Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Radu Țoancă: „Lucrurile sunt complicate la echipa de baschet pentru sezonul 2018-2019”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
16.05.2018

BC SCM Timișoara a susținut astăzi o conferință de presă în care s-a vorbit despre restanțele salariale din acest sezon și despre apărarea abordată de club în privința sentinței de la BAT. „Leii” au trimis la FIBA răspunsul solicitat și au inițiat o acțiune în anulare la Tribunalul Suprem Elvețian.

Președintele SCM Timișoara, Radu Țoancă, a afirmat că mai sunt două salarii restante de plătit la tot clubul, iar acestea ar urma să fie achitate până pe 15 iunie. În prima parte a acestui an SCM a primit 17 milioane de lei, iar la jumătatea lunii viitoare se va stabili bugetul pentru turul sezonului viitor. Țoancă a dat asigurări că toți jucătorii vor fi plătiți.

„Conform datelor existente la trezorerie, luna asta SCM-ul are necheltuită suma de 1.600.000 ron, ceea ce ar acoperi un salariu restant și ar mai și rămâne, dar totul depinde de cash flow din primărie. Noi nu avem conturi separate și au fost dificultăți în toate zonele de activitate la finele anului trecut și începutul acestui an. Și noi nu puteam să facem excepție de la această regulă la nivel local. Nu ascund faptul că au fost sincope, inclusiv cu terții, cu furnizorii. Absolut nimeni, în 3 ani de existență a SCM-ului, chiar și în acest an când au început turbulențele financiare, nu a rămas neplătit. Până în luna octombire a anului trecut, clubul nostru era perceput ca cel mai bun platnic. Nu ne-a dat nici un jucător în judecată, care a stat la Timișoara de la înființarea SCM-ului, au primit de nenumărate ori banii înainte de 15”, a declarat Radu Țoancă.

Pentru sezonul viitor se pregătesc condiții de validare pentru echipele din Liga Națională, iar printre acestea se numără și litigiile cu jucători și decizii BAT. Clubul timișorean nu este sigur în acest moment că va putea participa în Liga Națională. Deși decizia BAT vine în urma problemelor de la băieți, și echipa feminină riscă să nu poată juca în cea mai importantă competiție internă.

„Noi avem o strategie foarte clară. Lucrurile depind de modul în care va evolua acel diferend cu BAT-ul. Dacă vom fi lăsați în continuare să jucăm în prima ligă și vom reuși să înscriem ambele echipe, știm ce avem de făcut și cu cine vom semna în continuare pentru sezonul următor. Timișoara dorește să aibă continuitate în proiectul numit baschet. Timișoara dorește să aibă la toate nivelurile un baschet care să performeze pe viitor în Europa. Dar nu în orice condiții. Nu cu condiția încălcării legii. Or legislația din România, la ora actuală, nu ne dă dreptul, decât într-o singură ipostază, să plătim din bani publici acele datorii”, a adăugat Țoancă.

Acesta susține că clubul de drept public pe care îl conduce este obligat prin lege să recurgă la orice cale de atac judecătorească, internă sau internațională, pentru a proteja banul public. Conducerea grupării timișorene a răspuns solicitării primite de la secretarul general FIBA și a inițiat o acțiune în anulare a hotărârii arbitrare a BAT-ului, la Tribunalul Suprem Elvețian.

„Leii” spun că FRB încearcă să intermedieze această situație, iar președintele Horia Păun a vorbit cu Kamil Novak despre această situație. „A primit explicația noastră, a spus că e în regulă. Și-au dat seama că nu fugim de o datorie, dar fiind club de drept public nu o putem plăti în orice fel de condiții de legalitate. Există o problemă de percepție. Situația juridică de finanțare a sportului în România este unică în UE, cu cluburi de drept public. Lor le este foarte greu și nu înțeleg cum nu poți plăti niște datorii în condițiile în care BAT-ul n-a spus că suntem continuatorii BC. Au spus doar, acolo au dreptate, nu pot să-i contrazic, BC Timișoara avea doi membri fondatori, Consiliul Județean și Consiliul Local. SCM Timișoara are un singur fondator, Consiliul Local. S-au găsit urme de continuitate. Nu juridic. Și dacă SCM-ul nu era acuzat de BAT pentru acele sancțiuni financiare, sancțiunile sportive, cele de care noi ne temem cel mai mult, oricum veneau și pe SCM, din moment ce e continuatorul BC-ului pe loc ș.a.m.d. Ne e greu să facem strategia până nu avem un feedback. Cu această acțiune la Tribunalul Suprem Elvețian, orice fel de sancțiune sportivă trebuie suspendată. Ceea ce m-a surprins pe mine, că SCM-ul a fost considerat în solidar vinovat cu BC-ul și pus să plătească sancțiuni financiare”, a adăugat Țoancă.

Timișorenii susțin, în continuare, că nu pot plăti din bani publici datoriile către cei patru jucători, Nikolov, Low, Milosevic, Shiloh, pentru că aceștia nu au avut contract cu SCM-ul, ci cu vechiul club. De asemenea, conducerea SCM susține că aceștia nu au jucat nici un minut nici pentru clubul intrat în faliment, ci doar au făcut perioada de pregătire. Se uită că cei patru au jucat în Cupa României în debutul acelui sezon, 2015-2016.

„Spre deosebire de acțiunea de la BAT, unde ne-am apărat spunând doar că acei 4 jucători care ne-au dat în judecată nu au avut relații contractuale cu SCM-ul, de data aceasta, fiind prin sentința BAT obligați să plătim în solidar cu BC-ul, care nu mai există ca entitate, vom intra în detalii. Am prezentat un dosar destul de voluminos, de care am făcut rost. Arătăm că acei jucători nu au jucat nici un minut pentru fosta BC, numai s-au antrenat. Aveau 2 salarii de luat, că s-a ajuns la niște sume care n-au legătură cu realitatea, că acei jucători nu mai erau de câteva luni la Timișoara în momentul în care s-a înființat SCM-ul, prin Hotărâre de Consiliu Local în 30 octombrie 2015, cu CIF si CIS în 7 noiembrie 2015. Nu am avut absolut nici un fel de relații contractuale cu acei jucători. Ca atare, ca un club de drept public nu poate stinge datoriil unui ONG de drept privat, n-am găsit modalitate, n-am vrut să ne sustragem de la plata acelor datorii morale, acum au devenit datorii propriu-zise”. Actuala conducere spune că n-a avut acces la documentele vechiului club și nu a putut prezenta hârtiile de reziliere a contractelor.

Radu Țoancă a vorbit despre două modalități în care se pot stinge acele datorii, din bani publici sau bani privați. În primul caz, „singura formă de a-și putea recupera acei sportivi datoriile față de BC, este să dea în judecată, în România, primăria și consiliul județean, entitățiile fondatoare ale fostului BC, pentru neplata cotizației. Pentru că dacă și-ar fi plătit cotizația în 2015, existau bani și rămâneau bani să plătească datoriile către jucători și furnizori. Să vină la tribunal sau judecătoria Timiș și să încerce printr-o sentință definitivă și executorie să aplice sentința BAT. Să vină și să-i dea valoare legală în România. În momentul în care orice instanță legală din România obligă SCM-ul să-și asume retroactiv acele datorii făcute de fosta entitate, a doua zi plătim aceste datorii și nu riscăm acțiuni sportive. Este singura variantă legală ca din bani publici să se poată plăti din bani publici, printr-o hotărâre judecătorească”.

Au fost jucători care au câștigat în instanțele românești procesul cu fosta BC Timișoara, dar președintele SCM-ului susține că „nici o instanță din România nu poate să oblige o entitate să plătească niște bani unor jucători cu care n-au avut raporturi contractuale, care nu mai erau aici de câteva luni. Au câștigat jucătorul versus BC și nu li s-a admis acțiunea jucătorul vs. SCM. Acum ar fi o șansă având acea sentință a BAT-ului pe care trebuie să o pună în aplicare. Să o mandateze cu titlu executoriu. Altfel nu avem pârghii legale”.

Conducerea clubului timișorean speră că poate strânge bani din sponsorizări și donații prin intermediul unui ONG, iar în timp să stingă aceste datorii, dacă nu se recurge la prima variantă, cea cu judecata. Țoancă motivează că nu se poate prin intermediul SCM-ului și de aia trebuie o altă entitate.

„Încercăm o modalitate de a canaliza sume din zona privată într-un ONG, nu mai putem să le canalizăm în BC pentru că nu mai există. În SCM cu atât mai puțin. Avem un parteneriat semnat la nivelul echipei de baschet cu un ONG condus de Ilie Trițoiu. Numai să fie agreată de partea jucătorilor. Toate sponsorizările și donațiile să intre în acel cont, fără să mai treacă prin clubul de drept public. De acolo, într-un termen rezonabil, să se încerce să se stingă aceste datorii. Intrăm într-o zonă privată care e bazată pe multă dorință și foarte multe promisiuni. Nu știu dacă în 6, 9, 12 luni, 24, vom reuși să strângem această sumă, noi cei de acum care n-avem absolut nicio vină”.

Timișorenii spun că se ajungea în această situație și dacă SCM nu ar fi preluat locul fostei echipe și se începea de la început, din liga secundă. Asta pentru că printre membrii fondatori la BC Timișoara era tot Consiliul Local.

Mai citiți și:

Sabin Gherdan: "Nu este o situație plăcută pentru noi și cred că nici pentru SCM Timișoara"

Precedent. SCM Timișoara se confruntă cu aceeași situație din 2013 a Stelei CSM București

SCM Timișoara pierde și cazul "Derrick Low" la FIBA

Dragan Petricevic, despre situația de la BC SCM Timișoara: „Îmi pare rău că nu au conștientizat această problemă”

SCM Timișoara, criticată de către proprii fani pe pagina oficială de facebook (Foto)

Cum se apără SCM Timișoara după decizia definitivă a BAT

DOCUMENT. Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic a dat verdictul: BC SCM Timișoara e bună de plată

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe suportercristi :

    parteneriat
    Tritoiu presedintele sectiei de baschet. Tot el si administratorul ONG ?E legal ?

    cu 5 ani în urmă (16.05.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!