Stiri

Prima ediție a Cupei României 3x3 feminin debutează cu patru turnee la Arena de Baschet în 15-18 noiembrie

Andreea Vlase

Andreea Vlase
14.11.2018

După ce în vară a fost organizată prima ediție a Ligii Naționale de 3x3, în finalul acestui an va debuta și Cupa României 3x3 feminin. Cele 13 echipe din Liga Națională de Baschet Feminin sunt obligate să participe la toate cele 10 turnee din faza de calificare și la turneul semifinal și final al acestei competiții, dar și la LN 3x3 de anul viitor și ediția 2019 a Cupei României de 3x3. Scopul numărului mare de turnee este mărirea ranking-ului la nivel mondial, criteriu important pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Ținând cont de criteriile FIBA, putem afirma că prin intermediul acestor turnee organizate de Federația Română de Baschet și 3x3 România se va da startul pentru mult dorita calificare a naționalei feminine la Jocurile Olimpice din 2020, punctele obținute de jucătoarele din LNBF în intervalul noiembrie 2018 – noiembrie 2019 urmând să fie adunate de țara noastră în clasamentul mondial feminin pe națiuni”, conform frbaschet.ro.

Echipele din LNBF riscă sancțiuni dure dacă nu se înscriu, se retrag sau nu participă la toate turneele din CRF 3x3. Conform regulamentului acestei competiții (deciziile CD din 22 octombrie) penalitatea pentru neîndeplinirea participării este în cuantum de 10.000 de euro, plus interzicerea transferurilor jucătoarelor străine pentru sezonul următor în campionatul 5x5.

În faza de calificare a Cupei României 3x3 feminin sunt programate 10 turnee. Primele patru se desfășoară la Arena de Baschet din capitală în perioada 15-18 noiembrie.

În această seară s-a stabilit configurația grupelor primului turneu, programat mâine, în 15 noiembrie, de la ora 11:00 la ora 16:00. Iată componența grupelor și loturile echipelor, conform paginii turneului 1 de pe 3x3planet.com.

Grupa A: CSM Satu Mare (Andreea Lazăr, Alexandra Uiuiu, Anna Kadar, Adina Pop), Sepsi Sfântu Gheorghe (Anca Șipoș, Nora Demeter, Renata Kovacs, Viorela Rus), Rapid București (Raluca Matei, Alexandra Anghel, Cristina Grigore, Gabriela Vlad) și Olimpia CSU Brașov (Amira Al Ash Hab, Irina Mihai, Petra Vinkler, Esztar Kallai)

Grupa B: Phoenix Constanța (Bianca Fota, Adelina Duță, Andreea Beldian, Cristiana Cutaș), CSU Oradea (Ioana Gavra, Ruxandra Chiș, Anamaria Câmpeanu, Melania Kokovay) și CSM Alexandria (Mihaela Mihai, Ștefania Candoi, Diana Matache, Eliza Ispas)

Grupa C: Agronomia (Alexandra Chițanu, Larisa Neagu, Adina Topală, Claudia Ușurelu), CSM Târgu Mureș (Cristina Badi, Andreea Feises, Georgiana Plăvițu, Mihaela Maxim) și Universitatea Cluj (Bianca Ciobanu Lupoaie, Alexandra Chertes, Boglarka Biszak, Ioana Carlan)

Grupa D: CSM Târgoviște (Alina Chivu, Andreea Vasilache, Elena Dincă, Daiana Tănase), ACS KSE Târgu Secuiesc (Noemi Boloni, Ramona Dănălache, Hanna Holinka-Miklos, Kincso Kovacs) și CS Baschet Arad (Rita Bartok, Anamaria Ciotir, Diana Spinean, Adela Mercea)

Primele două clasate din fiecare grupă avansează în faza eliminatorie. Majoritatea jucătoarelor menționate mai sus face parte și din loturile pe care echipele le folosesc în Liga Națională de 5 la 5. Campionatul este întrerupt în această perioadă pentru meciurile naționalelor de senioare.

Turneele 2 și 3 se dispută în 16 și 17 noiembrie între orele 11:00 și 16:00, iar turneul 4 va avea loc duminică 18 noiembrie între 9:30 și 13:30.

Turneele 5 și 6 sunt programate pentru 15 și 16 decembrie. Întrucât această nouă competiție a fost anunțată destul de târziu, în Regulamentul Specific Competiții Naționale 3x3 Feminin 2018-2019, federația anunță că va suporta baremurile de arbitraj , cazarea și masa pentru toți participanții din provincie pentru turneele din acest an, cluburile urmând să asigure transportul. Pentru turneele programate în luna februarie și mai, cluburile vor trebui să includă în buget participarea.

Ultimele patru turnee din prima fază sunt programate în 9-10 și 23-24 februarie. În 25-26 mai ar urma să se dispute turneul semifinal și turneul final. Echipele sunt sfătuite să participe la fiecare turneu cu echipe complete de patru jucătoare românce cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pentru a primi punctajul integral în topul Mondial pe națiuni. De asemenea, s-a sugerat ca pe cât posibil să participe aceleași jucătoare la turnee.

Echipele din Liga Națională de Baschet Feminin (5 la 5) vor trebui să participe și în Liga Națională de Baschet 3x3 feminin de anul viitor, din perioada 1 iulie-4 august. Conform aceluiași regulament, în faza de calificare se vor organiza 9 turnee de două zile, în parteneriat cu Sport Arena, iar înscrierea echipelor la aceste turnee va fi facilitată. Reamintim că în acest an au fost probleme pentru unele echipe care nu au prins loc la înscrierea online pentru turneele din circuitul Sport Arena. Turneul final al LNB 3x3 va avea loc în 3 și 4 august 2019.

În ceea ce privește Cupa României 3x3 Feminin 2019, se menționează că va avea loc în perioada 24 august-27 octombrie 2019. În ceea ce privește sistemul de desfășurare și calendarul: „10-20 turnee obligatorii, de o zi, organizate de FRB. În funcție de rankingul obținut până în septembrie, numărul de turnee va fi adaptat”.

*foto: Federatia Romana de Baschet facebook

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita :

    ...
    Bozgori nesimțiți, trec pe listă o jucătoare grav accidentată in septembrie.

    cu 5 ani în urmă (14.11.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate