Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

O nouă sancțiune dictată de FIBA împotriva SCM Timișoara: amendă de 25.000 CHF

Eduard Popa

Eduard Popa
21.05.2019

O nouă sancțiune dictată de FIBA împotriva SCM Timișoara: amendă de 25.000 CHF

Radu Toanca spune că zilele acestea se va întâlni cu milionarii Timișoarei pentru a stinge datoriile din trecut

Sport Club Municipal Timișoara a încasat o nouă sancțiune de la Federația Internațională de Baschet după ce nu și-a respectat obligațiile de plată către cei patru foști sportivi ce însumează 151.000 EUR. Astfel forul internațional a sancționat gruparea bănățeană cu suma de 25.000 franci elvețieni, iar în cazul în care SCM-ul nu o plătește într-un termen scurt, va fi imputată Federației Române de Baschet.

Inițial gruparea din județul Timiș a avut termen până pe 31 martie să plătească aproximativ 60% din datorie, însă la cererea bănățenilor FIBA a dovedit clemență și a oferit 30 de zile în plus clubului să găsească soluții. Pe data de 30 aprilie, SCM-ul a solicitat încă o prelungire a scadenței motivând că sunt în discuții avansate cu o firmă locală, din domeniul construcțiilor, care se arată dispusă să preia datoriile de peste 150.000 euro. Astfel, oficialii timișoreni au mai câștigat 20 de zile. La începutul lunii mai FIBA le-a acordat termen până pe 20 mai să plătească prima tranșă, însă în același timp a transmis un ultim avertisment atât clubului cât și Federației Române de Baschet.

Nici acest termen nu a fost respectat de către club, iar astfel FIBA a aplicat amenda automată în cuantum de 25.000 de franci elvețieni care, cel mai probabil, va fi imputată Federației Române de Baschet. Într-o declarație acordată pentru tmsport.ro, reprezentantul jucătorilor a declarat că a fost dus cu vorba de către oficialii SCM.

Este pentru al doilea an consecutiv când suntem duși cu vorba de oficialii SCM Timisoara. Dacă anul trecut ne-au promis că îi vor aduce pe jucători înapoi la echipă, pentru sezonul 2018/2019, și le vor introduce în salariu datoriile dictate de BAT, anul acesta ne-au promis un sponsor care va prelua datoriile. Am fost de bună credință atât anul trecut cât și anul acesta și se pare că am făcut o greșeală pe care mi-o asum. În ceasul al 12-lea credeam că putem să fim corecți și să rezolvăm problemele cu omenie, dar m-am înselat pentru ultima oară.

Anul trecut au reușit să se înscrie în campionat cu promisiunile neonorate, căci după ce FRB le-a dat drept de participare, au uitat că trebuie să-și respecte cuvântul. Anul acesta încearcă aceeași tactică. Ne-au promis în luna aprilie că un sponsor va prelua datoriile și va emite o scrisoare de garanție bancară pentru suma neplătită. Nu au plătit nimic, iar sponsorul e de negăsit. L-am întrebat pe dl. Toanca când a vorbit ultima oară cu sponsorul și mi-a spus că nu a mai dat de el de la mijlocul lunii aprilie deși între timp îmi dădea garanții că se va plăti până pe 15 mai. Am realizat că povestea cu sponsorul e doar praf în ochi și că în realitate au câștigat timp"

De asemenea, Sabin Gherdan consideră oportun introducerea licențierii cluburilor în Liga Națională de Baschet masculin.

Am văzut că federația impune mai multe criterii echipelor pentru a putea participa în LNBM percum instalații specifice de 24 de secunde, număr de locuri în sală și alte aspecte tehnice. Este și normal să existe astfel de criterii, pentru a avea o competiție serioasă, însă cred că ar fi oportun să mai adăugăm încă un criteriu: lipsa datoriilor din sezonul precedent.

Avem exemplul ligii din Polonia unde dacă la finalul sezonului nu ai plătit toți jucătorii, antrenorii și staff-ul, nu ai dreptul de a participa în sezonul următor. Jucătorul care nu e plătit poate face o sesizare la federație, federația cere lămuriri, iar dacă jucătorul are dreptate și clubul nu plătește datoria sau nu prezintă o înțelegere scrisă, clubul nu are dreptul de a evolua în ediția următoare de campionat. Toată procedura durează 10-15 zile, iar încrederea jucătorilor în acel campionat este foarte mare. Toți jucătorii contribuie la un fond pentru a susține costurile acestei comisii, dar vorbim de costuri infime raportat la numărul de jucători. Cred că ar fi benefic pentru LNBM să implementeze un astfel de sistem raportat la câte probleme au existat numai în ultimii ani.

Nu cred că federația sau Consiliul Director al FRB va fi de acord cu această propunere, dar dacă jucătorii se unesc vor avea un cuvânt puternic de spus. Avem exemplul LNBF unde Ancuța Stoenescu a reprezentat interesele jucătoarelor, prin intermediul Asociației Jucătoarelor de Baschet Feminin din România și a avut un cuvânt important de spus privind numărul jucătoarelor românce pe teren, număr ce a fost ridicat la două în stagiunea 2018/2019.

Într-o replică acordată publicaței tmsport.ro, Radu Toanca a afirmat că zilele următoare are o întâlnire cu milionarii Timișoarei.

Zilele acestea am întâlniri cu milionarii Timișoarei, pentru a stinge datoria din privat. Există și varianta stingerii datoriei din bani publici, dacă pierdem recursul din 6 iunie. Dacă vom câștiga, sancțiunile sportive rămân, iar regulamentul federației vorbește de înscrierea în ultima grupă valorică deci problema trebuie rezolvată. Noi deocamdată nu am primit nicio amendă la club. Avem poprire pe conturi de 3 luni de la executorul Florin Teregovan, plătim doar salarii, restul prin Trezorerie (n.r. a primăriei). Președintele federației Horia Păun l-a sunat pe managerul Ilie Trițoiu”,

La rândul său Trițoiu spune că mâine, la Biroul Federal, se va analiza situația echipei sale, iar celelalte cluburi din ligă vor decide.

M-a sunat  Horia Păun, mi-a spus că va discuta și cu celelalte cluburi, să vadă ce părere au. I-am spus că mi se pare normal să fie așa.

Mâine de la ora 11:00 este programată ședința Consiliului Director al FRB iar pe ordinea de zi se află analiza situației în care se află SCM Timișoara.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!