Stiri

Prea buni, prea ca în NBA

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
25.08.2016

Naționala de baschet masculin a SUA a venit la Rio pentru a demonstra încă o dată că este cea mai bună din lume. Dar oare avea cineva vreun dubiu că o echipă în care se află baschetbaliști precum Kevin Durant, Carmelo Anthony, Kyrie Irving sau Klay Thompson nu este cea mai bună din lume? Greu de crezut. Probabil că unii au sperat ca acest Goliat să cadă răpus de un David plin de calități, însă scenariul s-a dovedit și de această dată a fi utopic. SUA rămâne în continuare o echipă dintr-o altă galaxie, la care, deocamdată, celelalte competitoare nu au acces.

Diferența o face cu siguranță NBA, cel mai puternic și specatculos campionat de baschet din lume, acolo unde joacă toți membrii lotului SUA. Obișnuiți cu exigențele din NBA, americanii vin la o competiție precum Olimpiada pentru recreere, aceasta fiind o metodă bună de a face antrenamente cu public în intersezon. Unii vor zice că este o exagerare și vor aduce ca argument scorurile strânse din meciurile din grupă, cu Franța și Serbia, când trupa antrenată de Mike Krzyzewski s-a impus de fiecare dată la o diferență de doar 3 puncte. Așa este, însă, ca să parafrazăm antrenorii de fotbal, putem spune că scorul nu a reflectat realitatea din teren. Desfășurarea meciurilor arată că nu s-a pus în niciun moment problema învingătoarei. De asemenea, americanii au lăsat impresia unei echipe care oferă spectacol doar atât cât să-și respecte blazonul și să își depășească adversarul, în condițiile în care nu erau confruntări pe viață și pe moarte.

Când s-a ajuns în faza eliminatorie s-a văzut clar o ridicare a nivelului de joc și de concentrare, diferența de 27 de puncte in victoria din sferturi contra Argentinei și de 30 de puncte în marea finală cu Serbia fiind elocvente în acest sens. Și victoria din semifinale cu Spania, 82-76, a fost fără istoric, SUA având la un moment dat un avans de 13 puncte, înainte ca ibericii să aibă un puseu de orgoliu pe final și să mai reducă din handicap.

Cu siguranță, iubitorii de baschet așteptau mai mult de la Spania, mai ales că Pau Gasol spunea înaintea Jocurilor Olimpice că speră ca naționala lui să facă și ultimul pas în competiție, după argintul de la Londra. Experiența sa din NBA, alături de cea a unor jucători precum Ricky Rubio, Nikola Mirotic sau Sergio Rodriguez, n-a fost de ajuns pentru a opri tăvălugul american. SUA a confirmat ceea ce bookmakeri precum bet365 au anticipat de la startul competiției prin cotele la pariuri oferite pe câștigarea titlului olimpic, și anume că trupa lui Krzyzewski pornea ca mare favorită. Când s-a tras linie, au rămas cifrele impresionante: SUA, care și-a trecut în cont al treilea titlu olimpic consecutiv și al 15-lea per total, este neînvinsă de 10 ani în competițiile internaționale, timp în care a bifat 53 de victorii la rând, în vreme ce Krzyzewski se retrage din funcția de selecționer cu un palmares uluitor: 60 de succese și o singură înfrângere. Mai departe sunt lucruri de povestit nepoților.