Stiri

Reportaj. Cum se trăiește un meci de EuroCup de la nivelul parchetului (FOTO)

Valentin Todea

Valentin Todea
02.02.2018

Seara de marți, 30 ianuarie a programat două partide din TOP 16 EuroCup, a doua competiție europeană intercluburi ca importanță după Euroligă. În Mercedes Benz Arena din capitala Germaniei se întâlneau Alba Berlin, ocupanta poziției secunde în Bundesliga, și Herbalife Gran Canaria, o echipă situată pe locul șapte într-un campionat superior celui nemțesc, Liga ACB.

Gazdele aveau nevoie de victorie pentru a mai spera la calificarea în faza următoare, în timp ce spaniolii își asigurau locul în sferturile de finală dacă reușeau să învingă. Atmosfera din sala de 17.000 de locuri a fost una destul de relaxată în marea parte a meciului, cei mai gălăgioși fiind cei câțiva zeci de fani ce formau galeria echipei din Berlin. Majoretele de la Alba Dancers au ținut de asemenea în priză publicul prezent la această partidă, alături de mascota echipei oferind momente menite să completeze show-ul de pe parchet, cum ar fi tricourile cu însemnele echipei germane lansate spre tribune, astfel încât cei mai norocoși au avut ocazia să plece acasă cu o amintire frumoasă. Într-o arenă în care hocheiul atrage cea mai mare audiență, puțin peste 6.000 de oameni au asistat la confruntarea cu spaniolii.

Înaintea de intrarea în arenă, spectatorii sunt controlați temeinic, inclusiv cu detectoare de metale, în timp ce înăuntru securitatea este sporită, numeroși agenți de pază având grijă ca niciun incident să apară pe parcurs. În ciuda acestui aspect, spectatorii cu dare de mână au putut sta foarte aproape de teren, similar situației din NBA, însă doar pe partea opusă băncilor de rezervă. Aceștia au avut posibilitatea de a servi chiar și o bere la câțiva metri de actorii din teren.

Prezentarea componenților formației din Berlin a fost însoțită de un impresionant spectacol de lumini ce face parte din entertainmentul gândit de organizatori pentru a oferi o experiență completă publicului și pentru a atrage cât mai mulți oameni la meciurile celor de la Alba. 

Oaspeții au început mai bine partida iar după câteva minute de joc a fost nevoie de o întrerupere îndelungată a acțiunii din cauza unor erori repetate de la masa oficială, când cei responsabili de manevrarea butoanelor de control ale tabelei de marcaj au adăugat gazdelor un avantaj important inexistent, ajungându-se la resetarea întregului sistem. Nu se știe daca această bătaie de cap a fost cauzată intenționat pentru a opri ritmul bun al formației adverse sau dacă a fost vorba de un gest neintenționat, însă a avut efectul scontat, Alba intrând în joc și reușind să intre la cabine cu un avantaj de 8 puncte, 35-27.

Condusă de pe margine de fostul antrenor al celor de la Gran Canaria între 2014 și 2016, Aito Garcia Reneses, unul dintre cei mai de succes tehnicieni spanioli, Alba Berlin a avut probleme mari în defensivă. Deoarece i-a fost greu să stopeze acțiunile adversarilor, Alba a permis acestora să revină la conducerea partidei iar germanii au fost nevoiți să alerge după egalare în ultimul sfert. Gazdele au înscris pe parcusul meciului din câteva floatere impresionante, meciul oferind și numeroase reușite de la mare distanță. Deși s-au apropiat în mai multe rânduri de echipa din insula spaniolă, berlinezii s-au văzut înfrânți la final, 72-75. Spaniolii au dominat mai clar decât o arată scorul, însă au forțat doar pe final pentru a obține victoria, lăsând impresia că au jocul la discreție.

Unul dintre jucătorii ce ar fi putut participa în grupa de la Cluj-Napoca a EuroBasket 2017 în alte circumstanțe, cehul Ondrej Balvin, a adunat 8 puncte și 4 recuperări pentru Gran Canaria în aproape 26 de minute jucate, fiind baschetbalistul prezent cel mai mult pe teren în acest meci de la spanioli. Suedezul Marcus Eriksson a fost principalul marcator al echipei învingătoare cu 20 de puncte înscrise. Pentru insulari a evoluat și Anzejs Pasecniks, un leton în vârstă de 22 de ani draftat anul trecut de Philadelphia 76ers de pe poziția 25.

Stefan Peno a fost liderul echipei germane în privința punctelor marcate (12), fiind urmat de către Dennis Cliford și Luke Sima, fiecare cu câte 11 puncte.

Nivelul confruntării a fost ridicat pe întreaga durată a acesteia, ritmul antrenant ținând în suspans spectatorii, care au sperat până în ultimul minut la un rezultat favorabil pentru echipa lor, unul care ar fi putut veni în cazul în care germanii ar fi încercat să stopeze ofensiva adversă prin alte metode în unele momente.

Sperăm ca și echipele românești să revină în elita baschetului european printr-un progres treptat, după ultima aventură a celor de la Asesoft Ploiești în EuroCup din urmă cu câteva sezoane. Experiența de a participa într-o astfel de compeției și de a oferi fanilor dueluri de cel mai înalt nivel merită toate eforturile prin care se poate atinge acest obiectiv.

*Foto: Valentin Todea

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate