precis, Chelsea Douglas a încasat un tehnic în meciul din etapa a 2-a pe care Phoenix Știința Constanța l-a câștigat la Târgu Secuiesc cu 69-42. La faza din minutul 26 trei jucătoare au fost sancționate cu tehnic, fundașul constănțencelor și două jucătoare ale gazdelor.

Phoenix Știința are un antrenor străin, Predrag Stanojcic, nefamiliarizat cu regulamentul FRB care specifică obligația echipelor de a ține propria evidență privind greșelile personale și sumele pe care trebuie să le achite. Sârbul a crezut că federația cere banii de amendă, iar la meciul cu pricina nu au fost și alți oficiali ai grupării de la malul mării.

În aceste condiții, Phoenix Știința nu a plătit amenda pentru tehnicul lui Chelsea Douglas înainte de partida din etapa următoare, la 4 zile după cea de la Târgu Secuiesc. Americanca a jucat 33:20 de minute în duelul cu CSU CSM Oradea, contribuind cu 16 puncte, 2 recuperări și 7 pase decisive. Gazdele s-au impus cu 74-42 pe teren în meciul din runda a 3-a.

Conform regulamentului, dreptul de joc al jucătoarelor este suspendat până la achitarea amenzii pentru faultul tehnic, astfel că Douglas nu avea drept de joc în duelul cu bihorencele, iar galben-albastrele vor pierde cu 0-20 la masa verde. Phoenix Știința a plătit amenda între meciul cu CSU CSM Oradea și cel cu Agronomia București, astfel că rezultatul meciului din ultima etapă nu va fi schimbat.

Iată ce spune regulamentul specific al Ligii Naționale de Baschet Feminin:

128. Echipele au obligația de a ține propria evidență privind greșelile personale și sumele pe care trebuie să le achite și să respecte prevederile din ”Procedura achitării greșelilor tehnice” din RGOC.

129. Neachitarea până la jocul următor a sumelor datorate în urma aplicării sancţiunilor financiare dictate de către CCCLT sau alte entități ale FRB contra jucătorilor, antrenorilor și oficialilor va determina suspendarea dreptului de joc pentru sportivi, și va interzice prezența antrenorilor și oficialilor în zona băncii, sau în imediata apropiere a acesteia.

Utilizarea unui jucător cu dreptul de joc suspendat, ca urmare a neachitării sancţiunilor financiare, conduce la pierderea jocului prin neprezentare 20 – 0.

130. Pentru sancțiunea aplicată, structura sportivă sau jucătorii în cauză au obligația de a face dovada plății, transmițând către FRB, prin fax sau e-mail, ordinul de plată vizat de banca ordonatorului, din care rezultă ca plata a fost efectiv ordonată.

După aplicarea sancțiunii, conform punctelor pe care echipele le-au obținut până acum, Phoenix Știința Constanța ajunge la 6 puncte în clasament după patru partide, iar CSU CSM Oradea va acumula tot 6 puncte după victoria la masa verde, după 3 partide. Rapidul are 7 puncte din 5 meciuri. Formația de la malul mării mai are de disputat 8 partide în grupa valorică B, în prima fază a LNBF. Constănțencele sunt singurele cu 3 straniere în lot în grupa B, numărul maxim admis. Elevele lui Predrag Stanojcic păstrează șanse la prima poziție la finalul primei faze a campionatului, care duce în grupa roșie în partea a doua, alături de cele șase formații din prima grupă valorică.

În ediția precedentă a LNBF s-a consemnat un astfel de caz, tot la o echipă cu antrenor străin. CSU Alba Iulia nu a achitat amenda pentru tehnicul încasat de Cristiana Cutaș și a folosit-o în meciul din luna ianuarie cu Olimpia CSU Brașov. Echipa de sub Tâmpa s-a impus atunci pe teren. CCLTO a sancționat echipa din Alba Iulia cu pierderea jocului prin neprezentare (20-0), fără punct în clasament. În trecut, pe site-ul federației exista un centralizator de faulturi tehnice.

*foto: Phoenix Stiinta Constanta facebook

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!