Stiri

OPINIE. Adunarea Generală a Păcii

Costin Marinescu

Costin Marinescu
03.12.2013

Mult așteptata Adunare Generală a FRBaschet a fost departe de ce se anunța. Fără a se citi ordinea de zi, fără interpelări și fără luări de cuvânt ale reprezentanților strucurilor afiliate, fără contestații, ședința a fost una a păcii, în care mulți dintre cei prezenți în sală au lăsat impresia că știu dinainte rezultatele și că au venit la București pentru o revedere cu vechi colegi de parchet sau de șprițuri.

Vezi cum s-a desfășurat AG și noua conducere a FRBaschet

Victoria lui Horia Păun nu poate fi contestată. Fostul manager general al FRBaschet a avut cea mai bună campanie dintre toți candidații (nu știm însă pe ce bani a fost făcută - ai săi sau ai FRBaschet, cum l-au acuzat contracandidații), iar mulți l-au votat pentru că ”măcar el a venit la noi, ne-a explicat ce are de gând și ne-a spus să nu ne așteptăm la minuni, că nimeni nu poate face așa ceva”, după cum mărturisea cineva din sală. Petre Brănișteanu și Anton Netolitzchi s-au bazat prea mult pe numele și cariera lor de sportivi și mai puțin pe proiecte concrete de viitor. Păun a știut că nu joacă numele pentru el și a pus accentul pe cele din urmă. A câștigat.

Succesul Alinei Moanță la vicepreședinție este în acceași notă cu cel al lui Păun: incontestabil. Emoțiile au fost pentru locul doi. Virgil Stănescu a avut doar 3 voturi avantaj în fața unui Mircea Cristescu care, înaintea turului doi de scrutin, a părăsit sala fără să se fi votat și și-a băgat practic contracandidatul în istorie. Stănescu a devenit primul jucător activ – președinte de club – vicepreședinte de Federație din istoria baschetului mondial. Fără a pune la îndoială verticalitatea și integritatea lui ViSta, ipostaza este totuși una anormală. Conform statutului Frbaschet, una dintre atribuțiunile vicepreședintelui este coordonarea și sprijinirea activității unor comisii și colegii centrale (art 93, pct. c) iar situația în care un jucător este șef, chiar dacă indirect, peste arbitrii este una cel puțin inedită.

Singura parte a Adunării caracterizată de suspans a fost alegerea Biroului Federal, structură ce în acest moment are o singură necunoscută: antrenorul federal, membru ce va fi numit de președinte.

2 decembrie nu reprezintă un moment zero în baschetul românesc. Luni s-a votat continuitatea, nu revoluția. Acesta nu este neapărat un lucru rău, dar ca lucrurile să progreseze trebuie ca Horia Păun să facă puțină curățenie printre numele din ștatul forului. Presupunând că din funcția precedentă, ale cărei atribuții nu există în statutul FRBaschet aprobat în 2009, nu putea, trebuie  ca acum să indentifice exact ce nu a funcționat, să găsească vinovații și să facă schimbările necesare. Totodată trebuie să analizeze programele celorlalți candidați la președinție și să împrumute din ele idei și proiecte ce pot aduce beneficii baschetului românesc.

Adunarea Generală a Păcii, partea ușoară pentru noua conducere FRBaschet, a trecut. Urmează patru ani dificili, de muncă, patru ani în care noua conducere se va confrunta cu amenințarea permanentă a unui război. Războiul presei, pe care îl vom isca noi în momentul în care vom sesiza că lucrurile nu merg în direcția bună.

Foto: ProSport

4 comentarii la aceasta stire:
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Felicitari!
    Paun are calitate,ramane de vazut daca are si taria si dorinta de a face ordine.Asteptarile sunt mari,deocamdata sa-i uram mult succes!

    cu 10 ani în urmă (03.12.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    circumspect
    eu as fi mai retinut in elogii sau critici pana ce nu voi vedea rezultatele.
    cred ca a fost mai mult o alegere a continuarii politicii si orientarilor din frb existente pana acum.
    afirm asta citand din interviurile lui paun, unde declara ca va continua linia existenta in frb.
    ar fi fost greu de ales un candidat din cei inscrisi. personal, pentru dragostea pentru baschet, eu l-as fi ales pe netolitzchi deoarece mi-a parut singurul care doreste sa schimbe ceva real in baschet, pentru baschet. pentru talentul de manager nu l-as fi ales pe niciunul.
    dar nu eu sunt cel care alege... aleg altii cu interese
    mari in baschet si acestia aleg in functie de interesele tuturor.

    se pare ca interesele majoritatii cluburilor de baschet din romania s-au potrivit cel mai bine cu cele ale lui paun.
    sa vedem daca ele se potrivesc si cu baschetul romanesc privit ca sport.

    cu 10 ani în urmă (04.12.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    erata
    in functie de interesele tuturor= in functie de intersele individuale ale lor.

    cu 10 ani în urmă (04.12.2013) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș mickeymouse :

    hocus-pocus
    voi incepe sa am incredere in aceste structuri cand vor posta si ei un bilant detaliat al Federatiei sa vedem si noi unde se duc banii primiti de la stat

    cu 10 ani în urmă (22.12.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate