Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Predrag Stanojcic: „Dacă intrăm în prima grupă, vom fi ca un pește mic în piscina plină de rechini”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
24.11.2018

Phoenix Știința Constanța a debutat în acest sezon în Liga Națională de Baschet Feminin, în grupa valorică B. Antrenorul Predrag Stanojcic a preluat echipa încă de la primul an la senioare și ne-a oferit un interviu despre cum a ales să vină la Constanța și prima parte a acestui sezon. Phoenix Știința reia astăzi campionatul cu o restanță din etapa a 7-a, jucând la Alexandria de la ora 18:00.

Sârbul a fost primul antrenor din istoria echipei de senioare a clubului Phoenix. Acesta ne-a vorbit despre alegerea venirii la Constanța, anul trecut, după o perioadă la Steaua Roșie, unde a fost în secund la prima echipă și a condus junioarele.

„Am vrut să schimb ceva după 4 ani petrecuți la Steaua Roșie și după 11 trofee câștigate. Am primit un apel de la Phoenix Constanța care nu avea o echipă de senioare în acel moment, a fost un risc real să accept. În cele din urmă totul a ieșit excelent. În primul rând aș dori să mulțumesc clubului și domnului Cristian Mănăstireanu (n.r. președintele clubului) pentru sprijin și răbdare, dar și orașului care a recunoscut acest proiect. Uneori nu este ușor să lucrezi cu mine și cu el. Încerc să-l ajut la categoriile mici pentru a face clubul mai bun”, ne-a declarat Predrag Stanojcic.

Cu acesta pe bancă, Phoenix a fost pe locul secund la turneul de promovare al Ligii 1, în sezonul trecut.

„În ultimul sezon nimeni nu se aștepta să ajungem la Final 4. La final am terminat pe locul al doilea. O aruncare liberă ne-ar fi adus primul loc, dar am pierdut în prelungiri. Până atunci orașul Constanța nu a avut echipă de senioare timp de 23 de ani, așa că a fost un mare succes”, a adăugat antrenorul sârb.

Tehnicianul de 38 de ani a rămas pentru un al doilea sezon la conducerea formației de la malul mării. După o vară cu destule incertitudini, gruparea constănțeană a început campionatul în grupa valorică B. În primul tur al Cupei României, elevele lui Predrag Stanojcic au fost singurele care au eliminat o echipă din grupa superioară, cu mențiunea că Universitatea Cluj a avut probleme cu transferurile și a folosit o singură stranieră la tur și două în retur.

Phoenix Știința s-a impus în ambele dueluri cu clujencele, având o singură străină în teren. Constănțencele s-au înțeles inițial cu două americance, dar au schimbat din mers după anunțul că echipele din a doua grupă valorică au voie să treacă pe foaia de joc doar o sportivă din afara Europei.

„Am început sezonul bine. În Cupa României am bătut Clujul, cu o singură jucătoare străină, Chelsea Douglas. Am trecut în faza următoare, în realitate nimeni nu se aștepta la asta în afară de noi. Este dificil să concurezi în cupă deoarece echipele din prima grupă pot aduce 5 jucătoare străine și noi, din a doua grupă, 3.

Suntem un club mic care concurează doar pentru al doilea an în baschetul de senioare. Jucăm fără presiune și facem tot posibilul pentru a ne îndeplini câteva dintre obiectivele noastre, sper că va fi suficient. Avem multe de rezolvat în jocul nostru, ce antrenor aș fi dacă aș fi multumit. La finalul sezonului strâng impresiile”, a adăugat Stanojcic.

Constănțencele sunt singurele cu numărul maxim de straniere permis pe foaia de joc în grupa valorică B, după ce le-au adus pe Vladinka Erak și Jelena Jovanovic. Echipa a avut un parcurs excelent și în debutul grupei valorice B, cu 6 victorii pe teren până la pauza pentru naționale. Dar galben-albastrele au doar 10 puncte în clasament, după ce au pierdut la masa verde meciul cu CSU CSM Oradea, fără punct în clasament. Phoenix Știința a folosit-o pe Chelsea Douglas la acel joc dar nu a achitat amenda de la greșeala tehnică pe care americanca a încasat-o la Târgu Secuiesc, astfel că avea dreptul de joc suspendat.

„Suntem un club tânăr și este normal să facem o greșeală. Trebuie să învățăm din greșelile noastre și să mergem mai departe. Pentru noi fiecare meci care urmează este cel mai important. Lucruri bune vin pentru cei care cred, lucruri mai bune vin la cei care au răbdare și cele mai bune vin la cei care nu se dau bătuți”, a mai spus sârbul.

Acesta crede că nivelul din grupa valorică B este asemănător cu cel al Ligii 1 de anul trecut.

„Nu comentez sistemul, sunt oameni care se ocupă de acesta. Sunt aici să mă adaptez sistemului. Cred că nivelul din grupa a doua a fost similar celui din sezonul trecut în liga secundă. Diferența față de sezonul anterior a fost că avem o nouă echipă din Târgu Mureș, formația din Târgu Secuiesc este mai puternică și am pierdut Târgoviște (n.r. evoluează în prima grupă valorică), Ploiești și Sportul Studențesc”.

Clubul a păstrat patru jucătoare cu care obținea promovarea: Ecaterina și Teodora Armanu, Bianca Fota și Chelsea Douglas. A venit experimentata Cristiana Cutaș și tinerele Andreea Fleșer, Andreea Beldian și Adelina Duță. Pe lângă acestea mai fac parte din lot câteva junioare localnice.

Formația constănțeană este singura din grupa valorică B care a avut o jucătoare convocată la meciurile naționalei de senioare a României, din ultima fereastră de calificări la europeanul de anul viitor. Ecaterina Armanu a debutat în fața vicecampioanei europene, Franța, profitând de procesul de întinerire al primei reprezentative.

„Sunt foarte bucuros că Ecaterina Armanu a primit de la Dragan Petricevic convocarea la echipa națională, să joace în calificările pentru campionatul european. Este un mare succes pentru ea ca tânără jucătoare, pentru noi ca și club și pentru mine ca antrenor. Desigur, Kati nu trebuie să fie mulțumită doar cu această convocare, trebuie să muncească și mai bine și să progreseze, astfel încât să merite următoarea convocare prin jocuri, comportament și muncă”, a spus antrenorul constănțencelor.

Acesta a vorbit și despre regula cu obligativitatea folosirii unei jucătoare autohtone sub 23 de ani în prima repriză.

„Ar trebui să li se acorde o șansă jucătoarelor tinere, dar ele trebuie să câștige această șansă. Noi, ca antrenori, trebuie să facem jucători și pentru a reuși asta trebuie să ai o bază mai mare de jucătoare. Totul începe la categoriile mici, copiii trebuie să fie aduși la baschet și să aibă idoli, să vrea să fie mai buni. Toată lumea spune că în Serbia avem o atitudine diferită în baschet, atitudinea se creează la juniori. Trebuie să îi învățăm pe copii atitudinea corectă”, este de părere Predrag Stanojcic.  

Phoenix Știința Constanța era văzută ca favorită să prindă locul care duce în grupa roșie (prima valorică) în a doua parte a campionatului. Constănțencele sunt momentan pe locul patru, la 2 puncte de CSU CSM Oradea și CSM Târgu Mureș, dar cu un meci mai puțin.

„Oamenii vorbesc despre diverse lucruri, dar noi trebuie să facem tot ce putem și să merităm acest prim loc. În grupa roșie sunt multe echipe bune, dar nu suntem încă în grupa roșie. În primul rând să rămână toate jucătoarele sănătoase. Suntem un club mic și dacă intrăm în prima grupă, vom fi ca un pește mic în piscina plină de rechini, dar un pește mic care vrea să muște un pic”, a concluzionat Predrag Stanojcic.

Formația constănțeană are parte de două meciuri în trei zile la revenirea după pauza de naționale. Phoenix Știința joacă astăzi, de la ora 18, pe terenul ultimei clasate din grupă, CSM Alexandria. Tânăra formație teleormăneană a reușit prima victorie în campionat acum trei zile, acasă cu ACS KSE Târgu Secuiesc. După deplasarea de la Alexandria, elevele lui Predrag Stanojcic joacă luni acasă cu ACS KSE Târgu Secuiesc, de la ora 12:00.

*foto: Phoenix Stiinta Constanta facebook

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!