Stiri

Oradea nu a avut suficientă forță ofensivă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
27.10.2012

Foto: Zoltan Biro

Meciul dintre CSM Oradea și BC Timișoara, adjudecat de alb-violeți, vine să confirme cât de nebun este acest campionat. Modul în care s-a desfășurat partida de vineri de la Arena Antonio Alexe și maniera în care s-a jucat vin să confirme faptul că în acest sezon putem avea parte de orice.

Timișoara a început meciul cu Jelenic și Căpușan în garnitura de start, cu Archie pe poziția 4, respectiv cu Popescu și Sarovic, două dintre piesele grele din sezonul anterior, pe bancă.

Oradea a folosit o formulă convențională, identică cu modul în care a început celelalte meciuri de pe teren propriu, împotriva Piteștiului, respectiv a Sibiului.

Vizitatorii au pornit ca din pușca. Jelenic a 'mitraliat' coșul orădenilor, Jovanovic organizând jocul excelent, iar Johnson și Archie au testat instalația de la Arena Antonio Alexe. În opt minute de joc oaspeții s-au distanțat la 16 puncte. Acest lucru se datoarează și faptului că Oradea nu a găsit răspuns pentru Jelenic. De asemenea, modul în care Jovanovic reacționează după ce pivotul vine la blocaj a dat peste cap defensiva bihorenilor. În timp ce pivotul Timișoarei iese din blocaj, Jovanovic schimbă direcția și se eliberează de adversarul mai greoi având posibilitatea de a arunca de la semidistanță.

Gazdele nu au reacționat prea bine după primul timeout, cerut relativ repede de antrenor pe fondul desprinderii oaspeților. Lucrurile au continuat să meargă prost pentru bihoreni, dar au urmat două schimbări extrem de inspirate. Daniel Dillon și Bogdan Țibîrnă. Primul a explodat efectiv. A venit de pe bancă aducând un plus de explozie, de forță, de sânge proaspăt. Cel de-al doilea a evoluat dezinvolt și l-a pus în dificultate pe Bogdan Popescu în mai multe rânduri, la ambele coșuri. Australianul gazdelor a alimentat revenirea CSM-ului prin forța fizică și explozia incredibilă. Astfel, în minutul 14, Oradea conducea cu scorul de 28-27, pe fondul unui parțial de 17-0.

Jelenic a revenit pe parchet și a semănat din nou panică, dar Oradea a terminat bine repriza. impulsionată de un public foarte activ și vocal, formația de pe malul Crișului Repede a intrat la vestiare având un avantaj de două puncte, scor 43-41.

A doua jumătate a demarat cu un parțial de 13-0. Pesic a finalizat două acțiuni individuale, iar faultul antisportiv al lui Căpușan a fost sancționat cu cinci puncte pe o posesie de gazde. În general, CSM Oradea gestionează avantajele de peste zece lungimi. Sau mai corect spus la finalul jocului are mai multe puncte înscrise decât adversarul. Acest lucru nu se aplică în meciurile cu BC Timișoara.

Oaspeții au realizat un parțial de 10-0 în mai puțin de trei minute pentru a strânge la doar trei puncte după ce Marko Derasimovic a înscris de trei ori consecutiv, iar la a 4-a fază a pasat decisiv pentru dunk-ul lui Johnson. Acest lucru nu a oferit gazdelor niciun moment de răgaz. Oradea a intrat în sfertul decisiv având un mic avantaj, asigurat de Țibîrnă și Pesic.

Secvența decisivă a început excelent pentru Timișoara. Bănățenii au marcat de mai multe ori de la distanță și s-au instalat foarte repede la conducere impunând ritmul jocului. Alb-violeții au avut mai mereu conducerea dictând jocul și fiind extrem de preciși la finalizare. Ei au accelerat anumite faze de atac, astfel încât și-au permis mai multe aruncări de la distanță împotriva defensivei în tranziție. Una neașezată și care nu avea cum să împiedice adversarul să marcheze.

Pe final Oradea a depins foarte mult de jocul lui Pesic. El a egalat la 76 după alte două acțiuni individuale de efect. Dar apoi a pasat în afara terenului, a ratat o aruncare de două puncte, iar aceste erori au permis Timișoarei să se ducă la cinci puncte. Franklin și Dillon au replicat, Lupusavei a aruncat tribunele în aer cu o aruncare senzațională de trei puncte, iar în replică Jovanovic a marcat o triplă. Însă Daniel Dillon a finalizat o pătrundere fantastică cu 28 secunde înainte de final pentru a aduce fericirea în Arena Antonio Alexe.

Nu avea să fie una definitivă, pentru că după timeout și o acțiune prelungită formația din Banat a revenit la conducere prin liberele lui Derasimovic. Apoi, mingea decisivă i-a fost încredințată lui Pesic. Schema a ieșit, sârbul aruncând la coș. Nu a fost însă o aruncare precisă, mingea refuzând să intre în coș. Sarovic a încheiat meciul tot așa cum a terminat și prima repriză, cu două libere pentru a aduse victoria echipei din Timișoara.

Oradea a început timorată și complet lipsită de inspirație. A greșit enorm pe construcție și nu a găsit răspuns pentru aruncările de la distanță ale adversarului. Bihorenii au terminat cu 15 posesii pierdute. Nu e un număr foarte mare, însă au greșit prea mult la început, atunci când nu s-au putut menține în joc cu adversarul și au folosit foarte multă energie în cursa de recuperare.

Jovanovic nu a strălucit la finalizare, dar și-a căutat colegii și mereu a creat pentru aceștia. Timișoara a beneficiat de un joc fantastic din partea lui Archie, iar Jelenic și Derasimovic, deși nu sunt niște apărători foarte înzestrați, au găsit soluții pentru a marca. Și au făcut-o din plin. Aici consider că este o chestiune importantă pentru alb-violeți. Atunci când pot marca e greu să joci cu ei. Problema vine atunci când cei doi nu sunt în zi de șut.

Delvon Johnson a dominat în spațiul de trei secunde din punct de vedere ofensiv. Atunci când a primit mingea acolo unde se simte mai bine totul s-a terminat pentru Oradea. Nu a existat replică pentru acest baschetbalist. Iar atunci când o echipă capabilă din punct de vedere defensiv, precum Oradea, este bombardată de la distanță și dominată la interior devine limpede că e nevoie de un răspuns prompt și pe măsură pe faza ofensivă. Chiar dacă astăzi Dillon a fost colosal, având ruperi de rimt și un plus excepțional din punct de vedere al forței de pătrundere, iar Franklin a ordonat jocul cu un calm ieșit din comun și nu s-a menajat având chiar și pătrunderi în pofida genunchiului bolnav, Oradea nu a avut suficientă forță ofensivă.

Ajung să spun asta în condițiile în care sunt conștient de faptul că 26/35, adică 74% la aruncările de două puncte este ceva extraordinar!. CSM-ul a terminat cu 64% la aruncările din acțiune și a înscris mai multe libere decât adversarul. Totuși, Oradea nu a fost suficient de atentă la posesia mingii și e posibil să nu aibă suficientă valoare din punct de vedere pur ofensiv. Asta după o seară în care CSM-ul a arătat mai bine decât oricând în această formulă. Nu e vorba de tactică sau joc colectiv. E vorba despre capacitatea de a marca mult în timp relativ scurt. Timișoara e în stare să te ucidă în câteva momente. Are o mulțime de arme.

În schimb, Timișoara și-a arătat măsura valorii. A executat excepțional pe fază de construcție, totul rezumându-se din acest punct de vedere la Jovanovic. Un jucător care creează pentru toată echipa. În schimb, Archie a fost imperturbabil, Jelenic și Derasimovic s-au simțit extrem de bine la Oradea, iar Johnson a fost prea mult pentru pivoții orădeni. Bănățenii par să aibă aceeași problemă ca și anul trecut. Nu au soluții de schimbare pentru Jovanovic. Cel puțin până în prezent nu au găsit nimic suficient de bun pentru a odihni senzaționalul fundaș. Dacă lucrurile nu se schimbă din acest punct de vedere, soarta Timișoarei ar putea fi similară cu cea de anul trecut. Și anume suprasolicitarea omului numărul 1 pe faza de construcție. E un aspect mai important decât productivitatea lui Popescu sau ținta lui Sarovic.

2 comentarii la aceasta stire:
  • weslei :

    nebunul
    pe final oradea a depins de jocul lui pesisi=?
    =frumus comentariul TIBIRNA A JUCAT IN MECIUL CU TIMI

    cu 11 ani în urmă (27.10.2012) Raspunde
  • weslei :

    nebunul
    pe final oradea a depins de jocul lui pesisi=?
    =frumus comentariul TIBIRNA A JUCAT IN MECIUL CU TIMI

    cu 11 ani în urmă (27.10.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate