Stiri

Reportaj: Olimpia Milano vs. Darussafaka Istanbul, un eveniment extraordinar pentru iubitorii baschetului

David Istrate

David Istrate
09.02.2019

Vineri, 8 februarie, în etapa a 22-a a Euroligii, Olimpia Milano a primit vizita ultimei clasate, Darussafaka Istanbul, într-un duel ce se anunța foarte important pentru formația gazdă. Trupa antrenată de Simone Pianigiani avea mare nevoie de o victorie, iar site-ul totalbaschet.ro a fost prezent în arena italiană pentru a vedea ce se întâmplă.

Chiar dacă a fost înființată în 1930, echipa gazdă s-a mutat în Milano în anul 1936, când purta numele de Borletti Milano, prin urmare această dată din urmă a rămas cunoscută drept momentul nașterii acestei organizații. De-a lungul timpului, această formație a trecut prin diverse perioade, schimbându-și de mai multe ori numele, în prezent numindu-se AX Armani Exchange Olimpia Milano. În ultimii ani, Olimpia Milano a reușit să revină în topul baschetului italian, iar în sezonul precedent a câștigat atât campionatul cât și supercupa.

De asemenea, elevii pregătiți de Simone Pianigiani sunt angrenați în Euroliga masculină, acolo unde luptă pentru un loc de playoff. Înaintea confruntării cu Darussafaka Istanbul, Olimpia Milano se afla pe locul al 9-lea, cu 10 victorii și 11 înfrângeri, fiind la o victorie distanță de Bayern Munchen, ocupanta poziției a 7-a. De aceea, această partidă avea o importanță deosebită, fiind decisivă în cursa pentru calificarea în playoff-ul Euroligii.

În momentul în care ajungi lângă Mediolanum Forum te simți ca și cum te-ai afla lângă un stadion imens, neștiind în ce parte să te îndrepți. Însă, în momentul în care intri în interior, rămâi uimit de frumusețea acesteia, arena italiană fiind considerată pe bună dreptate una dintre cele mai spectaculoase din Europa. Acolo, o armată de oameni pregătește intens meciul cu cel puțin două ore înainte de fluierul de start. Trebuie verificate sistemul audio, sistemul de transmisie, luminile, cubul video ce coboară din tavanul sălii și încă o grămadă de alte aspecte. De asemenea, jurnaliștii încep să ajungă la sală, fiind îndreptați înspre zona destinată lor.

Între timp, niște copii, probabil juniori ai clubului, se joacă NBA 2K19 într-un colț al arenei, reacțiile lor fiind urmărite cu mare atenție de unul din cameramanii organizației. Dacă aceștia se joacă virtual, pe terenul din Mediolanum Forum încep să apară jucătorii pentru o scurtă încălzire înainte de jocul real. Primii sunt cei de la Darussafaka Istanbul, printre ei aflându-se și Toney Douglas, fostul adversar al lui CSM CSU Oradea din FIBA Europe Cup. Apoi ies la antrenament și sportivii formației gazde: James Nunally, aflat la al treilea său meci pentru Olimpia Milano, Mindaugas Kuzminskas, fost jucător la New York Knicks și Christian Burns, fost adversar al naționalei României în precalificările pentru Campionatul Mondial din 2019.


După aproximativ o jumătate de oră, când tabela situată pe marginea terenului arată încă 40 de minute rămase până la începutul jocului, baschetbaliștii celor două echipe se întorc la vestiare și pe teren intră reprezentanții școlii Olimpia. Aceștia au un concurs de aruncări, iar spectatorii prezenți în tribune sunt îndemnați de crainicul sălii să îi încurajeze pe copii. După încă 10 minute, din tunelul retractabil al Forumului ies jucătorii și antrenorii celor două formații, aceștia fiind aplaudați la scenă deschisă. Între timp, fanii italieni încep să ajungă la sală, o parte dintre ei având locuri chiar pe marginea terenului, la câțiva metri de linia de aut.

Încet, se apropie momentul prezentării loturilor celor două echipe, iar dacă la oaspeți, prezentarea este una simplă, în schimb, prezentarea gazdelor este precedată de un promo al echipei și de jocuri de lumini spectaculoase. Își face apariția în arenă și Arturas Gudaitis, unul din cei mai iubiți jucători ai Olimpiei Milano, accidentat în partida cu Gran Canaria. Baschetbalistul lituanian este aplaudat câteva momente bune de toți spectatorii, aceștia arătându-și sprijinul și aprecierea.

După încă trei minute, starterii celor două adversare și arbitrii intră pe teren, moment în care din boxe se aude imnul Euroligii. La scurt timp, se dă startul jocului, iar prima posesie aparține oaspeților. Cele două echipe încep mai timid partida, însă Mike James, vedeta gazdelor, rupe ritmul cu un slam-dunk spectaculos. În momentul acesta, spectatorii din arena de 12.700 de locuri încep să aplaude și ei și să își susțină echipa constant. Jocul rămâne destul de echilibrat și astfel, primul sfert se încheie cu scorul de 19-17.

În pauzele dintre sferturi sau cele datorate timeout-urilor, voluntarii clubului lansează tricouri în tribune în timp ce pe cubul video sunt expuse poze postate de suporterii prezenți în sală. De asemenea, un suporter fidel al Olimpiei Milano este premiat de către club. Jocul se reia și sportivii gazdelor încep să își intre în mână și să preia controlul asupra partidei. Însă, adversarii nu renunță la luptă și după mai multe faze frumoase, prima repriză se încheie cu un avantaj de patru puncte pentru Olimpia Milano, scor 40-36.

La pauză, antrenorii celor două echipe și doi baschetbaliști sunt intervievați pe parchetul sălii de către o reprezentantă a Euroligii. Între timp, se stabilește trupa ce a câștigat concursul de dans care a avut loc în pauzele din prima repriză, aceasta fiind premiată de către clubul italian. Baschetbaliștii revin pe teren pentru a mai arunca de câteva ori la coș, timp în care suporterii ce au avut locuri mai în față reușesc să le facă o poză de aproape.


Începe a doua repriză și Darussafaka Istanbul revine în avantaj, datorită jocului bun prestat de Toney Douglas. Turcii marchează foarte bine de la distanță și reușesc să oprească revenirea gazdelor, dar în cele din urmă conduc la un singur punct înaintea ultimelor 10 minute, scor 60-61. În ultimul sfert, italienii, purtați din spate de un public extraordinar, reușesc să întoarcă rezultatul, arătând un apetit ofensiv excelent. Kuzminskas și Jerrells sunt principalii remarcați, aceștia înscriind atât din interiorul semicercului cât și de la distanță, iar diferența devine insurmontabilă. Fanii izbucnesc în aplauze la fiecare reușită a favoriților lor și la final, când tabela consemnează victoria gazdelor, scorul fiind 90-78, bucuria este uriașă. Un principal motiv este că într-un alt meci din acea seară, Baskonia Gasteiz a reușit să o învingă pe FC Bayern Munchen și astfel, în acest moment, locurile 7, 8 și 9 sunt la egalitate cu 11 victorii și 11 înfrângeri.

Din tabăra gazdelor s-au remarcat Mindaugas Kuzminskas, cu 19 puncte și 8 recuperări, Mike James, cu 18 puncte, 5 pase decisive și 3 recuperări, și Curtis Jerrells, cu 16 puncte. De partea cealaltă, cel mai bun juător a fost Toney Douglas, marcator a 21 de puncte, urmat de Kartal Ozmizrak, cu 11 puncte.

Cel mai impresionant moment al serii are loc însă după încheierea partidei, când cei mai buni jucători ai gazdelor, Mindaugas Kuzminskas și Curtis Jerrells ajung într-o zonă destinată spectatorilor aflați în scaun cu rotile. Sportivii Olimpiei Milano le semnează autografe acestora, își iau puțin timp să facă poze cu ei și schimbă câteva vorbe. Acest gest demonstrează încă o dată cât de frumos este baschetul și ce diferență poate să facă sportul atunci când cei ce îl practică au caracter.


La conferința de presă, după multe întrebări pe italiană, am reușit să îi adresăm o curiozitate lui Simone Pianigiani, antrenorul Olimpiei Milano. Conform tehnicianului echipei adverse, Olimpia Milano este una dintre cele mai talentate echipe ofensive din Euroligă, prin urmare am vrut să aflăm dacă Pianigiani consideră că pot să înscrie peste 90 de puncte meci de meci. Acesta a răspuns:

„Sunt de-acord că suntem o formație talentată. Nu cred că putem să marcăm atât în fiecare partidă, dar până acum aceasta a fost situația. Un principal motiv este că noi suntem nevoiți să jucăm rapid, pe contraatacuri, lipsindu-ne sportivii înalți. De asemenea, vrem să dictăm cursul jocului, iar aceste pătrunderi și pase le plac atât jucătorilor cât și publicului. Prin urmare, vom încerca să continuăm acest stil, mai ales acum că l-am adăugat și pe James Nunnally în lotul nostru.”

În cele din urmă, vacarmul arenei se liniștește, scaunele se golesc și totul revine la starea inițială, însă noi rămânem cu o experiență extraordinară, cu o imagine de ansamblu asupra a cum ar trebui să arate baschetul organizat profesionist și cu niște amintiri de neuitat.

Mai jos vă invităm să urmăriți atât videoclipul oficial cu fazele cele mai spectaculoase ale acestei confruntări, cât și o galerie foto de la această partidă.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!