Stiri Acvile

România încheie cu un succes în fața Finlandei calificările la Women's Eurobasket 2019

Andreea Vlase

Andreea Vlase
21.11.2018

România a câștigat cu 71-60 în fața Finlandei, pe sferturi 21-25, 7-9, 14-13, 29-13. Partida a contat pentru ultima etapă din calificările la Women's Eurobasket 2019. A fost ultimul joc pe care veterana Ancuța Stoenescu l-a disputat pentru naționala de senioare și primul în care a jucat tânăra Carla Popescu. Ambele echipe erau deja eliminate din cursa pentru turneul final, iar în prima parte finlandezele s-au distanțat la 11 puncte. Apărarea „Acvilelor” a început să funcționeze mult mai bine în repriza a doua, acestea au preluat conducerea și s-au distanțat pe final.

România a început partida cu Ioana Ghizilă, Gabriela Mărginean, Ancuța Stoenescu, Ashley Walker și Elisabeth Pavel. La încălzire „Acvilele” au avut tricouri dedicate jucătoarei cu cele mai multe titluri în campionatul românesc. Finlanda le-a avut în 5-ul de start pe Sara Bejedi, Linda-Lotta Lehtoranta, Annika Holopainen, Taru Tuukkanen și Awak Kuier. Mărginean a înscris primele două puncte și Lehtoranta a egalat, după care a reușit prima triplă a meciului. Oaspetele au marcat trei coșuri de la distanță în primele patru minute și scorul devenea 6-13.

Mărginean a înscris prima triplă pentru tricolore, dar finlandezele s-au distanțat la 9-18. A urmat time-out-ul lui Dragan Petricevic, iar Mărginean și Pavel au strâns ecartul la 4 puncte. Stoenescu a transformat trei libere, pentru 17-18, dar Bejedi a mărit ecartul la 5 puncte cu două triple. Pe finalul sfertului s-a marcat doar de la linia de fault, iar scorul primei pauze a fost 21-25.

„Acvilele” au avut nevoie de mai mult de trei minute să găsească drumul spre coș în startul sfertului secund, iar în acest timp oaspetele s-au distanțat la 11 puncte, 21-32. Seceta tricolorelor a fost oprită de libera transformată de Mărginean după tehnicul încasat de Bejedi. A urmat mai mult de un minut și jumătate fără puncte. Pavel și Mărginean, după o finalizare spectaculoasă, au dus scorul la 26-32. Au fost 7 minute în care finlandezele nu au înscris, oprite de reușita lui Bejedi. La vestiare s-a intat cu scorul de 28-34.

Mărginean a marcat prima după pauza mare, dar Kuier a răspuns cu o triplă. Au urmat din nou multe momente fără reușite în atac, iar Bejedi a scuturat plasa de la distanță pentru 30-40 în minutul 24. Apărarea a început să funcționeze mai bine pentru tricolore, iar Irina Părău ducea scorul la 34-42. Tuukkanen a mărit din nou diferența la 10 puncte, dar Walker a punctat pe contraatac după ce s-a luptat și a recuperat o minge. Pirttinen a punctat de după semicerc, iar oaspetele nu au mai înscris în ultimele două minute ale sfertului. Mărginean, Walker și Stoenescu au marcat în acest interval și au stabilit scorul la ultima pauză, 42-47.

Bejedi a marcat primele două puncte ale sfertului patru, dar au urmat trei minute în care România nu a primit coș. Pavel și Mărginean au strâns ecartul la două puncte și a fost rândul lui Ghizilă să iasă la rampă. Fundașul de 21 de ani a marcat 7 puncte la rând prin care a dus „Acvilele” în avantaj, 54-51 în minutul 35. Tricolorele au mers la 5 puncte în față, dar Kuier a strâns scorul la 58-56 cu o reușită de la distanță. Irimia a transformat două libere și au urmat greșeli pentru ambele echipe, teren la finlandeze și 24 de secunde pentru gazde.

Pavel a scuturat plasa de la distanță și a mărit diferența la 7 puncte, 63-56 cu două minute și jumătate rămase din joc. A urmat time-out-ul finlandez, Tuukkanen a înscris după un duel 1 la 1 și Petricevic cerea la rândul său timp de odihnă. Walker a mărit diferența la 9 puncte. Ancuța Stoenescu a fost înlocuită cu 35 de secunde rămase din joc, pentru a putea primi aplauzele publicului. Pavel a înscris ultimul coș și a stabilit scoul final, 71-60.

Tricolorele au fost mai bune din interiorul semicercului, cu 22 de reușite față de 12, și de la linia de fault, 15 libere transformate față de 3. Finlanda a fost mult mai precisă de la distanță, cu 11 triple reușite față de 4.

Gabriela Mărginean a fost coșghetera partidei cu 25 de puncte. Elisabeth Pavel a contribuit cu un double-double, 14 puncte și 12 recuperări. Ioana Ghizilă a înscris 11 puncte, plus 5 recuperări, iar naturalizata Ashley Walker a fost aproape de triple-double, cu 10 puncte, 15 recuperări și 8 pase decisive. Pentru România au mai înscris: Stoenescu 7 puncte, Părău 2 și Irimia 2 puncte. Au mai jucat Podar, Stoiedin și Popescu.

Sara Bejedi a fost cea mai bună marcatoare de la oaspete cu 21 de puncte (3x3), plus 5 pase decisive. A fost singura finlandeză în double-digits.

Cu acest succes România încheie campania de calificare cu un bilanț de 2 victorii și 4 înfrângeri, 8 puncte. Finlanda este ultima în grupa E, cu 6 înfrângeri din tot atâtea partide. Slovenia și Franța își dispută astăzi întâietatea în grupă, cu slovenele calificate deja la turneul final.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!