Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Precedent. SCM Timișoara se confruntă cu aceeași situație din 2013 a Stelei CSM București

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
19.03.2018

Steaua CSM EximBank București a fost nevoită să preia datoriile Stelei Turabo București

Printr-un citat celebru, Albert Einstein considera drept o nebunie încercarea de a face același lucru în mod repetat cu scopul de a obține rezultate diferite. Însă "teoria" lui Einstein nu a fost luată însă în considerare de actuala conducere a Sport Club Municipal Timișoara. Oficialii bănățeni, prin intermediul comunicatului de presă emis săptămâna trecută, au susținut că jurisprudența Tribunalului Arbitral Baschetbalistic din Geneva s-a schimbat și drept urmare nu le-a dat câștig de cauză, însă în România exista un precedent într-o situație similară. 

Este vorba de cauza Steaua CSM EximBank București și Steaua Turabo București din anul 2013. Mai exact, în perioada 2009-2011 Steaua a activat în Liga Națională de Baschet masculin sub umbrela lui Tudor Niculescu, deținătorul brand-ului Turabo. Odată cu declinul afacerilor lui Niculescu, clubul militar nu a mai avut susținere financiară și s-a retras din prima ligă acumulând datorii uriașe.

O parte dintre jucători au renunțat să își caute dreptatea în instanță în timp ce o altă parte s-au adresat Tribunalului Arbitral Baschetbalistic din Geneva, având câștig de cauză. Deoarece clubul lui Niculescu, Steaua Turabo București, s-a desființat sportivii nu au mai avut pe cine executa silit.

Un an mai târziu, Virgil Stănescu a început un nou proiect alături de clubul armatei, Steaua București și a promovat în Liga Națională de Baschet masculin la finalul sezonului 2012/2013. Odată cu promovarea au reapărut problemele vechi ale precedentei entități ce a folosit palmaresul și culorile echipei Steaua București. 

Într-o declarație acordată site-ului nostru, Benjamin Cohen, șeful departamentului juridic FIBA din acea perioadă, ne-a declarat că sancțiunile vechiului club Steaua au fost mutate pe clubul care a preluat palmaresul și culorile Stelei București, iar în cazul în care nu se vor achita datoriile, militarii riscă o amendă de până la 150.000 mii de franci elvețieni.

Virgil Stănescu a criticat decizia FIBA și a încercat să găsească o cale legală de a ataca această decizie. Președintele roș-albaștrilor s-a aflat în imposibilitatea de a găsi alte soluții legale, iar pe data de 10 februarie 2014 a încheiat o înțelegere cu creditorii prin care a stins toate datoriile acumulate de vechiul club Steaua Turabo București printre care se numărau comisioane de agenți respectiv salarii neonorate și dobânzi.

FIBA precizează că reclamanții au ajuns la o înțelegere cu Steaua lui Virgil Stănescu, iar interdicțiile au fost ridicate

Spre deosebire de bănățeni, steliștii nu au încălcat un regulament al Federației Române de Baschet pentru a-și sterge urmele și datoriile, însă au fost neoviți să achite datorii din trecut pentru a folosi numele, însemnele, culorile și palmaresul Stelei București.

Situațiile sunt ușor diferite și din prisma faptului că proiectul lui Virgil Stănescu a început de la zero, din Liga I, în timp ce bănățenii au continuat în Liga Națională de Baschet masculin pe locul fostului club, Asociația Baschet Club Timișora. Însă, similar noului proiect a lui Stănescu, SCM Timișoara a preluat palmaresul, culorile și însemnele Asociației Baschet Club Timișoara, iar Sala Sporturilor Constantin Jude a fost împânzită de banere ce prezentau în mod explicit acest aspect, bannere ce ulterior au fost date jos la ordinul lui Ilie Trițoiu.

Bannerele din Sala Sporturilor Constantin Jude ce au fost date jos din ordinul lui Trițoiu

Așadar, nu este pentru prima oară în România când un nou club preia un brand deja consacrat, însă FIBA stabilește în mod expres că această preluare implică și preluarea datoriilor existente. Steaua CSM București a procedat corect din punct de vedere sportiv, ajungând la o înțelegere cu reclamanții și achitând sumele de bani restante, în timp ce bănățenii au decis să conteste printr-un comunicat de presă decizia BAT și să nu contacteze reclamanții, până la această oră, cu scopul de a rezolva problema într-un mod amiabil.

Articole relevante pe această temă:

Steaua este la un pas de o nouă desfiinţare!

Benjamin Cohen: "Discutăm posibilitatea de a ajunge la o înţelegere atât cu clubul Steaua cât şi cu FRB"

Dan Berceanu: "Nu am fost atenţionaţi de FIBA în ceea ce priveşte clubul Steaua"

FIBA: "Steaua ar putea primi o amendă de până la 150.000 franci elveţieni"

Horia Păun: "Nu știu despre ce e vorba în cazul BC Timișoara și SCM Timișoara"

SCM Timișoara pierde și cazul "Derrick Low" la FIBA

SCM Timișoara, criticată de către proprii fani pe pagina oficială de facebook (Foto)

Cum se apără SCM Timișoara după decizia definitivă a BAT

DOCUMENT. Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic a dat verdictul: BC SCM Timișoara e bună de plată

Daniel Sabou, administrator judiciar: "Nu știam de existența actului adițional dintre BC Timișoara și SCM Timișoara"

EXCLUSIV. Prezentăm contractul de colaborare dintre BC Timișoara și SCM Timișoara (document)

SCM Timișoara: "Clubul nostru nu a fost niciodată de acord să preia datoriile unui alt subiect de drept"

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    FRB
    Si FRB tace chitic...e partasa.

    cu 6 ani în urmă (20.03.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!