Stiri Acvile

România întâlnește Franța sâmbătă, în penultimul meci din calificările pentru europeanul din 2019

Andreea Vlase

Andreea Vlase
16.11.2018

Naționala de senioare a României joacă sâmbătă, de la ora 19:00, cu vicecampioana europeană Franța. Meciul contează pentru etapa a 5-a din calificările pentru Women's Eurobasket 2019. „Acvilele” au șanse infime să obțină calificarea la competiția continentală, iar în această fereastră au fost convocate destule tinere. Franța poate obține prima poziție în grupa E dacă învinge la Cluj-Napoca și câștigă și ultimul meci cu Slovenia, la 6 puncte.

Cele două echipe sunt despărțite în clasament de două puncte. Franțuzoaicele au 7 puncte după 3 victorii și o înfrângere. Formația din Hexagon a pierdut, poate, surprinzător în Slovenia, cu 68-62. Slovenele conduc grupa cu 8 puncte după 4 victorii din 4.

România are 5 puncte după o victorie și 3 înfrângeri. Tricolorele au avut un început slab în această campanie de calificare, cu eșecul la 21 de puncte acasă cu Slovenia, și cel mai usturător, din deplasarea în Franța. Atunci gazdele s-au impus cu 87-45. Se califică la turneul final câștigătoarele celor 8 grupe și cele mai bune șase locuri secunde.

„Acvilele” au avut prestații mai bune în a doua fereastră de calificări, câștigând în Finlanda cu 80-59, iar în Slovenia au cedat la 8 puncte, 70-78. Selecționerul Dragan Petricevic a convocat destule jucătoare tinere și pentru această fereastră de calificări, cu Alina Podar, Carla Popescu și Ecaterina Armanu fiind la prima convocare cu naționala de senioare. Dintre cele trei doar Armanu a prins lista de 12 pentru meciul de mâine. La polul opus se află Ancuța Stoenescu, care va juca ultimele două partide pentru prima reprezentativă.

Ambii antrenori au 14 jucătoare la dispoziție, după ce la convocarea francezilor nu a putut răspunde Alix Duchet, din cauze medicale. Franța a jucat ultimele trei finale ale competiției continentale, pierdute cu Spania (de două ori) și cu Serbia, dar are în palmares și două titluri europene, în 2001 și 2009. „Les Bleues” au jucat și la campionatul mondial din luna septembrie, clasându-se pe locul 5.

11 dintre jucătoarele cu care Franța a evoluat la Cupa Mondială sunt convocate și pentru această fereastră: Valeriane Ayayi, Marieme Badiane, Romane Bernies, Alexia Chartereau, Helena Ciak, Olivia Epoupa, Sandrine Gruda, Marine Johannes, Sarah Michel, Endy Miyem și Diandra Tchatchouang. Miyem este liderul de selecții la jucătoarele convocate, cu 192, urmată de Gruda cu 181. Gruda are în total 2350 de puncte înscrise pentru națională, conform unei statistici de pe site-ul federației franceze.

Pe lângă acestea mai fac parte din lot: Abbby Gaye, Bria Hartley și Marie-Michelle Milapie. Pentru ultimele două ar putea fi ocazia debutului pentru naționala de senioare. Milapie are 22 de ani și este pivot.

Bria Hartley este un fundaș american de 26 de ani care și-a luat cetățenia franceză grație familiei mamei sale. Aceasta și-a rezolvat recent problema actelor și poate debuta pentru naționala franceză. Hartley a jucat pentru Washington Mystics și New York Liberty în WNBA, iar în acest sezon evoluează în Europa la Fenerbahce. Aceasta a jucat pentru Statele Unite la diferite naționale de junioare și a câștigat aurul la mondialul de 3x3 în 2012. 

Sandrine Gruda este cea mai bună marcatoare de la franțuzoaice, cu o medie de 23,8 puncte în cele patru meciuri din aceste calificări, urmată de Miyem cu 9,7. Ashley Walker este cea mai bună marcatoare a României, cu 16,5 puncte/meci, urmată de Annemarie Godri-Părău cu 11,8. Dintre jucătoarele cu multe minute în precedentele două ferestre de calificări, din lotul României lipsește Sonia Ursu, care evoluează în Coreea de Sud în acest sezon.

Cele două reprezentative s-au întâlnit de 18 ori la turneele finale sau în calificări. Franțuzoaicele s-au impus de 13 ori și România, de 5. De un meci cu Franța se leagă și debutul naționalei noastre la un turneu final european, în 1950, când a fost 39-26 pentru „Les Bleues”. România a învins ultima dată naționala Hexagonului în 1980, cu 66-51.

Meciul dintre România și Franța se joacă sâmbătă, de la ora 19:00, la sala Horia Demian din Cluj. Partida va fi transmisă în direct pe DigiSport 4. Vor arbitra: Sinem Tetik (Turcia), Martina Mekelova (Slovacia) și Maria Ignatiou (Cipru), cu Eleonora Rangelova (Bulgaria) comisar.

*foto: frbaschet.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!