Stiri

Playoff NBA. Golden State Warriors este campioana NBA pentru a treia oară în patru ani

David Istrate

David Istrate
09.06.2018

În noaptea precedentă, Quicken Loans Arena a găzduit meciul 4 al finalei dintre Cleveland Cavaliers și Golden State Warriors, un duel ce avea caracter decisiv, fiind 3-0 pentru oaspeți la general. Jucătorii lui Kerr au început partida foarte bine, însă în prima repriza scorul a fost destul de echilibrat. În partea secundă, campionii sezonului trecut au dominat-o total pe Cleveland Cavaliers și au reușit să își adjudece un nou titlu, cu scorul de 108-85.

Așa cum am precizat și în materialul de după confruntarea cu numărul 3, în istoria Finalei NBA nicio echipă nu a reușit să revină de la 3-0. Cu toate acestea, fanii formației californiene au o amintire mai puțin plăcută de acum doi ani, când Cleveland Cavaliers a reușit să întoarcă scorul de la 3-1 și să câștige campionatul. Prin urmare, dacă este cineva care ar putea să întoarcă o serie de la 3-0, acela este LeBron James, jucător comparat tot mai adesea în ultima perioadă cu Michael Jordan.

În plus, două din primele trei partide au fost echilibrate până în ultimele minute, când concentrarea mai mare și precizia de la distanță și-au spus cuvântul. Desigur, nu știm ce s-ar fi întâmplat dacă echipa din Ohio începea seria cu 1-0, în Oracle Arena, însă probabil finala ar fi fost mult mai interesantă.

Din punct de vedere al loturilor, până la ora de disputare a jocului niciuna dintre tabere nu a anunțat vreo absență. Cu această ocazie, reamintim că în seriile precedente Tyronn Lue a avut probleme cu Love, în timp ce, pentru Warriors, Iguodala a absentat în primele două întâlniri.

După o evoluție ștearsă în prima partidă din Cleveland, Steph Curry a început excelent meciul 4, conducându-și echipa cu 6 puncte marcate rapid. Tyronn Lue a cerut time-out, însă după reluarea jocului, Steph Curry a înscris o aruncare de 3 puncte incredibilă, ducând scorul la 13-3. La capătul opus al terenului, gazdele au arătat o mai mare atenție și au început să pună probleme defensivei lui Warriors. Astfel, după 8 puncte consecutive, Cavaliers s-a apropiat la două puncte, provocând un timp de odihnă de la banca oaspeților. Au urmat trei coșuri consecutive de la distanță reușite de campioana en-titre, care a completat acest run de 11-3 cu un slam-dunk marcat de Kevin Durant pe contraatac. În ultimele 3 minute, Warriors a reușit să își păstreze avantajul conturat, chiar dacă a jucat cu rezervele și astfel, primul sfert s-a încheiat cu scorul de 34-25.

În actul secund, Cleveland Cavaliers a început mult mai bine și datorită unui efort colectiv din partea lui James, Korver, Green și Nance Jr. au reușit un parțial de 14-4, prin care au preluat conducerea. Un alt aspect important în această perioadă a fost faptul că Klay Thompson a acumulat cea de-a treia greșeală personală. După time-out, a urmat o perioadă ceva mai echilibrată, în care jucătorii ambelor echipe au reușit să se remarce la ambele capete, însă pe finalul primei reprize, oaspeții au dominat jocul. În cele din urmă, după un time-out cerut de Steve Kerr, Steph Curry a închis perioada cu o nouă triplă și a stabilit scorul primelor 24 de minute: 61-52.

Debutul reprizei secunde a aparținut lui Warriors care a înscris rapid 6 puncte, iar un mare aport l-a avut JaVale McGee. După acest moment, jocul s-a mai echilibrat, însă 4 puncte marcate consecutiv de gazde l-au enervat pe Kerr, care s-a văzut nevoit să ceară un timp de odihnă. Așa cum era de așteptat, oaspeții și-au recăpătat încrederea și drept dovadă, Klay Thompson, Kevin Durant și Steph Curry s-au remarcat imediat atât în atac, cât și în apărare. De partea cealaltă, LeBron James a continuat să facă tot posibilul pentru a reduce din avantajul adversarilor. Din păcate pentru fanii echipei din Cleveland, efortul lui James nu a fost de-ajuns și Warriors s-a distanțat tot mai tare, ajungând să conducă la 21 de puncte înaintea secvenței decisive, scor: 86-65.

Steph Curry a început foarte bine ultimul sfert și a reușit să pună pe tabelă 9 puncte, prin care a redus drastic șansele adversarilor de a reveni. La celălalt panou, Rodney Hood și Nance Jr. au arătat multă dorință, luptând pentru fiecare minge, însă defensiva oaspeților s-a descurcat excelent. În ultimele minute, intensitatea jocului a scăzut, iar problema învingătoarei nu a mai apărut în discuție. Golden State Warriors s-a impus cu 108-85 și a devenit campioana sezonului 2017-2018.

Pentru gazde, LeBron James s-a remarcat cu 23 de puncte, 7 recuperări și 8 pase decisive, în timp ce Kevin Love a reușit 13 puncte și 9 recuperări. De asemenea, din lotul lui Tyronn Lue încă doi jucători au fost în double-digits: Rodney Hood (10 puncte și 8 recuperări) și JR Smith (10 puncte).

De partea cealaltă, Steph Curry a fost cel mai bun marcator al lui Golden State Warriors cu 37 de puncte, 6 recuperări și 4 pase decisive. Kevin Durant a avut și el o prestație extraordinară, terminând cu triple-double: 20 de puncte, 12 recuperări și 10 pase decisive. Cei doi au fost ajutați și de Andre Iguodala (11 puncte), Klay Thompson (10 puncte) și Draymond Green (9 puncte, 9 recuperări).

La ceremonia de premiere care a fost organizată imediat după încheierea partidei, Adam Silver, comisarul NBA, a anunțat MVP-ul acestei finale: Kevin Durant. Este a doua oară consecutiv când baschetbalistul american reușește să obțină acest premiu. În această finală, Durant a avut medii de 28.8 puncte, 10.8 recuperări și 7.5 pase decisive.

În urma acestei partide, s-a încheiat un nou sezon din liga nord-americană de baschet, un sezon ce a cuprins o mulțime de momente extraordinare, de la un coș de 3 puncte sau un capac până la reveniri spectaculoase. Au avut loc multe schimbări, multe momente dificile, însă de-a lungul sezonului a rămas constant sentimentul de respect reciproc și de apreciere care există între baschetbaliștii din NBA. Acest lucru a fost arătat și de proprietarul francizei Golden State Warriors care a recunoscut, plin de fair-play, calitatea adversarului din ultimele patru finale, demonstrând astfel că baschetul este unul din cele mai frumoase sporturi.

*Foto: USA Today

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!